Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielony w Italii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 10:15

ok.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 14:27

Poszło PW.
infantasy
Odkrywca

Postnapisał(a) infantasy » 28.05.2013 14:31

piekara114 dziękuję za wyczerpujące informacje i innym Cromaniakom również dziękuje. Powoli krystalizuje mi się obraz celów, czasu i sposobów dotarcia. Cenne! W zasadzie bezcenne :) To może poruszę jeszcze kwestie finansową. W Chorwacji najlepszym rozwiązaniem było wypłacanie kun z określonych bankomatów. W kraju miałem możliwość kupienia okazyjnie po 0,65 a w bankomacie przelicznik był 0,57 np. Zagrebacka Banka. (bank pekao SA, z którym się lubimy, należy do grupy UNIcredit tak samo jak Zagrebacka Banka). A w Italii ten zespół: Unicredit Banka, Banca di Roma i Banco di Sicilia ma ponad 6 tys bankomatów. Ktoś z Was preferuje takie rozwiązanie w Italii czy wozicie euro w gotówce, czy może są inne sprawdzone sposoby?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 15:40

Ja mam EURO, chociażby po to, aby nie mieć problemu na bramce we Wł - już o tym pisałam :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 16:28

€ koniecznie w gotówce.
Kilka razy się zdarzyło, że nie zapłaciłem ani ze ściany nie wziąłem.

Plastik jako uzupełnienie. Włosi się bardzo na gotówkę cieszą. Tam operatorzy kartowi także sobie nie żałują...
rysiek_r74
Cromaniak

Postnapisał(a) rysiek_r74 » 28.05.2013 18:59

Ostatnio brałem gotówkę.
W kantorze było taniej niż miałby mi przeliczyć bank.
A nadmiar gotówki który został czeka na CRO :D
czuszka
Podróżnik

Postnapisał(a) czuszka » 28.05.2013 19:49

My też raczej bierzemy gotówkę, kartą płacimy na stacjach za tankowanie, ale lepiej tez mieć gotówkę bo róznie bywa...
infantasy
Odkrywca

Postnapisał(a) infantasy » 28.05.2013 20:40

Gotówka, to gotówka. Fakt. Zawsze coś warto mieć pod ręką. Muszę dokładnie sprawdzić jaki będzie przelicznik. Jeśli będzie ok. to pewnie tam gdzie będzie można kartą płacić lub odwiedzić bankomat, to w ten sposób to rozwiąże. A co do Mestre znalazłem taki oto link: http://www.stationparking.eu/station/venezia-mestre/parking/mestre-parking-stazione. Okazuje się iż całkiem blisko dworca jest parking. (15E) Tylko nie mogłem doczytać za jaki czas. Chyba od wjazdu do wyjazdu, niezależnie od czasu jaki auto stało. Polecają też 4 inne parkingi w pobliżu. I jeszcze pytanie. gdzieś czytałem, że niebieskie linie na drodze oznaczają płatne parkowanie (parkometry na bilon?) Czy tam gdzie nie ma owych linii po prostu parkujemy ze spokojnym sumieniem? I idziemy na "zwiedzanko"?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 20:46

Są trzy typy linii: białe, żółte i niebieskie.
Ale nie pamiętam, które co oznaczają :oops:
rysiek_r74
Cromaniak

Postnapisał(a) rysiek_r74 » 28.05.2013 21:13

piekara114 napisał(a):Są trzy typy linii: białe, żółte i niebieskie.
Ale nie pamiętam, które co oznaczają :oops:

Niebieski - parkometry
Białe - parkowanie za free
Żółte - zarezerwowane - nie parkować, bo mandat lub laweta
infantasy
Odkrywca

Postnapisał(a) infantasy » 29.05.2013 11:15

Opuszczamy z pytaniami organizacyjnymi Wenecję i udaje się dalej na południe. Jak wspomniałem jadę z rodziną i znajomymi do Cortona. I teraz ryzykowne pytanie do Was. Co powinienem zobaczyć w kategorii MUSZĘ a co powinienem a czym nie zawracać sobie głowy. Myślę o: Florencja, Arezzo, Luka, Pisa, Asyż, Siena, Prato. Niestety ze względu na krótki czas pobytu, wszędzie nie uda mi się być, tym bardziej iż 1 dzień jest zarezerwowany dla ROMA. Zatem proszę o głosowanie. Co polecanie w kategorii "Musisz tam pojechać"?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.05.2013 12:27

infantasy napisał(a):Opuszczamy z pytaniami organizacyjnymi Wenecję i udaje się dalej na południe. Jak wspomniałem jadę z rodziną i znajomymi do Cortona. I teraz ryzykowne pytanie do Was. Co powinienem zobaczyć w kategorii MUSZĘ a co powinienem a czym nie zawracać sobie głowy. Myślę o: Florencja, Arezzo, Luka, Pisa, Asyż, Siena, Prato. Niestety ze względu na krótki czas pobytu, wszędzie nie uda mi się być, tym bardziej iż 1 dzień jest zarezerwowany dla ROMA. Zatem proszę o głosowanie. Co polecanie w kategorii "Musisz tam pojechać"?

Na Rzym jeden dzień?
To lepiej nie jedź.

Siena.
Lucca z Pizą.
Cinque Terre koniecznie.

Reszta wg uznania.
Florencja patrz Rzym, chociaż mnie nie urzekła, ale warta zobaczenia.
Piza to tylko placyk z marsjańska zielenią trawników; można w przelocie razem z Luccą.

Im dłużej łazisz, tym bardziej nabierasz przekonania, że trzeba wracać....
rysiek_r74
Cromaniak

Postnapisał(a) rysiek_r74 » 29.05.2013 19:14

FUX napisał(a):Na Rzym jeden dzień?
To lepiej nie jedź.

I znowu dylemat jak z Wenecją - jechać czy nie.
Jeden dzień za krótko, ale i tydzień może też okazać się za krótko.
Rzym - oczywiście jechać. Chociaż troszkę liznąć jego uroku ale na pewno tak :D
Florencja - podobnie jak Rzym. :D
Lucca i Pisa - da radę zobaczyć jednego dnia obydwa miasta. :D
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 29.05.2013 19:33

infantasy napisał(a):Myślę o: Florencja, Arezzo, Luka, Pisa, Asyż, Siena, Prato.

Lukka+Pisa - w jeden dzień dasz radę
Siena - must see
Prato + Pistoia - mi się podobały, ale szału nie ma (Pistoia ładniejsza)
Asyż - KONIECZNIE :idea: + Gubbio - KONIECZNIE :idea:
Arezzo - ładne, w 3 godzinki oblecisz.
Florencja - nie byłem, odpuszczając świadomie by wrócić na przynajmniej cały dzień, podobnie z Bolonią.
Z mniejszych:
- Montepulciano i Pienza - masz blisko, oba super.
- San Gimignano + Volterra - super do kwadratu.

Roma... może jednak innym razem :wink: .

A propos białych linii parkingowych, bezpłatne są to fakt, ale bbb często zarezerwowane dla mieszkańców. Czasem jest tak, że mieszkańcy mogą zawsze, a przyjezdni np godzinkę albo dwie, ale i tak nie postawisz bo wszystko obstawione. Są zawsze znaki co, gdzie, kiedy i komu wolno :) .
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.05.2013 19:42

Mandat zawsze przyjdzie pocztą... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Zielony w Italii - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies