napisał(a) Fatamorgana » 05.09.2013 10:18
Czas na Grotę Ulissesa/Odyseusza.
Odisejeva Śpilja.Najciekawsza atrakcja przyrodnicza poza jeziorami, ale że jeziora to rzecz nieco bardziej naturalna i nie tak spektakularna jak ta piękna grota, więc...dla mnie to jest nr. 1.
Zwłaszcza, że jak ktoś lubi kolorystykę to w grocie znajdzie jej o wiele więcej niż nad jeziorami (tam dominują zieleń, zieleń i...zieleń oraz niebieski)
.
Tymczasem tu:
Biała linia pokazuje przebieg zejścia- a z dołu patrząc- wyjścia ze świata boga Posejdona i morza do świata zblazowanych i zmęczonych upałem śmiertelników.
W bliższej perspektywie wygląda to tak:
Zejście nie jest zbyt łatwe ale dla osoby w solidnych butach i znającej zasady chodzenia po kamolach, skałach i luźnym podłożu (sporo kamieni się osypuje, ziemia, po deszczu wręcz glina!) nie będzie większego problemu- jest się czego złapać jednak należy zwrócić szczególną uwagę na to gdzie stawiamy stopy i jak- nie życzę nikomu upadku i obsunięcia się w dół- potłuczenie pewne. Górny odcinek jest bardziej skalisty i zwarty- przez krzaczki. Dolny bardziej luźny i niezwiązany z podłożem. Wszystko z góry wydaje się diabelnie strome, ale wynika to ze złudzenia optycznego spowodowanego pozorną otchłanią i stromizną tego miejsca.
Należy przypilnować zwłaszcza dzieci w czasie zejścia. A przy okazji- łatwiej po takim terenie się wchodzi niż schodzi.
POLECAM!
Dojście już nieco opisałem- z Babino Polje jest znakowana na biało czerwono ścieżka od szosy głównej, natomiast da się podjechać dla skrócenia dystansu na "dziki" parking przy murkach polnych w połowie drogi (nie wiem skąd dokładnie się tam dojeżdża- gdzieś z boku są drogi szutrowo-polne). Zachęcam jednak do spacerku bo nie jest to daleko a ruch każdemu dobrze zrobi. W końcowej części ścieżka zamienia się w mini betonowy chodnik wśród drzewek. Na tym odcinku wybrzeże jest skaliste i mało przystępne. Klify opadają schodkowato do morza.
W jednym z obniżeń natura wyrzeźbiła właśnie ową grotę, której główną atrakcją jest to, że ma połączenie z morzem i da się tam bez kłopotu przepłynąć a nawet ponurkować (niezła, zielona głębinka tam jest przy wyjściu na morze).
W grocie jest permanentny cień i pewien rodzaj chłodu, co oznacza dwie rzeczy- uczucie zimna po wyjściu z wody (zero słońca!) i...KOMARY!
Tak, te diabelstwo tam licznie występuje, gdyż ma idealne warunki rozwoju i gdyby tak rozumieć "mowę komarzą" to na bank dało by się słyszeć coś w rodzaju "nie macie pojęcia jak się cieszymy, że tak licznie przybywacie ludzie do tego miejsca"...
Sama woda też do cieplejszych nie należy, gdyż brak słońca cały dzień oznacza brak jej nagrzania.
CDN.
Ostatnio edytowano 05.09.2013 10:53 przez
Fatamorgana, łącznie edytowano 5 razy