Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta w Serbii i Czarnogórze?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gabi76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabi76 » 19.07.2006 10:00

Jutro wyjeżdżam do Chorwacji, podobno trzeba wykupić zieloną kartę na Serbie i Czarnogórę (wąski pas na południu Chorwacji), potwierdzacie?
pozdrawiam
P.S. Mam nadzieję że żadne wizy na ten kraj nie obowiązują...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.07.2006 10:07

Ten "wąski pas" na poludniu CRO to raczej Bośnia i Hercegowina :wink:
Wiz faktycznie nie potrzeba, ale ZK raczej się przyda.
Gabi76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabi76 » 19.07.2006 10:31

Oczywiście Bośnia i Hercegowina :D . Dzięki
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 20.07.2006 15:47

Na terenie Bośni i Hercegowiny posiadanie Zielonej Karty jest obowiązkowe.
rumcajs1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumcajs1 » 20.07.2006 18:30

co znaczy obowiązkowe?
a jak nie mam to mnie nie przepuszczą ?
czy to ważne na orzejściu czy podczas ew. kontroli w Bośni?
jeśli nie mam tzn. że nie moge dojechać do Dubrownika?
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 20.07.2006 19:49

Do BiH nie trzeba wiz,natomiast musi być zielona karta.Na przejściu nie sprawdzają,to raczej rola policji w razie wypadku.
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 20.07.2006 20:43

Przejeżdżałem dwukrotnie w tym miesiącu przez BiIH i za każdym razem na granicy strażnik sprawdzał Zieloną Kartę (nie było to Neum).
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 20.07.2006 22:24

Przez Neum przejeżdżałem kilkakrotnie w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć czy sprawdzali zieloną kartę. Natomiast jadąc w głąb BiH to jak mnie obudzicie o 3:00 w nocy to zawsze powiem, że na pewno sprawdzają. :D
:arrow:
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 21.07.2006 14:51

Z Zieloną Kartą jest podobnie jak z Prawem Jazdy - mimo że nie sprawdzają, to obydwa te dokumenty trzeba mieć.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 21.07.2006 15:15

Trasa przez Neum (jardanką) ma charakter tranzytu przez BiH, obowiązuję przepisy Chorwackie. Nikt tam nie sprawdza zielonej karty. Nie wiem jak w czasie wypadku, ale nigdy nie sprawdzali niczego tak Chorwatom jak i obywatelom Uni.
Z resztą Neum podupadło w ostatnich czasach bo cey zrównały się z Chorwackimi i juz nie opłaca się tak jeździć na zakupy jak kiedyś
darm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darm » 21.07.2006 15:26

Kir napisał(a):Trasa przez Neum (jardanką) ma charakter tranzytu przez BiH, obowiązuję przepisy Chorwackie. Nikt tam nie sprawdza zielonej karty. Nie wiem jak w czasie wypadku, ale nigdy nie sprawdzali niczego tak Chorwatom jak i obywatelom Uni.
Z resztą Neum podupadło w ostatnich czasach bo cey zrównały się z Chorwackimi i juz nie opłaca się tak jeździć na zakupy jak kiedyś

Witam
na przejściu granicznym nie sprawdzaja, jak jest wypadek - nie mam pojecia:), ale jak cie złapią za prędkość - co robią nagminnie, odrazu pytaja o zieloną kartę (na szczęście miałem)
Pozdr
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 22.07.2006 22:29

Przypuszczam, że jak w każdym innym kraju, także w BIH konsekwencje braku ubezpieczenia OC czy też w naszym wypadku Zielonej Karty są dosyć paskudne.
1. W razie kontroli i stwierdzenia braku ubezpieczenia Policja ma obowiązek uniemożliwić Ci kontynuowanie jazdy, więc przypuszczam że auto trafi na parking policyjny, a Ty będziesz musiał gdzieś się ubezpieczyć + mandat...
1. W razie kolizji obawiam się że Twoje auto zostanie odholowane na parking policyjny jako zabezpieczenie kosztów naprawy samochodu poszkodowanego, a odebrać będzie je można dopiero po zakończeniu naprawy i uregulowaniu przez Ciebie należności za tę naprawę.Czyli dobre kilka dni + mandat oczywiście + wykupienie ubezpieczenia...
Jak na wakacje perspektywa nie jest zbyt zachęcająca. Naprawdę nie warto ryzykować...
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 23.07.2006 10:44

Puszcza41 napisał(a):Przypuszczam, że jak w każdym innym kraju, także w BIH konsekwencje braku ubezpieczenia OC czy też w naszym wypadku Zielonej Karty są dosyć paskudne.
1. W razie kontroli i stwierdzenia braku ubezpieczenia Policja ma obowiązek uniemożliwić Ci kontynuowanie jazdy, więc przypuszczam że auto trafi na parking policyjny, a Ty będziesz musiał gdzieś się ubezpieczyć + mandat...
1. W razie kolizji obawiam się że Twoje auto zostanie odholowane na parking policyjny jako zabezpieczenie kosztów naprawy samochodu poszkodowanego, a odebrać będzie je można dopiero po zakończeniu naprawy i uregulowaniu przez Ciebie należności za tę naprawę.Czyli dobre kilka dni + mandat oczywiście + wykupienie ubezpieczenia...
Jak na wakacje perspektywa nie jest zbyt zachęcająca. Naprawdę nie warto ryzykować...

Do wszystkich tych kosztów jak znam życie to doliczyłbym jeszcze koszty parkingu policyjnego, a te nie są małe.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone