Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 09.03.2010 08:43

Jacuza napisał(a):w sierpniu 2009 na przejazd do Dubrownika czy dojazd do Neum nie sprawdzali ani razu ZK. Natomiast wyjazd wgłąb Bośni musiałem kupić za 20 EUR ZK, ale to było już inne przejście graniczne.
Pozdrawiam

Jest jak napisałeś.
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 09.03.2010 09:12

Odpowiedzi wielce satysfakcjonujące, dzięki!!!
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2011 20:59

Chciałbym trochę odświeżyć temat, z racji że u niektórych ubezpieczycieli NIE MOŻNA w trakcie trwającego ubezpieczenia dokupić zielonej karty pozostaje opcja wykupienia takowej karty w innym towarzystwie. Cena za takie ubezpieczenie to ~250zł (samoch osob. , poj 1998cm3). Forumowicze pisali że można taką kartę wykupić na granicy, może ktoś ma aktualne informacje o cenach, możliwościach etc. może jakiś link ??
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 24.05.2011 21:33

stary_jac napisał(a):Chciałbym trochę odświeżyć temat, z racji że u niektórych ubezpieczycieli NIE MOŻNA w trakcie trwającego ubezpieczenia dokupić zielonej karty pozostaje opcja wykupienia takowej karty w innym towarzystwie. Cena za takie ubezpieczenie to ~250zł (samoch osob. , poj 1998cm3). Forumowicze pisali że można taką kartę wykupić na granicy, może ktoś ma aktualne informacje o cenach, możliwościach etc. może jakiś link ??

Ciekawe co to za ubezpieczyciel, trzy razy "dokupowałem" ZK w trzech różnych Towarzystwach (Warta, Liberty Direct, Link4) za każdym razem w trakcie trwania ubezpieczenia wystarczył e-mail i kilka dni póżniej listonosz dostarczał Zieloną Karte i nic za to nie płaciłem
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2011 21:38

np. MTU jedyna możliwość tylko w momencie zawierania ubezpieczenia.
(Wiem że to jakieś grosze 10-15 zł), ale jeśli ktoś ZK nie ma to nie dokupi.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 24.05.2011 21:44

Zmień ubezpieczyciela :D
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 24.05.2011 22:00

nie ma potrzeby , po prostu wykupie przy odnowieniu polisy, ale pytanie jest "na teraz" , na granicy BiH , ile, gdzie.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 24.05.2011 22:11

stary_jac napisał(a):nie ma potrzeby , po prostu wykupie przy odnowieniu polisy, ale pytanie jest "na teraz" , na granicy BiH , ile, gdzie.

Niestety w tym Ci nie pomoge, przekraczając granice z BiH zawsze miałem ZK, więc nie interesowało mnie gdzie takową kupić. Pewnie się odezwie ktoś, kto ma wiedze na ten temat
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.05.2011 22:25

stary_jac napisał(a):nie ma potrzeby , po prostu wykupie przy odnowieniu polisy, ale pytanie jest "na teraz" , na granicy BiH , ile, gdzie.

Ja sobie kiedyś spontanicznie pozwoliłem/próbowałem wjechać do BiH bez "zielonej karty". (Ale to chyba jakieś 5 lat temu - już mi się to myli wszystko).
Elegancko mnie zatrzymali na granicy, kazali zjechać na bok, wskazali punkt gdzie mogę wykupić (choć wtedy to był tylko tranzyt - ale min. na 7 dni - 10 euro).Wykupiłem i pojechałem.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 25.05.2011 08:24

w MTU jak z nimi powalczysz to też wywalczysz;-) ja mała wojenkę stoczyłem z nimi w zeszłym roku. padła propozycja zwiedzenia mostaru a ja miałem u nich oc oczywiście bez ZK. zaproponowali mi wykupienie nowej polisy oc z ZK. musiałem za nią od razu zapłacić. na szczęście anulowali mi tą 2 polisę i oddali pieniądze za niewykorzystany czas. poszło to nawet w miarę sprawnie.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 31.05.2011 20:23

dzięki KrisM , faktycznie w "wyjątkowych" sytuacjach jak to określiła pani z MTU można coś takiego zrobić ale wtedy podpisuje nową umowę, niestety już na nowych warunkach i to po prostu mi się nie kalkuluje. Mniejsza o to , kupie na miejscu mam tylko prośbę o podpowiedź gdzie i czy o każdej porze można ta kartę kupić. Mam tu na myśli przejazd do Dubrownika i proszę nie mówcie że nie trzeba bo muszę mieć i to na 10 dni. Z góry dzięki za podpowiedź,
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 31.05.2011 20:51

Również dołączam się do prośby; ile kosztuje zielona karta na granicy BiH i tylko taką opcję proszę rozważyć. :roll:
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 01.06.2011 11:37

muszę was chyba koledzy zmartwić, podobno zielona karta na granicy BiH kosztuje 50 euro :?:

Oto źródła gdzie to wyczytałem:
pierwsze
drugie

Te drugie jest mocno wiarygodne bo gość zadzwonił do Bośniackiego Automobilklubu i taką informację otrzymał!

Sam do teraz nie otrzymałem zielonej karty do świeżo kupionego auta i trochę się martwię :(
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 01.06.2011 11:54

Potwierdzam informację o wysokiej cenie ZK na granicy. Co prawda nie BiH, tylko węgiersko-serbskiej. W 2009 właśnie tyle chcieli za dwutygodniówkę. Śmiem podejrzewać, że od tamtego czasu nie potaniało.

Jeśli chodzi zaś o kupienie ekstra ZK to byłem w podobnej sytuacji po tym, jak mnie mBank wyrolował z ubezpieczeniem mDirect - nie można było tam WCALE dokupić ZK, więc byłem zmuszony szukać w innym towarzystwie. Najtaniej i najkorzystniej było wtedy w (o dziwo) PZU - jedno z niewielu towarzystw, gdzie za w miarę sensowną cenę (coś ok. 250PLN) dokupiłem ZK chyba na dwa tygodnie (albo na miesiąc - jakoś tak).

Problem, który pojawił się na granicy węgiersko-serbskiej, był związany ze starymi drukami ZK od PZU, gdzie było oznaczenie kraju SMN (Serbia i Montenegro); oczywiście serbski pogranicznik stwierdził (poniekąd słusznie...) że nie ma takiego kraju i kazał kupić na granicy. Jeśli dobrze pamiętam, kosztowała 100euro za miesiąc, więc zawróciłem i pojechałem do Czarnogóry przez Chorwację i BiH, omijając Serbię (co zresztą widokowo wyszło całkiem fajnie - przez Sarajewo i do Czarnogóry wjechaliśmy kanionem Pivy).
zq_lbn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zq_lbn » 01.06.2011 12:02

Rok temu na przejściu w Metkovic (CRO-BiH) znajomi musieli przykupić ZK i z tego co pamiętam to zapłacili 20E...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone