Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 11.08.2009 19:49

Co do tego ze trzeba ZK w BiH nie ma watpliwosci, ale sprawa drogi M-3 wciaz jest dla mnie zagadka. Czy ktos sie spotkal z przejsciem granicznym na ktorym osobny pas jest dla aut jadacych do tego kraju a inny dla aut tylko przejezdzajacych przez to panstwo.
Poza tym jaki interes mialby pogranicznik z tego ze nie sprzedal mi ubezpieczenia. Zacytuje jego slowa: Jesli jedziesz do np. Mostaru lub Sarajewa potrzebujesz ubezpieczenie, lecz gdy tylko przejezdzasz tranzytem przez droge m-3 od jednej do drugiej granicy z Chorwacja nie potrzebujesz ubezpieczenia. Gdy pytalem dlaczego nie umial mi tego konkretnie wytlumaczyc, powiedzial ze po prostu na te jedyna droge nie trzeba. Moze jest jakas umowa miedzy CRO a BIH jesli chodzi o ten krotki odcinek, nie wiem. Moze ktos jedzie za Neum i to potwierdzi?
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 11.08.2009 20:07

cchhee napisał(a):Co do tego ze trzeba ZK w BiH nie ma watpliwosci, ale sprawa drogi M-3 wciaz jest dla mnie zagadka. Czy ktos sie spotkal z przejsciem granicznym na ktorym osobny pas jest dla aut jadacych do tego kraju a inny dla aut tylko przejezdzajacych przez to panstwo.
Poza tym jaki interes mialby pogranicznik z tego ze nie sprzedal mi ubezpieczenia. Zacytuje jego slowa: Jesli jedziesz do np. Mostaru lub Sarajewa potrzebujesz ubezpieczenie, lecz gdy tylko przejezdzasz tranzytem przez droge m-3 od jednej do drugiej granicy z Chorwacja nie potrzebujesz ubezpieczenia. Gdy pytalem dlaczego nie umial mi tego konkretnie wytlumaczyc, powiedzial ze po prostu na te jedyna droge nie trzeba. Moze jest jakas umowa miedzy CRO a BIH jesli chodzi o ten krotki odcinek, nie wiem. Moze ktos jedzie za Neum i to potwierdzi?
Może się nie mylisz ale gdzie w tej niby umowie miedzy BiH a Chorwacją ,jest polskie-polski ubezpieczyciel.Wracamy do punktu wyjscia.Co z tego że dwa państwa się jakoś porozumiały o TRANZYCIE skoro jesteś z EU!!
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 11.08.2009 20:20

Wracamy do punktu wyjscia

Wlasnie, niech to ktos potwierdzi lub tez zaprzeczy bo z naszej polemiki nic konkretnego nie wynika.
Wiekszosc ludzi w polsce nie ma problemu z ZK, czesto jest ona darmowa lub wydawana za niewielka oplata, Ja mam auto zarejestrowane w UK i angielski ubezpieczyciel powiedzial ze po prostu nie wydaje zadnych zielonych kart i tyle. Jechalem wiec z nadzieja ze nie bedzie zadnego problemu z kupnem ubezpieczenia na granicy a tu okazalo sie ze zadnego ubezpieczenia nie potrzebuje(chyba). Wiec teraz co, niby mam przestrzec wszystkich zeby nie jechali ta droga przez bosnie bez ZK bo tam nie chca sprzedawac ubezpieczenia :?: :roll:
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 11.08.2009 20:41

cchhee napisał(a):
Wracamy do punktu wyjscia

Wlasnie, niech to ktos potwierdzi lub tez zaprzeczy bo z naszej polemiki nic konkretnego nie wynika.
Wiekszosc ludzi w polsce nie ma problemu z ZK, czesto jest ona darmowa lub wydawana za niewielka oplata, Ja mam auto zarejestrowane w UK i angielski ubezpieczyciel powiedzial ze po prostu nie wydaje zadnych zielonych kart i tyle. Jechalem wiec z nadzieja ze nie bedzie zadnego problemu z kupnem ubezpieczenia na granicy a tu okazalo sie ze zadnego ubezpieczenia nie potrzebuje(chyba). Wiec teraz co, niby mam przestrzec wszystkich zeby nie jechali ta droga przez bosnie bez ZK bo tam nie chca sprzedawac ubezpieczenia :?: :roll:
Chłopie żyjesz w zupełnie innym świecie-UK, wiem ,że to wspólna Europa ale wiem też ,że to zupełnie inna przynajmniej ubezpieczeniowo europa ,więc może jeśli o rady czy sugestie nieco wychamuj bo ktoś z Polski w to uwierzy i pojedzie bez ZIELONEJ KARTY do BiH i może nawet przejedzie.A co w razie W!!!!!
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 11.08.2009 21:45

Na granicy nikt mnie nie pytal gdzie mam zarejestrowane auto, straznik z ktorym rozmawialem tez tego nie widzial, z rozmowy ze straznikiem wynikalo ze jesli masz ubezpieczenie uprawniajace cie do przejazdu przez Chorwacje mozesz przejechac droga M-3 i nic nie potrzebujesz.
KONIEC I KROPKA NA TEN TEMAT :!:
Bo widze ze juz jakies tematy tworzysz zeby ludzi ostrzec przede mna :lol: :lol: :lol: :papa:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25421&sid=14
Nigdy nikogo nie namawialem do jezdzenia przez BiH bez ZK.
Jesli jednak ktos planuje jechac kolo Neum a nie ma ZK, niech sprobuje ja kupic na tamtejszym przejsciu.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 11.08.2009 22:36

Jedziesz po terytorium BiH, spotyka Cię nieszczęście, nie masz żadnego ubezpieczenia OC, które działa na tym terytorium zgadnij kto pokryje wszelkie koszty, to ktoś czegoś nie sprawdza nie znaczy że nie jest wymagane, dla własnego bezpieczeństwa NALEŻY mieć ubezpieczenie ZK lub OC na dany kraj.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2009 09:01

cchhee napisał(a):Na granicy nikt mnie nie pytal gdzie mam zarejestrowane auto, ...

To bez tablic Jeździsz? :wink:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 12.08.2009 15:20

na początek jakby trochenie na temat ale : jeżdżę do "jugosłwii" od 1973 i powiem jedno - jak by nie ciepła i czysta woda to wołami by mnie nie zaciągli bo przepisy to oni ustalaja w zależności czy polak czy niemiec czech albo włoch, nie było wakacji zeby mnie nie próbowali "wykiwać" na stacji benzynowej, w restauracji, przy opłacie autostrady, w porcie przy "kupowaniu" miejsca na ponton i zawsze jest jedno " że nie rozumieją o co chodzi " to jest dziki kraj, w życiu bym nie uwierzył że można jechać chociaż pisze inaczej, bo co potem policji powiesz, że mówił tak na granicy jakiś facet ?????????????
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 12.08.2009 16:23

To bez tablic Jeździsz?

Zaparkowalem auto kilkadzisiat metrow przed przejsciem aby pieszo dojsc do straznikow i na spokojnie zalatwic sprawe ubezpieczenia
wicia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 12.08.2009 20:58

Każdy powinien sam zadecydować z ZK czy bez, ja jak już pisałam byłam w Cavtat za Dubrownikiem ,dużo zwiedzałam (Kotor,Mostar)z załatwieniem ZK w PZU nie miałam problemu (nieodplatnie)na wszelki wypadek dokupiłam jeszcze AC i miałam spokoj.
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 14.08.2009 13:54

W koncówce czerwca i na początku lipca tego roku kilkanaście o ile nie kilkadziesiąt razy przekraczałem granicę Chorwacji i BiH. ZA KAŻDYM RAZEM sprawdzano mi Zieloną Kartę. Te przejścia to Crveni Grm i Metković.
Jeden z pograniczników mówił mi, że pełno Polaków nie ma ZK bo myślą, że są w UE i nie potrzebują, a w BiH POTRZEBUJĄ!!!
Widziałem markotne miny niektórych, którzy nie mieli ZK i musieli zjechać na bok i dopełniać formalności... Szkoda czasu i pieniędzy i niepotrzebnych nerwów.
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 08.03.2010 12:41

Mam nadzieję, że nie podniesie nikomu ciśnienia odświeżanie wątku.

Pytanie krótkie, jak w temacie - czy ktoś kupował ZK na granicy BiH w 2009?
Jakie przejście, jakie ceny?

Dla niecierpliwych - kupno/odbiór/dopłata etc. ZK w Polsce WYKLUCZONE.
Uprzejmie proszę o konkretne odpowiedzi.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 08.03.2010 13:29

hej to może troszkę nie na temat - a sprawdzali komuś ZK przy przekraczniu owej granicy ? Mi w żadna stronę nie sprawdzali ZK. Jedyne co to paszporty przy wyjeździe z cro w stronę Dubrownika a z powrotem to nawet paszportów nie chcieli oglądać :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.03.2010 13:34

Blums napisał(a):hej to może troszkę nie na temat - a sprawdzali komuś ZK przy przekraczniu owej granicy ? Mi w żadna stronę nie sprawdzali ZK. Jedyne co to paszporty przy wyjeździe z cro w stronę Dubrownika a z powrotem to nawet paszportów nie chcieli oglądać :)

Przy przejeździe przez BiH z Cro do Cro :wink:
czyli do Dubrovnika nie sprawdzają na granicach ZK.

Natomiast gdybyś wybierał się do Mostaru, to o ZK na granicy poproszą.
Jacuza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacuza » 08.03.2010 21:35

w sierpniu 2009 na przejazd do Dubrownika czy dojazd do Neum nie sprawdzali ani razu ZK. Natomiast wyjazd wgłąb Bośni musiałem kupić za 20 EUR ZK, ale to było już inne przejście graniczne.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone