Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.01.2021 13:12

piekara114 napisał(a):Szczerze, tylko co to za problem z ZK? Kupujesz OC i dostajesz od ręki ZK. Masz OC to w biurze prosisz o wydanie lub wysyłasz @ prośbę i Ci wysyłają. W większości firm ZK jest free

No właśnie problem jest z tym "w większości". Bo nie we wszystkich. Niektóre towarzystwa każą sobie dopłacać za ZK, i to czasem niemało.

Super wiadomość, że do BiH już nie trzeba - teraz tylko czekać aż otworzą granice (liczę, że w tym roku będzie można wjechać do BiH).
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 21.01.2021 14:49

Janusz Bajcer napisał(a):Do BiH i do Dubrownika bez ZK

https://www.pbuk.pl/o-nas/aktualnosci/i ... ostronnego

Świetna wiadomość! :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.01.2021 08:22

Jeszcze mogliby się Bośniacy wycofać z tej ubiegłorocznej decyzji o paszportach :? :?

No i oczywiście otworzyć granice :wink:
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.01.2021 09:16

marekkowalak napisał(a):Jeszcze mogliby się Bośniacy wycofać z tej ubiegłorocznej decyzji o paszportach :? :?

O jakich paszportach piszesz? Możesz sprecyzować. Dzięki.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.01.2021 09:45

damianisko5 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Jeszcze mogliby się Bośniacy wycofać z tej ubiegłorocznej decyzji o paszportach :? :?

O jakich paszportach piszesz? Możesz sprecyzować. Dzięki.

W ubiegłym roku władze BiH zezwoliły na wjazd tylko na podstawie paszportów (wcześniej można było na dowód)
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.01.2021 09:58

A to ciekawe. Nawet tranzytem przez Neum? Oby ten przepis znieśli w tym roku bo będzie nieciekawie - dodatkowe koszty wyrobienia paszportu. Nawiasem mówiąc tylko w celu wjazdu do BiH!!!!!!!
Marek - Jak masz jakieś linki do tych wiadomości dotyczące tego roku/lata to podaj, wielkie dzięki.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.01.2021 10:03

W praktyce bośniaccy pogranicznicy wpuszczali też często na dowód, ale wtedy wjeżdżamy na własną odpowiedzialnośc, bo oficjalnie można tylko na paszport.

Mam nadzieję, że to tylko na czas pandemii i w momencie otwarcia granic BiH zostanie przywrócony wjazd na dowód.

U mnie w rodzinie też 2 osoby na 4 nie mają ważnych paszportów, więc doszedłby koszt wyrobienia, bo w planach jest Bośnia.

Linków dotyczących lata 2021 nie mam - póki co obowiązują przepisy z 2020:

https://www.gov.pl/web/bosniaihercegowina/informacje-dla-podrozujacych
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 22.01.2021 11:18

We wrześniu korytarzem oficjalnie można było przejeżdżać "na dowód osobisty".
Z tego co pamiętam dotyczyło to tylko korytarza, i był zakaz zatrzymywania się w Bośni.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.01.2021 11:34

marekkowalak napisał(a):W praktyce bośniaccy pogranicznicy wpuszczali też często na dowód, ale wtedy wjeżdżamy na własną odpowiedzialnośc, bo oficjalnie można tylko na paszport.

Mam nadzieję, że to tylko na czas pandemii i w momencie otwarcia granic BiH zostanie przywrócony wjazd na dowód.

U mnie w rodzinie też 2 osoby na 4 nie mają ważnych paszportów, więc doszedłby koszt wyrobienia, bo w planach jest Bośnia.

Linków dotyczących lata 2021 nie mam - póki co obowiązują przepisy z 2020:

https://www.gov.pl/web/bosniaihercegowina/informacje-dla-podrozujacych

Dzięki Marku, będę się starał śledzić na bieżąco info. Jeśli Bośniacy chcą, aby ruch turystyczny nie omijał ich kraju muszą/powinni ułatwić te procedury graniczne. Mam na myśli te przepisy sprzed pandemii.
kubelek1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubelek1974 » 12.04.2021 15:52

Do wyjazdów do krajów Unii Europejskiej, a także Bośni i Hercegowiny nie jest potrzebna Zielona Karta, powinno wystarczyć ubezpieczenie OC, które każdy z nas posiada.
Bośnia i Hercegowina należy do Systemu Zielonej Karty i podpisała Porozumienie Wielostronne, zgodnie z którym kierowcy pojazdów zarejestrowanych w państwach, których Biura Narodowe są Sygnatariuszami Porozumienia mogą poruszać się po terytoriach tych państw bez konieczności posiadania Zielonej Karty.
Poniżej przesyłam link do mapy systemu, gdzie jest informacja na temat wszystkich krajów:
https://www.pbuk.pl/system-zielonej-karty/mapa-systemu

Kiedyś było inaczej, teraz zmienia sie wszystko:), ale najważniejsze, że Chorwacja pozostaje dalej taka sama i superowa:)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.04.2021 20:00

kubelek1974 napisał(a):...

Informacja na ten temat została tu już wstawiona przez Janusza 3 miesiące temu!!!
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 17:49

marekkowalak napisał(a):
kubelek1974 napisał(a):...

Informacja na ten temat została tu już wstawiona przez Janusza 3 miesiące temu!!!

I po co ta uwaga. Kolejna zdublowana informacja nikomu nie zaszkodzi.
Bo gdyby tak było to pewnie Janusz nie wrzucałby info 2,5h godziny po Inde ;)
bulczas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bulczas » 08.07.2021 07:00

Czy jest ktoś kto w tym roku jechał do Dub lub na Peljesac i może potwierdzić że Bośniacy faktycznie nie wymagają już zielonej karty?
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 08.07.2021 07:02

w czerwcu nie chcieli nawet dokumentów samochodu :)
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 08.07.2021 09:48

Nigdy nie chcieli ode mnie dokumentów samochodu.
Zielonej karty w czerwcu też nie chcieli. Ale faktem jest, że w ubiegłych latach ZK chcieli tylko raz, jak jechałem w stronę Mostaru.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone