napisał(a) Skimir » 10.09.2020 15:27
Zielona kartę warto sobie zrobić od razu przy OC. Ja tam zawsze proszę o wystawienie i w samochodzie cały czas sobie ZK jeździ.
Co do tranzytu przez Neum to myślę, że ten odcinek przejechałem już ze 20 razy i nigdy nie chcieli ode mnie ZK.
Co innego inne przejścia z BIH i Czarnogórą - tam od razu żądali.
Nie chciałbym nikogo namawiać na choćby minimalne ryzyko problemu na granicy ale może ja miałem takie szczęście a może na tranzytowym przejściu w BiH podchodzą do tego bardzo lajtowo:
- Kiedyś przejechałem z dzieckiem znajomych którzy jechali drugim samochodem ale ich córka przesiadła się do naszego, dla towarzystwa ale zapomniałem zabrać jej paszportu. Gość w budce wziął trzy paszporty bo tyle miałem i nawet nie zwrócił uwagi, że w samochodzie są 4 osoby (mam ciemne szyby z tyłu). Znajomi na wszelki wypadek czekali zaraz za przejściem.
- W tym roku znajomi, którzy dojeżdżali do nas na tydzień dopiero na granicy węgiersko-chorwackiej zorientowali się, że mają nieważne DO dla dwójki dzieci (tacy lajtowcy - nawet nie popatrzyli w papiery bo wyjazd był spontaniczny) - to znaczy funkcjonariusz na tej granicy im to uświadomił ale ich o dziwo puścił dalej. Na BiH nawet tego nie zauważyli (a już był plan aby w razie W jechać z Ploce do Trpanji promem...