Re: zielona karta na granicy BiH
napisał(a) tomek64 » 28.07.2018 16:24
Czy to oznacza że są różne stawki za ZK na granicy? w tabeli było 40 EUR
Ja za przyczepę kempingową zapłaciłem 20 EUR, przejście Ivanica, trasa Mlini-Mostar[/quote]
Wychodzi na to że tak, są różne stawki za ZK na granicy zależy od przejścia granicznego i jakby Biura Ubezpieczeń które na nim działa. Już piszę dlaczego. Swoją ZK kupiłem na przejściu Metković-Doljani. Za dwa dni przekraczałem granicę w miejscowości Zvirici. Celnik zapytał się mnie wtedy gdzie mnie tak okradli ? Zapytałem czy byłoby taniej ? Tylko się uśmiechnął.
Ponadto sympatyczna Pani, która scanem przesłała mi kopię ZK na email, ostrzegała mnie że ten numer może nie przejść. I żebym przygotował 50 Euro na zakup ZK na granicy. To są info od jej klientów, którzy znaleźli się w takiej sytuacji jak ja.
Jeszcze tylko jeden przykład. Bodajże w 2014 wjeżdżałem do BiH ze znajomym, który podczas kontroli nie miał przy sobie ZK. Czyli standard - proszę wysiąść z auta tam jest budka, zapłaci Pan 20 Euro, kupi ZK i można jechać. Znajmy się postawił powiedział że ma ZK tylko zostawił w Apartanim i nie kupi nowego. I co ? Bez problemu zwiedziliśmy wtedy Mostar, Medjugorje itd.
Ale nie o tym chciałem. Nie ważne czy w wyniku swojego gapiostwa (zapominalstwa, braku wiedzy etc) zapłacimy za ZK na granicy 5, 10 czy 55 Euro. Ważne by ten "świstek" papieru mieć przy sobie w razie zdarzenia losowego i dzięki temu uniknąć wielu kłopotów i stresu.