Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablos77
Cromaniak
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 09.07.2016 16:20

Trzeba mieć, ja jechałem do Mostaru tydzień temu i musiałem okazać. Lepiej kupić przed wyjazdem.
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 12:09

Janusz Bajcer napisał(a):Kupisz - choć ja nigdy nie kupowałem.
20 euro razy XXXXX ...????? to spory zastrzyk do budżetu :wink:

No ale to kupujesz tylko 1 zieloną karte na auto a nie od osoby? Chyba dobrze to rozumiem
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 12:13

W Neum to już jest Bośnia więc już jestem na jej terenie, chodzi o to w jakiej miejscowości przed granicą kupię :)

Chyba że chodzi o to przejscie:

https://www.google.pl/maps/@42.9395933, ... 56!6m1!1e1
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 10.07.2016 12:29

marcin_nr napisał(a)::) Siedzę od poniedziałku w Podstranie i mam ochotę się wybrać :) Tylko chciałem wiedzieć czy kupię bo szkoda taki kawałek cisnąć i się odbić od ściany

Dzięki, skoro kupię to luzik

Kupisz..w PL z darmo albo za 15 zł, BiH za 50 euro :D
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 10.07.2016 12:30

marcin_nr napisał(a):

No ale to kupujesz tylko 1 zieloną karte na auto a nie od osoby? Chyba dobrze to rozumiem

ZK to potwierdzenie ubezpieczenia oC pojazdu.

Luuudzie....czytając takie pytania zaczynam się zastanawiać czy te dowcipy o grażynach i januszach na wakacjach nie mają czegoś wspólnego z prawdą....
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 12:37

valdemar napisał(a):
marcin_nr napisał(a):

ZK to potwierdzenie ubezpieczenia oC pojazdu.

Luuudzie....czytając takie pytania zaczynam się zastanawiać czy te dowcipy o grażynach i januszach na wakacjach nie mają czegoś wspólnego z prawdą....

Wybacz ale to tak zostało napisane że te 20 euro to Bóg wie ile to jest więc zgupłem
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 12:39

valdemar napisał(a):
marcin_nr napisał(a)::) Siedzę od poniedziałku w Podstranie i mam ochotę się wybrać :) Tylko chciałem wiedzieć czy kupię bo szkoda taki kawałek cisnąć i się odbić od ściany

Dzięki, skoro kupię to luzik

Kupisz..w PL z darmo albo za 15 zł, BiH za 50 euro :D

Ja już jestem w CRO w Podstranie, więc Polska odpada, zapomniałem o ZK

To 20 czy 50 Euro i gdzie kupię NEUM na przejściu, w KLEKU, czy zachaczyć o Metkovic ?
Niestety dużo tu postów ale mało z nich wynika informacji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2016 14:43

marcin_nr napisał(a):W Neum to już jest Bośnia więc już jestem na jej terenie, chodzi o to w jakiej miejscowości przed granicą kupię :)

Chyba że chodzi o to przejscie:

https://www.google.pl/maps/@42.9395933, ... 56!6m1!1e1

Nie wiem czy na przejściu sprzedają ZK i ile ona kosztuje.

Natomiast jest jeszcze ubezpieczenie graniczne
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 15:14

A czy kupię to przy neum? Najwyżej podjadę od razu do metkovic bi tam podobno na pewno kupie
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 10.07.2016 15:23

marcin_nr napisał(a):A czy kupię to przy neum? Najwyżej podjadę od razu do metkovic bi tam podobno na pewno kupie

A nie lepiej zamówić sobie na miejscu w Polsce.Ja tam wykupuję OC a zarazem zamawiam sobie od razu ZK i sprawa załatwiona na cały rok :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.07.2016 15:27

kodens79 napisał(a):
marcin_nr napisał(a):A czy kupię to przy neum? Najwyżej podjadę od razu do metkovic bi tam podobno na pewno kupie

A nie lepiej zamówić sobie na miejscu w Polsce.Ja tam wykupuję OC a zarazem zamawiam sobie od razu ZK i sprawa załatwiona na cały rok :)

Oczywiście, że lepiej i też tak robię, ale kwestia dotyczy osób, które już wyjechały tak jak marcin_nr bez ZK.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.07.2016 15:37

W Metkovic na 100% kupisz, na granicy w Neum nie jestem pewna, wydaje mi się, że w zeszłym roku była taka możliwość. Zapytaj w wątku " klub miłośników Peljesaca", ludzie tamtędy jeżdżą więc może ktoś zwrócił uwagę, ewentualnie jedzie w najbliższych dniach i zerknie ;-)
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 10.07.2016 17:06

Dzięki przyjaciele poszukam ;)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.07.2016 10:49

kodens79 napisał(a):

Przecież marcin_nr napisał, że jest już w Chorwacji. :roll:

W Metković na pewno kupisz. Sam tam kiedyś kupowałem. 20 EUR na tydzień - krócej czyli taniej się nie dało. Ale to było z 10 lat temu.
Nie przypominam sobie by przed wjazdem na teren BiH Jadranką był jakiś punkt do zakupu ZK. Może teraz jest?
Jak ktoś wcześniej pisał możesz kupić w Neum ale wtedy przez pewien czas tej ZK nie masz. A jak przywalisz niechcący w Mercedesa S klasy tuż przed zakupem ZK w Neum???
Będzie kłopot do końca życia...
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.07.2016 10:54

romuald22 napisał(a):
kodens79 napisał(a):

Przecież marcin_nr napisał, że jest już w Chorwacji. :roll:

W Metković na pewno kupisz. Sam tam kiedyś kupowałem. 20 EUR na tydzień - krócej czyli taniej się nie dało. Ale to było z 10 lat temu.
Nie przypominam sobie by przed wjazdem na teren BiH Jadranką był jakiś punkt do zakupu ZK. Może teraz jest?
Jak ktoś wcześniej pisał możesz kupić w Neum ale wtedy przez pewien czas tej ZK nie masz. A jak przywalisz niechcący w Mercedesa S klasy tuż przed zakupem ZK w Neum???
Będzie kłopot do końca życia...

Przepraszam mój błąd nie doczytałem ...
Nawet nie wiedziałem że to jest takie drogie na granicy.
Dla tego wolę zawsze być przezorny i biorę od razu przy zakupie OC.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone