Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viltob08
Cromaniak
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.07.2016 15:12

showtek2 napisał(a):Nie prościej zamowic u ubezpieczyciela ? Ja wlasnie wyslalem im wiadomosc by mi wyslali ta zielona karte :) Lepiej miec i nie uzyc , niz nie miec i potrzebowac :)

Do Chorwacji raczej nie wyślą ;-)
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 06.07.2016 15:15

Pisałem wyraźnie, że mój ubezpieczyciel nie wydaje :-) Dlatego pytam o te szczegóły dot. zakupu na granicy :-)

Poza tym jestem w Chorwacji, więc wątpię, że by mi wysłali :-)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.07.2016 15:26

Jadąc do Dubrownika wydaje mi się, że obecnie nie ma juz możliwości zakupu na granicy, ale może ktoś ma świeże informacje ( 3 lata temu można było kupić w budce po prawej stronie). Można zrobić "koło" i podjechać do Metkovic ( tam z całą pewnością można kupić ) i przy okazji zobaczyć Mostar :-), albo zrezygnować z Dubrownika na rzecz Mostaru ;-) Możnateż przepłynąć z Ploce promem do Trpanj i udać się lądem do Dubrownika. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2016 16:22

viltob08 napisał(a):Jadąc do Dubrownika wydaje mi się, że obecnie nie ma juz możliwości zakupu na granicy, ale może ktoś ma świeże informacje ( 3 lata temu można było kupić w budce po prawej stronie). Można zrobić "koło" i podjechać do Metkovic ( tam z całą pewnością można kupić ) i przy okazji zobaczyć Mostar :-), albo zrezygnować z Dubrownika na rzecz Mostaru ;-) Możnateż przepłynąć z Ploce promem do Trpanj i udać się lądem do Dubrownika. :papa:

Ostatnia propozycja bardzo nieopłacalna, bo tą samą drogą trzeba wrócić :wink:

Można najpierw zaliczyć Mostar, jadąc tam ZK karta na pewno jest dostępna, a potem wykorzystać ją jadąc w inny dzień do Dubrownika. :wink:
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 06.07.2016 18:30

No niby tak... Jednak póki co raczej Dubrownik... Mam tu fanke Gry o tron :-P

Myślę, że pojadę po prostu i zobaczę jak będzie, mam nadzieję, że jakaś budka się trafi z ZK, albo celnika/strażnika zapytam i coś podpowie.

Ważne pytanie: Mogę mieć wydrukowany skan ZK? Mam szansę nabyć droga elektroniczna i jechać na spokoju...
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 07.07.2016 08:25

viltob08 napisał(a):
showtek2 napisał(a):Nie prościej zamowic u ubezpieczyciela ? Ja wlasnie wyslalem im wiadomosc by mi wyslali ta zielona karte :) Lepiej miec i nie uzyc , niz nie miec i potrzebowac :)

Będąc w Cro można zamówić kuriera z Polski i przesłać sobie dowolną rzecz. Paczka do 30kg to koszt ok. 90-150zł (z dowolnego adresu w PL na dowolny w Cro, koperta z dokumentami taki sam koszt). Czeka się 3 dni. Korzystałem dwukrotnie raz za pośrednictwem TNT drugim razem DPD.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 07.07.2016 08:27

bezrobotny500 napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Będąc w Cro można zamówić kuriera z Polski i przesłać sobie dowolną rzecz. Paczka do 30kg to koszt ok. 90-150zł (z dowolnego adresu w PL na dowolny w Cro, koperta z dokumentami taki sam koszt). Czeka się 3 dni. Korzystałem dwukrotnie raz za pośrednictwem TNT drugim razem DPD.

:roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 08:35

bezrobotny500 napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Myślę, że nie dotyczyło to ZK.
Byłaby najdroższa na całym świecie :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 08:41

Pewnie na Twój adres w Polsce prześlą - jeśli wydają.
przemek1259
Globtroter
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2016 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek1259 » 07.07.2016 15:56

Koledzy, powiedzcie mi, czy wjeżdżając w Bośnię potrzebuje paszport? Bo muszę przejechać całą Bośnie chcąc dotrzeć do Drace ... Chyba, że macie jakąś lepszą i fajniejszą drogę w kierunku Dubrovnika z okolic Krakowa? Bezpłatną... Nie śpieszy się nam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 16:03

przemek1259 napisał(a):Koledzy, powiedzcie mi, czy wjeżdżając w Bośnię potrzebuje paszport? Bo muszę przejechać całą Bośnie chcąc dotrzeć do Drace ... Chyba, że macie jakąś lepszą i fajniejszą drogę w kierunku Dubrovnika z okolic Krakowa? Bezpłatną... Nie śpieszy się nam

Paszportu nie potrzebujesz - wystarczy ważny dowód osobisty. :idea:
Na przejazd przez Bośnię wymagana jest Zielona Karta. :idea:
przemek1259
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek1259 » 07.07.2016 16:04

Janusz Bajcer napisał(a):
przemek1259 napisał(a):Koledzy, powiedzcie mi, czy wjeżdżając w Bośnię potrzebuje paszport? Bo muszę przejechać całą Bośnie chcąc dotrzeć do Drace ... Chyba, że macie jakąś lepszą i fajniejszą drogę w kierunku Dubrovnika z okolic Krakowa? Bezpłatną... Nie śpieszy się nam

Polecasz jakąś fajną trasę bez opłat? Niedaleko mnie widzę mieszkasz stosunkowo więc
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 16:07

przemek1259 napisał(a):

Polecasz jakąś fajną trasę bez opłat? Niedaleko mnie widzę mieszkasz stosunkowo więc

Nigdy nie jechałem przez Bośnię, a Tobie radzę czytać forum i zamieszczać posty we właściwych wątkach :idea:
przemek1259
Globtroter
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek1259 » 07.07.2016 16:16

przemek1259 napisał(a):

Nigdy nie jechałem przez Bośnię, a Tobie radzę czytać forum i zamieszczać posty we właściwych wątkach :idea:

ok sorki :) a jak jeździłeś? Tylko autostrada czy jak?
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 07.07.2016 17:29

fotograf123 napisał(a):Witam wybieram się do Dubrownika i nie ma w moim ubezpieczeniu zielonej karty jak to teraz wygląda ?.
Muszę mieć czy tranzyt jest zwolniony ?.

Pozdrawiam P.W.

Witam
Możesz kupić wjeżdżając do Neum
Pozdrawiam
Ryszard :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone