Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianisko5
Cromaniak
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 05.06.2016 12:44

Kilka lat temu chciałem dokupić/zakupić ZK będąc na plw. Peljesac - miało to kosztować ok. 400 KN, pośredniczyło Biuro Informacji Turystycznej.
2 lata temu, celnicy BiH nie wpuścili przyczepki campingowej mojego brata, która NIE miała ZK!!!! . Musiał ją zostawić na parkingu, na granicy.
Nie kombinujcie z wjazdem bez ZK, pogranicznicy oprócz paszportów kontrolują właśnie ZK.
danielroland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielroland » 05.06.2016 13:03

ja przy opłacaniu OC biorę ZK za darmo
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 05.06.2016 13:08

Też otrzymuję gratis od ubezpieczyciela, ale wtedy jej po prosu zapomniałem zabrać ...
Monia zwana Krufką
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monia zwana Krufką » 05.06.2016 13:47

Ja zieloną kartę zamówiłam poprzez infolinię u ubezpieczyciela u którego mam wykupione OC na moją Skodzinę. Zieloną kartę otrzymałam pocztą w niecały tydzień od zamówienia (całkowicie za darmo).
Jadąc z Vodic do Dubrownika na granicy z BiH nie chciano od nas zielonej karty tylko dokumenty.
Jadąc z Dubrownika przez BiH do Siofok (na Węgrzech) na granicy chciano od nas zarówno paszporty jak i zieloną kartę. Celnik był również zainteresowany zawartością bagażnika (najbardziej zainteresowała go kosmetyczka) :wink:
marcin_nr
Podróżnik
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 06.07.2016 08:04

Witam, czy potwierda ktoś, że Zk kupię na granicy z Bośnia? Jak tak to mniej więcej jaki koszt?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 06.07.2016 08:05

marcin_nr napisał(a):Witam, czy potwierda ktoś, że Zk kupię na granicy z Bośnia? Jak tak to mniej więcej jaki koszt?

Kupisz ale czy nie lepiej ZK otrzymać od własnego TU za free :?:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.07.2016 08:07

marcin_nr napisał(a):Witam, czy potwierda ktoś, że Zk kupię na granicy z Bośnia? Jak tak to mniej więcej jaki koszt?

20eu
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2016 08:52

Crocodyl napisał(a):

Kupisz ale czy nie lepiej ZK otrzymać od własnego TU za free :?:

marcin_nr jest już chyba w Chorwacji, więc jak chce wjechać do Bośni, musi ZK kupić na granicy
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 06.07.2016 13:39

:) Siedzę od poniedziałku w Podstranie i mam ochotę się wybrać :) Tylko chciałem wiedzieć czy kupię bo szkoda taki kawałek cisnąć i się odbić od ściany

Dzięki, skoro kupię to luzik
Ostatnio edytowano 06.07.2016 13:51 przez marcin_nr, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2016 13:40

Kupisz - choć ja nigdy nie kupowałem.
20 euro razy XXXXX ...????? to spory zastrzyk do budżetu :wink:
marcin_nr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_nr » 06.07.2016 13:54

Jesteśmy w 2 rodzinki to spoko, z resztą jak czytałem ryzyko jakiejkolwiek stłuczki to mnie bardzo odstrasza, a pożałować sobie wizyty w Dubrovniku dla tych 20 euro to bym żałował chyba długo.. Niedługo ruszam z budową domu więc długo gdzieś nie wyjadę ...
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 06.07.2016 14:00

W zeszłym roku tylko na przejściu Klek-Zaton Doli niczego nie sprawdzali. Przekraczałem granicę z BiH jeszcze w 3 innych miejscach i za każdym razem sprawdzali zieloną kartę, dowody osobiste, dowód rejestracyjny. Chyba faktycznie coś tam sprawdzali bo za każdym razem trwało to z 10 minut.
Mr hepik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mr hepik » 06.07.2016 14:25

marcin_nr napisał(a)::) Siedzę od poniedziałku w Podstranie i mam ochotę się wybrać :) Tylko chciałem wiedzieć czy kupię bo szkoda taki kawałek cisnąć i się odbić od ściany

Dzięki, skoro kupię to luzik

To dopytaj jeszcze konkretnie gdzie,bo na samej granicy,tam gdzie pas tranzytowy takiej możliwości nie widziałem.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 06.07.2016 15:00

Cześć.

Jako, że moje TU nie wydaje ZK stwierdziłem, cóż, odpuszczę Dubrownik. Ale kusi, spędza sen z powiek... Jestem w Makarskiej i chciałbym się jednak wybrać. Ma ktoś świeże informacje nt. tego gdzie - czy po stronie HR czy BiH, w którym miejscu i za ile kupię ZK?

Pozdrawiam.
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 06.07.2016 15:11

Nie prościej zamowic u ubezpieczyciela ? Ja wlasnie wyslalem im wiadomosc by mi wyslali ta zielona karte :) Lepiej miec i nie uzyc , niz nie miec i potrzebowac :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone