Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elka21
Mistrz Europy UEFA
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 24.01.2016 20:27

A skąd celnik na granicy ma wiedzieć, czy ty tylko przejeżdżasz tranzytem przez Bośnię, czy wjeżdżasz w głąb kraju? :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2016 20:50

Celnika interesują towary, nie ZK 8)
Ale pogranicznik może się zapytać :roll:

Tak samo może się zapytać o prawo jazdy i dowód rejestracyjny.
Ale się raczej o te rzeczy
nie pyta, bo jak coś się stanie w Neum, to i tak odpowiada ten, co nie zastosował się do przepisów
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 26.01.2016 18:06

Na pewno trzeba mieć ZK przy wjeździe w razie czego. Podobno można kupić na granicy , czy zna ktoś koszt. Czy po prostu wykupić w Polsce. Ponieważ wybieram sie do Dubrownika i tak będę musiał mieć ZK.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 26.01.2016 18:16

W Polsce taniej, albo darmo zależy od ubezpieczyciela...na granicy będzie sporo kosztowało, chyba lepiej podpytać u ubezpieczyciela jak wygląda u niego wydanie ZK.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 27.01.2016 09:01

pablos77 napisał(a):Na pewno trzeba mieć ZK przy wjeździe w razie czego. Podobno można kupić na granicy , czy zna ktoś koszt. Czy po prostu wykupić w Polsce. Ponieważ wybieram sie do Dubrownika i tak będę musiał mieć ZK.

Mój ubezpieczyciel, w zeszłym roku Zieloną Kartę wydał mi za darmo.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 27.01.2016 09:05

U mnie Allianz w ub.r też za darmo , a w tym roku chce 19 zł
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2016 19:07

pablos77 napisał(a):Podobno można kupić na granicy , czy zna ktoś koszt.

Kiedyś było 20€. Myślę, że cena niewiele się zmieniła. :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 29.01.2016 22:05

pablos77 napisał(a):Na pewno trzeba mieć ZK przy wjeździe w razie czego. Podobno można kupić na granicy , czy zna ktoś koszt. Czy po prostu wykupić w Polsce. Ponieważ wybieram sie do Dubrownika i tak będę musiał mieć ZK.

Mi PZU dało za darmo. Ale na granicy BiH nikt ZK nie sprawdzał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2016 22:13

Nie musieli, to nie zmartwienie służb granicznych :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2016 21:23

EithelAmarth napisał(a):
pablos77 napisał(a):Na pewno trzeba mieć ZK przy wjeździe w razie czego. Podobno można kupić na granicy , czy zna ktoś koszt. Czy po prostu wykupić w Polsce. Ponieważ wybieram się do Dubrownika i tak będę musiał mieć ZK.

Potwierdzam. PZU daje za darmo.
Sęk w tym, że jeśli ktoś nie powiedział przy zawieraniu umowy OC, że chce ZK, to później musi się pofatygować osobiście do agenta lub oddziału. PZU nie wysyła pocztą.

A co do sprawdzania na granicy BiH to bywa różnie. Dwa lata temu jechałem z Makarskiej do Dubrownika i nie sprawdzali a gdy jechałem do Medjugorie to trzepali kwity równo.
agatka9082
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agatka9082 » 01.06.2016 21:28

W Axie też mam za darmo(opcja full assistance Polska i Europa ) tylko niestety za późno się skamłam i nie wyrobiłam. Ponieważ nie dają od razu tylko trzeba zamówić i czekać do 7 dni.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2016 21:52

EithelAmarth napisał(a):

Nawet gdyby nie kontrolowali na granicy, to powinno się posiadać kartę w krajach Systemu Zielonej Karty, ponieważ w przypadku jej braku, jeśli spowodujemy wypadek, zostaniemy uznani za nieubepieczonego i będziemy musieli ponieść wszelkie konsekwencje finansowe zdarzenia.
Witold P.
Croentuzjasta
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 05.06.2016 10:08

Użytkownik usunięty napisał(a):Mimo kilkuset postów dotycząch ZK ,nikt nie wytłumaczył ,dlaczego na wszystkich granicach BiH,drugie pytanie dotyczy ZK a w Neum na pasie tranzytowym nigdy?
I dlaczego na każdej granicy istnieje możliwość wykupienia takowej a w Neum nie ma takiej możliwości?

Bo wjedziesz i przejedziesz bez problemu. Dopiero jak przydupisz w kogoś to będzie nieciekawie. Ten przejazd przez Neum jest raczej spowolniony i mało kolizyjny.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 05.06.2016 10:20

Witold P. napisał(a):
Użytkownik usunięty napisał(a):Mimo kilkuset postów dotycząch ZK ,nikt nie wytłumaczył ,dlaczego na wszystkich granicach BiH,drugie pytanie dotyczy ZK a w Neum na pasie tranzytowym nigdy?
I dlaczego na każdej granicy istnieje możliwość wykupienia takowej a w Neum nie ma takiej możliwości?

Bo wjedziesz i przejedziesz bez problemu. Dopiero jak przydupisz w kogoś to będzie nieciekawie. Ten przejazd przez Neum jest raczej spowolniony i mało kolizyjny.

Ja też 2 lata temu miałem problem z zakupem zielonej kart na granicy w Neum .
Pytałem policjantów ale twierdzili że nie ma możliwości kupić więc wjechałem bez.
Będąc następnym razem w Chorwacji zaopatrzyłem się w Polsce - 30 zł.
Jadąc do Mostaru sprawdzali przy wjeździe. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2016 12:30

Nie rozumiem ludzi którzy planując wakacje często z dużym wyprzedzeniem i planują zakup ZK dopiero na miejscu. Tak dużo czasu potrzeba żeby w Polsce podczas spaceru, zakupów podejść do ubezpieczalni lub zadzwonić i dostać ZK często za darmo, przecież to zajmuje ok 10 min. :roll: 8O :roll:
Nie zapominają zabrać piwa, wódki, fajki to też trzeba kupić, a robią problem z zakupem ZK,
Tak jestem poirytowany :twisted:
Ostatnio edytowano 05.06.2016 14:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone