Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.09.2015 10:43

mkbojarczuk napisał(a):10 lat temu to nawet Chorwat mógł Cię o nią poprosić.

Nie pamiętam dokładnie od kiedy ale Chorwaci dosyć wcześnie w latach 2000 zaczęli akceptować polskie OC.
I jeżeli mnie pamięć nie myli to jeszcze w 2001 i 2002 kupowałem ZK do Chorwacji ale później już nie - ponieważ nie było to konieczne.
A że kiedyś zmieniłem trasę przejazdu i skierowałem się z Pelješca do Polski przez Bośnię to sobie na granicy ZK wykupiłem.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 08.09.2015 18:34

max21 napisał(a):Dziś przejście Metković pytanie pana o zieloną kartę a jakbym nie miał ???? :)

Jak ja czekalem w kolejce do przejscia to jednego cofnęli. pewnie kupno na miejscu wydalo mu sie za drogie wiec zawrocil ;p
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.09.2015 20:15

przekraczałem dwa razy granicę pod koniec sierpnia:
zero kolejek, zero pokazywania jakichkolwiek dokumentów

...jednak nie odważyłbym się wjechać bez niej nawet na te 20 minut
mincu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mincu » 09.09.2015 11:05

Ktos moglby napisac jaka aktualna cena za zakup zielonej karty na granicy Cro/Bosnia ?
PiotrekS
Croentuzjasta
Re: Przejazd do Chorwacji na wyspę Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 20.01.2016 20:34

Mała uwaga do postu Emiliaa. Na przelot przez Neum nie trzeba mieć zielonej karty, natomiast żeby wjechać w głąb Bośni to jak nabardziej trzeba.
Emiliaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emiliaa » 21.01.2016 09:21

PiotrekS napisał(a):Mała uwaga do postu Emiliaa. Na przelot przez Neum nie trzeba mieć zielonej karty, natomiast żeby wjechać w głąb Bośni to jak nabardziej trzeba.

O, to pierwsze słyszę o tym. Zawsze byłam przekonana, że jest obowiązkowa. Nie będę się kłócić, bo pewna nie jestem. Widzę, że zdania na forum są podzielone w tej kwestii. Ona nic nie kosztuje, a może lepiej ją mieć :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2016 10:30

PiotrekS napisał(a):Mała uwaga do postu Emiliaa. Na przelot przez Neum nie trzeba mieć zielonej karty, natomiast żeby wjechać w głąb Bośni to jak nabardziej trzeba.

Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi :?: :roll: bo chyba się myli :!:
Ostatnio edytowano 21.01.2016 10:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 21.01.2016 10:36

szaki17 napisał(a):

;-) oj bardzo się myli :)
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 21.01.2016 11:11

viltob08 napisał(a):
szaki17 napisał(a):

A może jednak się nie myli. Wszak pisał o "przelocie" a nie "przejechaniu" przez Neum :wink: :lol: :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 21.01.2016 11:15

arek_sosnowiec napisał(a):
viltob08 napisał(a):
szaki17 napisał(a):

A może jednak się nie myli. Wszak pisał o "przelocie" a nie "przejechaniu" przez Neum :wink: :lol: :D

No tak, to jednak jest różnica :roll:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 21.01.2016 11:48

viltob08 napisał(a):
arek_sosnowiec napisał(a):
viltob08 napisał(a):
szaki17 napisał(a):

No tak, to jednak jest różnica :roll:

Podsumowując:
- jeżeli chcesz przejechać samochodem - trzeba mieć ZK (na kilkanaście "wjazdów" do Bośni bodaj raz mi nie sprawdzali - ale to było w 2009 r.).
- jeżeli chcesz "przelecieć" samolotem, lotnią itp. - nie trzeba :D :D :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.01.2016 12:22

arek_sosnowiec napisał(a):- jeżeli chcesz "przelecieć" samolotem, lotnią itp. - nie trzeba :D :D :D

Trzeba mieć zgodę na przelot nad ich terytorium, bo mogą go zestrzelić :)
więc zielona karta będzie łatwiejsza w zdobyciu :)
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 24.01.2016 20:00

Może powinienem napisać, że według mojej wiedzy nie potrzeba Zielonej Karty (sam ją posiadałem), albowiem gdyż ponieważ podczas ośmiu przejazdów w 2015 przez Neum ni razu nie zapytano mnie o zieloną kartę. Natomiast w Metković pierwszym pytaniem pogranicznika po zabraniu paszportów było czy posiada Pan Zielona Kartę. Poza tym w tym wątku dość dawno było, że tranzyt przez Neum ma inne wymagania. Byl też link do strony MSZ (niestety wygasł), ale przytoczę post usera pelkin1971 z 2011 roku
UBEZPIECZENIE
Konieczne jest wykupienie ubezpieczenia komunikacyjnego (tzw. Zielona Karta). Zaleca się wykupienie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. W przypadku jedynie tranzytu przez terytorium BiH na odcinku 15 km w Neum na mocy dwustronnej umowy z Chorwacją nie jest wymagane posiadanie Zielonej Karty.

http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14 ... ment=25696
Tak też tyle mam na swoją obronę i proszę Wysoki Sąd o łagodny wymiar kary.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2016 20:15

"Podana strona nie istnieje"

Obrona się nie udała :roll:

Wszystko jest fajnie, jak nic się nie stanie 8)
Ale jak, odpukać, jest stłuczka, a nie daj Boże wypadek,
to ktoś bez ZK na totalnie przes.... :evil:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.01.2016 20:18

PiotrekS napisał(a):Może powinienem napisać, że według mojej wiedzy nie potrzeba Zielonej Karty (sam ją posiadałem), albowiem gdyż ponieważ podczas ośmiu przejazdów w 2015 przez Neum ni razu nie zapytano mnie o zieloną kartę.

A o działającą gaśnicę Cię zapytano?? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone