Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
husband
Cromaniak
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 23.07.2015 19:19

Czytajcie ze zrozumieniem. Stwierdziłem to, co było w dniu wczorajszym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 19:22

Po co kombinować :?:
Dla samej zasady kombinowania :wink:

Np. przejazd kolejowy, pali się czerwone, ale to światło dla frajerów, pociągu nie widać, miśki nie stoją, więc dawaj po gazie :roll:
A potem buuuuuuummmm :roll:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 23.07.2015 19:26

Oczywiście ZK posiadam i miałem ją przy sobie, ubezpieczyciel dał za free. :papa:
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 24.07.2015 10:45

Jeśli chcecie jechać do Dubrovnika to musicie mieć zieloną kartę z tego względu, że przejeżdża się przez Bośnię i Hercegowinę, gdzie OC nie działa :/ Za samo przejechanie bez ZK nie ma jakichś kar, dopóki nie trafimy na kontrolę, albo pech nie zechce, że spowodujemy akurat tam stłuczkę - wtedy kasa z własnej kieszeni za wszystkie szkody. Dla zapominalskich jest jeszcze deska ratunku w postaci zakupienia ubezpieczenia granicznego przed wjazdem na BiH tylko, że taki interes kosztuje 40 euro za 15 dniowe ubezpieczenie ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 24.07.2015 19:23

dids76 napisał(a):
husband napisał(a):Jestem na świeżo, wczoraj jechałem do Dubrovnika. Na granicy w dwie strony nie prosili o ZK.

Jadąc do Dubrownika praktycznie nigdy nie pytają o ZK, co nie oznacza że jej nie trzeba mieć :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jechałem dwa lata temu. Na powrocie zapytali. Wyciągnął mnie gościu z długiego rzędu samochodów i powiedział: "green cart please". A ja nie miałem. Było słabo. Ale zrobiłem minę jak kot w Shreku, powiedziałem, że mnie agent ubezpieczeniowy w Polsce oszukał i się udało.
Generalnie nie polecam takiej rozrywki, zwłaszcza, że zasadniczo ubezpieczalnie ZK dają za friko.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 24.07.2015 20:15

Mi też proama wydaje za friko zielona kartę ale wysłali ja 13.07 o 12.00 i do piątku 17.07 nie doszla!!! A wyjezdzalismy w niedziele wiec nie mam ZK stąd też przejade do Dubrovnika bez niej skoro na granicy nie pytają bo nie uiecha mi się płacić 40 euro na 10 km przejazd. Najwyżej w drodze powrotnej promem.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 24.07.2015 21:20

waldis napisał(a):Jechałem dwa lata temu. Na powrocie zapytali. Wyciągnął mnie gościu z długiego rzędu samochodów i powiedział: "green cart please". A ja nie miałem.

Ale jakbyś miał akurat w wozie zielony koszyk, to byś mu dał? :sm:
eskalator
Autostopowicz
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) eskalator » 08.08.2015 08:34

Istnieje więc możliwość kupienia ZK na granicy z BH w drodze do Dubrovnika?
Da się w Kleku ? Wg dychy4 była możliwość w Mali Prolog :hut: wtedy można by odbić w miejscowości Ploče i tam gdzieś poszukać - jeżeli nadal tak jest. Zajmie to może z 1h z powrotem (tak czytam z mapy), ale spokój i komfort zwiedzania Dubrownika i Peljesača bezcenny.
Proszę tylko potwierdźcie, że tak się da :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2015 18:30

Mimo kilkuset postów dotycząch ZK ,nikt nie wytłumaczył ,dlaczego na wszystkich granicach BiH,drugie pytanie dotyczy ZK a w Neum na pasie tranzytowym nigdy?
I dlaczego na każdej granicy istnieje możliwość wykupienia takowej a w Neum nie ma takiej możliwości?
eskalator
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eskalator » 08.08.2015 19:32

No właśnie. Przeszukałem wiele wątków i jak się przekonałem wielu gapowatych Cromaniaków :cry: nadal ma ten problem. Może ktoś ze stałych bywalców rozwieje wszelkie wątpliwości tj. gdzie i za ile, bo to, że jest bezwzględnie wymagana to już pewnik?
czacha19
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czacha19 » 19.08.2015 21:31

Pani w AXA się zarzekała przez telefon że wysyłają zieloną kartę priorytetem i a 100% dotrze i przez 7 d i nie dotarła więc zostają 2wyjścia: albo przywiozą znajomi albo trzeba będzie kupić na granicy.
Lepiej dla własnego i pasażerów bezpieczeństwa zadbać o to wcześniej.
Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.08.2015 22:08

czacha19 napisał(a):zostają 2wyjścia: albo przywiozą znajomi

Będziecie na nich czekać na granicy :?: :lol:
czacha19 napisał(a):albo trzeba będzie kupić na granicy.
Lepiej dla własnego i pasażerów bezpieczeństwa zadbać o to wcześniej.

Lepiej kupić, bo Zielona Karta to niewielki dokument, który rozwiązujący potencjalny, poważny problem. :wink:
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 01.09.2015 19:43

W zeszła środe bylismy w Mostarze i na przejsciu na dzien dobry bylo czy jest ZK. Polak przed nami nie mial i zostal zawrócony. Przejscie Metković.

Koszt w TUW 10 zł.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.09.2015 19:58

euromissile napisał(a):W zeszła środe bylismy w Mostarze i na przejsciu na dzien dobry bylo czy jest ZK. Polak przed nami nie mial i zostal zawrócony. Przejscie Metković.

No proszę, my również w zeszłą środę tam byliśmy i też pan zapytał o green card. :wink:
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 02.09.2015 08:23

mozna by rzec 'jaki ten swiat maly' ;p
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone