Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.02.2015 10:19

AniaFoto napisał(a): czy istnieje jakaś oficjalna strona z informacją, że dla przekroczenia granicy BiH wystarczy dowód.

Oficjalna informacja ze strony MSZ w spr. przekraczania granicy BiH na podstawie DO

Nie ma z tym żadnego problemu

AniaFoto napisał(a): Niestety mostu na Peljesac nadal nie ma :(

I nie będzie :)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 17.02.2015 11:16

gusia-s napisał(a):
AniaFoto napisał(a): czy istnieje jakaś oficjalna strona z informacją, że dla przekroczenia granicy BiH wystarczy dowód.

Oficjalna informacja ze strony MSZ w spr. przekraczania granicy BiH na podstawie DO

Nie ma z tym żadnego problemu

Jeszcze TU
binks
Autostopowicz
Re: No i koniec stał się początkliem

Nieprzeczytany postnapisał(a) binks » 19.02.2015 06:41

kaczurek76@gmail.com napisał(a):Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zapraszam mojego męża który się dowie że ja tu jestem i piszę.
Będę miała przewalone :twisted:
Więc jedziemy jak zwykle byle dalej i przed siebie do końca autostrady i potem brak zielonej karty,więc co?prommmmm.

Przepraszam
O jakiej zielonej karcie piszesz?
Bośnię Hercegowinę po prostu przejeżdża się na dowód.
Chyba w podobnym czasie byliśmy bo te trąby w Orebiciu filmowałem z innej strony.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2015 07:27

Autorka relacji pisze wyraźnie o zielonej karcie wymaganej na przejazd przez Bośnię - a nie o dowodzie osobistym.
binks
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) binks » 19.02.2015 14:16

Janusz Bajcer napisał(a):Autorka relacji pisze wyraźnie o zielonej karcie wymaganej na przejazd przez Bośnię - a nie o dowodzie osobistym.

Oczywiście z racji rangi przyznam Ci rację ale proszę o przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisałem :papa:
Na przejazd przez Bośnię nie jest konieczna ZIELONA KARTA o czym WYRAŻNIE napisałem bo przejeżdżałem na DOWÓD OSOBISTY.
Ale oczywiście z racji rangi TY wiesz lepiej. 8O
Ostatnio edytowano 19.02.2015 14:20 przez binks, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2015 14:20

binks napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Autorka relacji pisze wyraźnie o zielonej karcie wymaganej na przejazd przez Bośnię - a nie o dowodzie osobistym.

Oczywiście z racji rangi przyznam Ci rację ale proszę o przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisałem :papa:
Na przejazd przez Bośnię nie jest konieczna ZIELONA KARTA o czym WYRAŻNIE napisałem.

Tak 8O od kiedy :?:
binks
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) binks » 19.02.2015 14:23

Nie wiem od kiedy ale w zeszłym roku nikt mnie z tego powodu nie zawrócił.
A z powodu braku zielonej niestety ominął mnie Kotor bo do Czarnogóry bez zielonej ani rusz..
Pozdrawiam Panie Januszu i właścicielkę proszę o wyrozumiałość za zaśmiecanie wątku.
Ostatnio edytowano 19.02.2015 14:24 przez binks, łącznie edytowano 1 raz
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 19.02.2015 14:24

binks napisał(a):

Na przejazd przez Bośnię nie jest konieczna ZIELONA KARTA o czym WYRAŻNIE napisałem bo przejeżdżałem na DOWÓD OSOBISTY.
Ale oczywiście z racji rangi TY wiesz lepiej. 8O

Oj jest :wink: To, że nie zawsze ją sprawdzają, nie znaczy, że nie jest konieczna :mrgreen:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.02.2015 14:29

binks napisał(a):Nie wiem od kiedy ale w zeszłym roku nikt mnie z tego powodu nie zawrócił.

Trochę dziwna logika 8O Jeśli przejedziesz przez miasto z prędkością 100 km/h i nie zapłacisz mandatu, to znaczy, że ograniczenie do 50 km/h już nie obowiązuje :?: :roll:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 19.02.2015 14:35

binks napisał(a):Nie wiem od kiedy ale w zeszłym roku nikt mnie z tego powodu nie zawrócił.
A z powodu braku zielonej niestety ominął mnie Kotor bo do Czarnogóry bez zielonej ani rusz..
Pozdrawiam Panie Januszu i właścicielkę proszę o wyrozumiałość za zaśmiecanie wątku.

Zapoznaj się proszę z punktem 1.4. Ambasada BiH

Od 4 lat jeździmy przez Bośnię i za każdym razem przekraczając jej granice wołali o ZK, oczywiście poza odcinkiem przez Neum, co nie oznacza, że na terytorium Bośni nie trzeba takowej mieć.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.02.2015 14:58

binks napisał(a):Na przejazd przez Bośnię nie jest konieczna ZIELONA KARTA o czym WYRAŻNIE napisałem bo przejeżdżałem na DOWÓD OSOBISTY.

A to dowód osobisty jest dowodem ubezpieczenia auta?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.02.2015 15:00

Idąc tym tokiem rozumowania to w Polsce można jeździć po pijaku, bo od kilku lat jeżdżę "na bani" i nikt mnie nie sprawdził :oczko_usmiech: :mrgreen:
Na terenie BiH "zielona karta' jest OBOWIĄZKOWA!! A to że jej nie sprawdzają przy wjeździe przez Neum to inna sprawa. Nie życzę Ci stłuczki na terenie BiH przy braku zielonej karty
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 19.02.2015 15:03

binks napisał(a):O jakiej zielonej karcie piszesz?
Bośnię Hercegowinę po prostu przejeżdża się na dowód.

Czytaj co piszą inni.
Jak będziesz miał w BiH wypadek albo kolizje to
tym dowodem osobistym będziesz mógł najwyżej
..... zrobić sobie kreskę.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.02.2015 15:13

W sumie to nie ma o co bić piany :) Było o tym 100 razy :)
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 19.02.2015 15:14

binks napisał(a):[...] proszę o przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisałem [...]

Ja się staram :) Rozumiem, że chodzi Ci o "zieloną kartę" jak w USA (karta stałego pobytu) :)
Owszem, taka karta nie jest wymagana na przejazd przez BiH ;)
Natomiast "zielona karta" jako międzynarodowy certyfikat ubezpieczeniowy (OC pojazdu) jak najbardziej jest wymagana.
Ostatnio edytowano 19.02.2015 15:24 przez yooshky, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone