Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dychy4
Odkrywca
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dychy4 » 02.09.2014 17:20

Karas napisał(a):Czy zmieniło się coś w temacie zk?...

W drodzo do/z Dubrovnika nie sprawdzali, natomiast na przejściu Mali Prolog (np. do Medugorje)obowiązkowo trzeba mieć. My nie mieliśmy, więc na przejściu sobie kupiliśmy :D (za 15E).
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 05.09.2014 16:31

Uwaga dla "Cfaniaków" typu nie trzeba mieć do dubrovnika - tydzień temu wróciliśmy - Na Neum 2 (od Strony dubrovnika) wszystkich zagraniczników pytali o "Zielunu kartu na Auto" przy czym jak jechaliśmy do Mostaru (varazdin) to tylko kuknął czy jest a w Neum czytał, sprawdzał daty, prosił o dowód rejestracyjny (bo auto z wypożyczalni, sprawdzał czy się zgadza jedno z drugim) także ostrzegam was :)
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 05.09.2014 16:33

tym bardziej ze tylko wspomniałem z wypożyczalni ze będziemy jechać kawałek przez Bośnię (planowaliśmy tylko neum, bez Mostaru) - Sami dali ZK bez dopłat. Wnioskuje ze w większości ubezpieczalni dają ją za darmo, a nawet jeśli nie za darmo - to na pewno taniej niż 20 Euro na granicy :)
lightning3
Podróżnik
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 07.09.2014 00:45

Widzę w tym wątku kolejnych kombinatorów typu Dubrownik lub Bośnia bez "Zijelunu Kartu na Auto" ;/
Neum od strony Dubrownika, 28.08.2014 - Auto wypożyczone, celnik sprawdzał 1) ZK, 2) umowę najmu (dopiero wtedy zgadzało mu się moje nazwisko z autem i zieloną kartą)
Kto nie ma - niech promem do Dubrownika śmiga, lub świeci oczami w razie kontroli lub głupiej słutczki.
Nam ZK dali za free, i z tego co wiem w większości ubezpieczalni/wypozyczalni dają ją za free lub za mała opłatą. (nasza Verso miała ubezpieczenie w Gothaer)
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 03.02.2015 10:17

Mam pytanie do WAS - w tym roku będziemy w Brist i chcielibyśmy zajrzeć do Mostaru - co potrzebujemy?? - czy konieczne są paszporty - czy wystarczą dowody osobiste???i ta zielona karta? - można ja kupić u nas w Polsce?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.02.2015 10:19

Nnoowwaa napisał(a):Mam pytanie do WAS - w tym roku będziemy w Brist i chcielibyśmy zajrzeć do Mostaru - co potrzebujemy?? - czy konieczne są paszporty - czy wystarczą dowody osobiste???i ta zielona karta? - można ja kupić u nas w Polsce?

Potrzeba chęci, trochę czasu, kasy , dowodów osobistych lub paszportów, prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ZK obowiązkowo.
ZK kupisz w PL lub dostaniesz za darmo jeśli masz ubezpieczenie auta w PZU.
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 03.02.2015 10:25

dzięki za szybką odpowiedz - nie bardzo mam czas grzebać na forum i szukać informacji - najbardziej chodzi mi o dowody - bo nie bardzo chce mi się wyrabiać paszporty - i tutaj chodziło mi przede wszystkim o tą kwestie -czy nie doczepią się, że nie mamy paszportów
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.02.2015 10:28

Pogranicznicy sie nie czepiają :) Robią swoje :) Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy dla członków UE jest paszport lub dowód osobisty.
http://ambasadabih.pl/pl/sekcja-konsula ... tania-nzp/
Pozdrav.
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 03.02.2015 10:35

Bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!
a jeszcze waluta??? Eurasy wystarczą????
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.02.2015 10:56

Nnoowwaa napisał(a):Bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!
a jeszcze waluta??? Eurasy wystarczą????

Starczą, starczą. Bez najmniejszego problemu oraz przy fajnym przeliczniku 1euro = 2 marki konwertybilne.

Natomiast, co do Zielonej Karty, to dla mnie największym zaskoczeniem, w zeszłym roku, była kontrola posiadania przez mnie Zielonej Karty, nie przy wjeździe na teren BiH, gdyż to rozumie się samo przez się lecz również przy wyjeździe, kiedy to opuszczałem teren BiH i wjeżdżałem na teren Unii Europejskiej, gdzie karta ta nie jest obowiązkowa.

Zastanawiałem się wówczas, co by było gdybym jej nie miał i jakimś cudem udałoby mi się bez niej wjechać na teren BiH?

Czyżby przy wyjeździe musiałbym ja kupić, jako swoisty souwenir z BiH, za bodajże 20 eurasków? :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.02.2015 11:20

lechocz napisał(a):Zastanawiałem się wówczas, co by było gdybym jej nie miał i jakimś cudem udałoby mi się bez niej wjechać na teren BiH?

Czyżby przy wyjeździe musiałbym ja kupić, jako swoisty souwenir z BiH, za bodajże 20 eurasków? :papa:

Najprawdopodobniej dostałbyś mandat za brak posiadania obowiązkowej w BiH "zielonej karty" :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.02.2015 11:22

lechocz napisał(a): lecz również przy wyjeździe, kiedy to opuszczałem teren BiH i wjeżdżałem na teren Unii Europejskiej, gdzie karta ta nie jest obowiązkowa.

Przecież oni sprawdzali czy ZK miałeś u nich a nie czy będziesz ją miał w UE. Co w tym dziwnego? Bo sprawdzali to pogranicznicy BiH?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.02.2015 11:26

dids76 napisał(a):
lechocz napisał(a):Zastanawiałem się wówczas, co by było gdybym jej nie miał i jakimś cudem udałoby mi się bez niej wjechać na teren BiH?

Najprawdopodobniej dostałbyś mandat za brak posiadania obowiązkowej w BiH "zielonej karty" :wink:

I zapewne nakaz jej wykupienia na jakieś 30 sekund :mrgreen:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 05.02.2015 11:39

Wychodzi więc na to, że to przebiegłość nimi kieruje, kiedy to wpuszczają na swój teren turystów nie posiadających ZK. :wink:

Hipotetyczne bowiem biorąc, w przypadku turysty, który nie posiada ZK i wykupując ją przy wjeździe na teren BiH, zostawia on tam jedynie 20 eurasków, tytułem opłaty za ZK. :?

Natomiast wpuszczając takiegoż turystę na swój teren bez ZK i kontrolując go dokładnie przy wyjeździe, do ichniej kasy wpływa, nie tylko opłata za ZK, lecz i pokaźna zapewne kwota, tytułem Mandatu Karnego za jej brak. :evil:

A w wielu relacjach, zamieszczonych także i na niniejszym forum, jest mowa np. o jeździe do Dubrownika przez BiH bez ZK.

Reasumując. Bez wydawanej przez większość ubezpieczycieli, darmowej ZK, nie ma się co z domu ruszać jeżeli się ma w planach wycieczkę do Dubrownika lub wizytę w BiH.

Chyba, że ktoś cierpi na chroniczny nadmiar eurasków we własnej kieszeni. Ale to wtedy zupełnie inna bajka. :papa:
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 05.02.2015 11:46

Bocian napisał(a):
Nnoowwaa napisał(a):Mam pytanie do WAS - w tym roku będziemy w Brist i chcielibyśmy zajrzeć do Mostaru - co potrzebujemy?? - czy konieczne są paszporty - czy wystarczą dowody osobiste???i ta zielona karta? - można ja kupić u nas w Polsce?

Potrzeba chęci, trochę czasu, kasy , dowodów osobistych lub paszportów, prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ZK obowiązkowo.
ZK kupisz w PL lub dostaniesz za darmo jeśli masz ubezpieczenie auta w PZU.

Nie tylko w PZU - ja mam ubezpieczenie w liberty direct i też dostałam ZK za free :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone