Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.08.2014 09:57

Za każdym razem sprawdzają ZK :wink:

W ubiegłym roku, my przejechaliśmy bez problemu posiadając kartę, naszych znajomych, którzy jej nie posiadali zatrzymano na granicy. Musieliśmy po nich wracać, tłumaczyć, etc...

W sumie niepotrzebny stres.
kobert4
Globtroter
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobert4 » 24.08.2014 18:50

powiedzcie mi,czy aby dojechac do dubrownika trzeba miec paszport? Ze wzgledu na dwukrotne przekroczenie granicy z bosnia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2014 18:58

Nie :!: :!: :!:

Do Bośni i Hercegowiny wystarczy dowód osobisty :!: :!: :!:

Natomiast, jak jedziesz autem, to potrzebna jest Zielona Karta
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.08.2014 19:07

kobert4 napisał(a):powiedzcie mi,czy aby dojechac do dubrownika trzeba miec paszport? Ze wzgledu na dwukrotne przekroczenie granicy z bosnia?

8O :roll:
Nie. Dowód można. I nie ten wątek.
http://poradnik.poland.gov.pl/
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.08.2014 22:51

kobert4 napisał(a):powiedzcie mi,czy aby dojechac do dubrownika trzeba miec paszport? Ze wzgledu na dwukrotne przekroczenie granicy z bosnia?

wystarczy dowód osobisty... o tym już wiele razy było pisane
ALEX-77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ALEX-77 » 24.08.2014 23:04

Z tą zieloną kartą też jest różnie ,ale wiadomo warto mieć ,lub w ostateczności kupisz u nich na granicy z tym że koszt to 20E ja właśnie wróciłem z Dubrownika i nigdzie nie chcieli "Zielonej Karty "a też jej nie miałem bo zapomniałem o niej przed wyjazdem i pokazywałem tylko paszport to nawet nie zaglądali do środka ,po prostu zobaczył okładkę i machnął jechać :wink:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.08.2014 23:06

ALEX-77 napisał(a):Z tą zieloną kartą też jest różnie ,ale wiadomo warto mieć ,lub w ostateczności kupisz u nich na granicy z tym że koszt to 20E ja właśnie wróciłem z Dubrownika i nigdzie nie chcieli "Zielonej Karty "a też jej nie miałem bo zapomniałem o niej przed wyjazdem i pokazywałem tylko paszport to nawet nie zaglądali do środka ,po prostu zobaczył okładkę i machnął jechać :wink:

trzeba mieć... nam sprawdzali...
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 25.08.2014 06:08

ALEX-77 napisał(a):Z tą zieloną kartą też jest różnie ,ale wiadomo warto mieć ,lub w ostateczności kupisz u nich na granicy z tym że koszt to 20E ja właśnie wróciłem z Dubrownika i nigdzie nie chcieli "Zielonej Karty "a też jej nie miałem bo zapomniałem o niej przed wyjazdem i pokazywałem tylko paszport to nawet nie zaglądali do środka ,po prostu zobaczył okładkę i machnął jechać :wink:

To chyba trzeba pisać na każdej stronie! to nie jest kwestia sprawdzania, zielona karta do BiH być musi i koniec, jakoś w Polsce nikt się nie zastanawia czy trzeba kupić OC, (mi nie sprawdzali od 7 lat co nie znaczy ze nie trzeba mieć OC). Paszport do BiH potrzebny nie jest.
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 25.08.2014 20:33

Zgadza się ZK musi być.
Ale w tym roku w sumie 8 razy przekraczałem Klek - Neum i ani razu nawet do paszportu nie zajrzeli.
W Metkovic na 2 razy to 2 x sprawdzili dokładnie paszporty i ZK
W Gradiszce już tylko z daleka na paszporty spojrzeli.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.08.2014 22:00

ALEX-77 napisał(a):Z tą zieloną kartą też jest różnie

Nie, nie jest różnie :!: :!: :!:

Ma być i koniec :!:

A sprawdzać nie muszą - to ty masz obowiązek ją mieć. Ta ksamo jak paszpoty czy dowody albo dokumenty auta - nikt ich sprawdzać nie musi, a mają być.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 28.08.2014 22:16

Informacja może komuś się przydać.
Na granicy horwackiej (dojazd od Osijeka) powiedzieli że nie można kupić ZK , po czym za kilka km. na granicy bośniackiej bez problemu można taką kartę kupić. Jeśli ktoś byłby w takiej sytuacji proszę się nie zniechęcać tylko jechać do bośniaków.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.08.2014 09:04

stary_jac napisał(a):Informacja może komuś się przydać.
Na granicy horwackiej (dojazd od Osijeka) powiedzieli że nie można kupić ZK , po czym za kilka km. na granicy bośniackiej bez problemu można taką kartę kupić. Jeśli ktoś byłby w takiej sytuacji proszę się nie zniechęcać tylko jechać do bośniaków.

Nic dziwnego - po co Chorwatom zielona karta?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 29.08.2014 18:55

Raul73 napisał(a):Nic dziwnego - po co Chorwatom zielona karta?

źle się wyraziłem , poinformowali że na GRANICY nie ma takiej możliwości zarówno z jednej jak i z drugiej strony. Prawdopodobnie sytuacje takie zdarzają się bardzo rzadko stąd jegomość nie był zorientowany.
Karas
Globtroter
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karas » 31.08.2014 21:12

Czy zmieniło się coś w temacie zk? W Czwartek mam wyjazd, dzisiaj sobie przypomniałem. Ubezpieczenie w proama, a tam wysyłają tylko pocztą listem zwykłym. Termin do 14 dni ;/
maciek_apo
Odkrywca
Re: Czy ktoś kupował zieloną kartę na granicy BiH?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 02.09.2014 10:57

I nas spotkała ta sytuacja z zieloną kartą na granicy BiH kiedy jechaliśmy do wodospadu Kravice i dalej do Mostaru. Nie pamiętam tylko ile płaciliśmy 15 czy 20 euro. Na granicy jest taka mała knajpa i tam przy stole normalnie właściciel przybytku wypisuje kwity. Nie trzeba się przejmować brakiem euro, bo można płacić też bodajże w kunach, ale niech ktoś to potwierdzi najlepiej.

Wkopałem się, bo mogłem sobie wziąć tą kartę od ręki, ale jakoś ten wyjazd do BiH był na tyle spontaniczny, że zapomniałem się tym zainteresować jeszcze w PL

Zieloną kartę dostajesz od ręki w każdej placówce firmy ubezpieczeniowej (poza directami)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone