Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2014 18:27

beakarp napisał(a):W jakich okolicznościach sprawdzają ową ZK?

Na pewno sprawdzą po byle stłuczce.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 04.07.2014 19:59

Na granicy Klek/Neum nie da się rzeczywiście kupić ZK, co więcej wygląda tam tak jakby Bośniacy w ogóle nie robili odprawy granicznej, a przejeżdża się tylko przez posterunki chorwackie. Strażnicy chorwaccy nic nawet nie wiedzą o ZK...

Co innego w Metkovic, tam można zjechać tuż przed posterunkami bośniackimi w prawo na parking i kupić ZK za €25. To info z ostatniej środy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 20:01

Szymuś napisał(a):Strażnicy chorwaccy nic nawet nie wiedzą o ZK...

A co im do tego?
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 05.07.2014 09:55

Bocian napisał(a):
Szymuś napisał(a):Strażnicy chorwaccy nic nawet nie wiedzą o ZK...

A co im do tego?

Pewnie nic mistrzu. Są jedynym posterunkiem na tej trasie, bośniackiego nie ma, więc tak mi przypadkiem przyszło wtedy do głowy by o możliwość zakupu ZK zapytać, bo towarzysze w drugim aucie jej nie mieli.

Wniosek więc taki, że przejeżdżając przez Neum ZK trzeba mieć, ale nie kupicie jej na tym przejściu granicznym.
michaga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michaga » 09.07.2014 18:32

Bocian napisał(a):
brown napisał(a):Ja czytałem ,że na mocy dwustronnej umowy między BiH i Chorwacją w przypadku tranzytu przez Neum nie jest konieczne posiadanie zielonej karty.

Zacznij czytać jakieś prawdziwe informacje.

czyli jadac na peljesac muszę mieć?
tam gdzie mam OC proponuja mi cenę 85 zł- widzi mi się dużo :roll:
czy to zaleźy też od wielkości samochodu? osobowy mniej? kamper wiecej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2014 18:34

michaga napisał(a):
Bocian napisał(a):
brown napisał(a):Ja czytałem ,że na mocy dwustronnej umowy między BiH i Chorwacją w przypadku tranzytu przez Neum nie jest konieczne posiadanie zielonej karty.

Zacznij czytać jakieś prawdziwe informacje.

czyli jadac na peljesac muszę mieć?
tam gdzie mam OC proponuja mi cenę 85 zł- widzi mi się dużo :roll:
czy to zaleźy też od wielkości samochodu? osobowy mniej? kamper wiecej?

Musisz mieć, chyba, że popłyniesz promem.
michaga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michaga » 12.07.2014 21:35

Bocian napisał(a):Musisz mieć, chyba, że popłyniesz promem.

Dzieki za odp.
Karta niby zalatwiona, ale kurdeeee laska popelnila blad, wpisala, ze to samochod osobowy, a to kamper, na Oc miala wyraznie napisane pojazd specjalny..
Ja dopiero w domu zauwazylam, kase zaplacilam i teraz nie wiem czy sie stresowac.. Niby tylko kawalek przez BiH...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2014 21:56

michaga napisał(a):
Bocian napisał(a):Musisz mieć, chyba, że popłyniesz promem.

Dzieki za odp.
Karta niby zalatwiona, ale kurdeeee laska popelnila blad, wpisala, ze to samochod osobowy, a to kamper, na Oc miala wyraznie napisane pojazd specjalny..
Ja dopiero w domu zauwazylam, kase zaplacilam i teraz nie wiem czy sie stresowac.. Niby tylko kawalek przez BiH...

Dzwoń do laski, niech wystawi nową albo na tej zrobi korektę.
Użytkownik usunięty
Re: Zielona karta w MTU - chyba jakieś zmiany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2014 18:19

Witam.
Nie wiem czy w MTU nastąpiły jakieś zmiany w kwestii wydawania ZK w trakcie trwania umowy czy tylko miałem farta.
Dziś byłem u agenta ubezpieczeniowego, z którego usług zwykle korzystam i poprosiłem o załatwienie ZK.
Mam pakiet OC+miniAC w MTU więc pierwszy telefon został wykonany właśnie tam. I tu nastąpiło zaskoczenie.
W MTU nie robili żadnych problemów z wystawieniem ZK.
Koszt karty to 30 zł.
Przyślą do domu razem z drukiem przelewu do zapłaty.
Cała sprawa ma się zakończyć w ciągu 2-3 dni roboczych.
Zobaczymy czy faktycznie tak będzie.
Myślę, że to dość dobra wiadomość dla tych co mają ubezpieczenie w MTU a nie mają ZK.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.07.2014 18:37

Potwierdzam, tylko my mieliśmy jakiś pakiet do którego "niby" nie można było dokupić za 30 zł ale za 50 zł już tak, tylko nasz agent na miejscu o tym nie wiedział. Udało się dopiero dzięki znajomej, też agentce MTU ale poza naszym miastem, która lepiej znała temat.
Kartę dostaliśmy pocztą tak jak piszesz wraz z drukiem do opłaty z wyznaczonym terminem płatności.
świerszczu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) świerszczu » 24.07.2014 12:39

22.07.2014 ok 12:00 w Metkovice był 2km korek. Staliśmy 1h i przejechaliśmy ok 300m. Zrezygnowaliśmy więc z wjazdu do BiH. Następnego dnia ok 10:00 byliśmy na przejściu w Nova Sela. Tylko jeden samochód był przed nami. Zielona karta dla auta osobowego na granicy z BiH to koszt 16 Euro (30 marek BiH) na 7 dni.

Pozdrawiam.
elamir
Autostopowicz
Nieswoje OC a zielona karta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamir » 29.07.2014 18:49

Witam

Taka sytuacja: świeżo kupiony samochód i OC jeszcze nie przepisane na siebie tylko na poprzedniego właściciela. Czy przez wzgląd na ten fakt jest możliwe kupienie ZK na granicy bośniackiej? Czy jednak konieczne jest moje nazwisko na ubezpieczeniu? Próbowałem szukać tej informacji ale nigdzie nie znalazłem. Z tego co widziałem ktoś pisał, że cena ZK za 7 dni to 30KM więc analogicznie za 15 dni 60KM? Może ktoś potwierdzić? Z góry dzięki za wszelkie informacje?
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 07.08.2014 17:56

świerszczu napisał(a):22.07.2014 ok 12:00 w Metkovice był 2km korek. Staliśmy 1h i przejechaliśmy ok 300m. Zrezygnowaliśmy więc z wjazdu do BiH. Następnego dnia ok 10:00 byliśmy na przejściu w Nova Sela. Tylko jeden samochód był przed nami. Zielona karta dla auta osobowego na granicy z BiH to koszt 16 Euro (30 marek BiH) na 7 dni.

Pozdrawiam.

Moja kuzynka, która siedzi w ubezpieczeniach twierdzi, że nie ma ZK na 7 dni, w systemie ZK może być 15dni lub 30 dni jeśli już.
Niestety jestem posiadaczem tego kuriozalnego OC mdirect w mbanku, gdzie nie ma takiej opcji żeby dostać nawet za dopłatą.
Wieszośc towarzystw z kolei wydaje lub sprzedaje dla swoich klientów, którzy mają u nich wykupione OC.
Błędne koło ...
Znajoma najtańsza ofertę znalazła mi za 160zł, w multikiosku jedno towarzystwo tylko oferuje za 120zł i jest to na tą chwile najtańsza oferta jaką znalazłem.
Jeśli prawda jest że na granicy 16Euro na 7 dni to przy dłuższym pobycie musiałbym kupić 2 karty? To już się średnio opłaca i już lepiej brac to za 120zł.
Jeśli ktoś wie, ma jakieś aktualne i sprawdzone informacje gdzie taką ZK można zakupić to byłbym wdzięczny za info ;) Dotyczy to najlepiej zakupu polisy w PL, ale tez na granicy BiH sprawdzona informacje ile kosztuje np. na 15 dni
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.08.2014 22:32

świerszczu napisał(a):22.07.2014 ok 12:00 w Metkovice był 2km korek. Staliśmy 1h i przejechaliśmy ok 300m. Zrezygnowaliśmy więc z wjazdu do BiH. Następnego dnia ok 10:00 byliśmy na przejściu w Nova Sela. Tylko jeden samochód był przed nami. Zielona karta dla auta osobowego na granicy z BiH to koszt 16 Euro (30 marek BiH) na 7 dni.

Pozdrawiam.

30 lipca było to samo :evil:
My mieliśmy 1,5 km do budki i 3 godziny stania a za nami z min. na minutę dojeżdżało więcej i więcej także zakorkowało się chyba ze 3 km. Policja jeździła i kierowała tych z tyłu na Prud. Nie zawróciliśmy, bo stwierdziłam że jak ci za nami pojadą na Prud to tam też utkniemy a ta trasa lepsza dojazdowo do Mostaru więc jak te cymbały odstaliśmy swoje :twisted: :twisted: :twisted:
Dokumenty i ZK skrupulatnie sprawdzali.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.08.2014 07:03

Musisz mieć ZK.
Mi raz sprawdzali.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone