Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 27.08.2011 23:58

ZK dostałem za darmo do polisy OC/NW w Concordii.
Jadąc 19.08.2011r. z Ploce do Mostaru (przez Ljubuski) pytali mnie o ZK i sprawdzali. W Neum przejechałem nawet bez kontroli paszportów zarówno teraz jak i 4 lata temu 8)
swarol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swarol » 28.08.2011 15:21

Ja jadąc do Orebicia zapomniałem o zielonej karcie. Na tranzycie wogóle nie pytali o nią. Jedynie paszporty sprawdzali.
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 28.08.2011 17:30

swarol napisał(a):Ja jadąc do Orebicia zapomniałem o zielonej karcie. Na tranzycie wogóle nie pytali o nią.

Nie pytali bo nie jest potrzebna. :)
swarol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swarol » 28.08.2011 18:18

No ale stresik był, zarówno na granicy jak i podczas tej krótkiej jazdy.
darekvv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekvv » 28.08.2011 19:15

Na trasie do Dubrownika (pocz sierpnia) przejeżdzałem kilka razy i nie prosili o ZK, natomiast jak jechaliśmy na Mostar przejscie graniczne Metkovic to kazali okazać ZK. Karta wymagana napewno na przejściu do Czarnogóry do Herceg-Novi.
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 28.08.2011 20:04

cchhee napisał(a):
swarol napisał(a):Ja jadąc do Orebicia zapomniałem o zielonej karcie. Na tranzycie wogóle nie pytali o nią.

Nie pytali bo nie jest potrzebna. :)

Kilka osób, w tym ja sprzed kilkunastu dni, ma inne doświadczenia. I możesz być mądry i obcykany z przepisami msz, ale spróbuj to wytłumaczyć nadętemu pogranicznikowi. Jeśli ktoś ma zk za darmo w pakiecie, niech bierze i nie pyta. A jak ktoś nie ma to i tak - moim zdaniem - warto wydać kilkadziesiąt złotych za bezstresowy urlop.
darkiey
Autostopowicz
Re: zielona karta na granicy BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkiey » 16.03.2013 18:24

Byłem z przyjaciółmi w 2012 w Makarskiej i wybraliśmy się przez Vrgorac do Meczugorie.Ja swoją ZK z Liberty Direct zabrałem a kolega nie miał i od razu na granicy Chorwacji z BiH pogranicznik skierował do kiosku gdzie za 15E zakupił. Miał ubezpieczenie w Warcie a "jego" agent przed wyjazdem zapewniał go że ZK nie będzie potrzebna.
badman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) badman » 04.05.2013 23:26

Witajcie, nie znalazłem nic w szukajce więc pytam,
To, że trzeba mieć ZK w BiH wiadomo ale czy wybierając się na wycieczkę do Czarnogóry i kupując ZK na granicy - będzie ona działała dalej ? Czy obowiązuje ona tylko na terytorium BiH a w Czarnogórze trzeba wykupić kolejną?
Temat o tyle mnie interesuje gdyż posiadam ubezpieczenie Mdirect w nieszczęsnym Mbanku- gdzie nie ma możliwości wykupienia ZK. :evil:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 05.05.2013 08:10

Tu znajdziesz opis przygód z ZK na Bałkanach.
https://malpawielepiej.wordpress.com/20 ... zarnogora/
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 05.05.2013 08:34

badman napisał(a):Witajcie, nie znalazłem nic w szukajce więc pytam,
To, że trzeba mieć ZK w BiH wiadomo ale czy wybierając się na wycieczkę do Czarnogóry i kupując ZK na granicy - będzie ona działała dalej ? Czy obowiązuje ona tylko na terytorium BiH a w Czarnogórze trzeba wykupić kolejną?
Temat o tyle mnie interesuje gdyż posiadam ubezpieczenie Mdirect w nieszczęsnym Mbanku- gdzie nie ma możliwości wykupienia ZK. :evil:

Jak to będzie stricte Zielona Karta, to tak - ale jak będzie to tylko ichnie, miejscowe OC, to nie.
Swoją drogą, zainteresuj się, bo nie wiem czy do Czarnogóry jeszcze jest potrzebna ZK, bo do Serbii już na pewno nie (tak jak i paszporty niepotrzebne).
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 14.05.2013 09:54

Witam wybieram się do Dubrownika i nie ma w moim ubezpieczeniu zielonej karty jak to teraz wygląda ?.
Muszę mieć czy tranzyt jest zwolniony ?.

Pozdrawiam P.W.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.05.2013 09:59

fotograf123 napisał(a):Witam wybieram się do Dubrownika i nie ma w moim ubezpieczeniu zielonej karty jak to teraz wygląda ?.
Muszę mieć czy tranzyt jest zwolniony ?.

Pozdrawiam P.W.

Musisz mieć.
przepisy-drogowe-w-chorwacji-i-w-krajach-tranzytowych-t32883.html
http://pbuk.pl/index.php?option=com_con ... &Itemid=21

Miłego wypoczynku
:papa:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 14.05.2013 10:15

Jaki znów tranzyt?
Wjeżdżasz do obcego Państwa, na terenie którego obowiązuje ZK, więc... jaki tranzyt? Nie ma czegoś takiego! :lol:
Jak nie masz ZK, to spytaj u swojego ubezpieczyciela czy da za darmo, czy i jaki jest ew. koszt? Potem pozostaje poszukać ew. u innych ubezpieczycieli.
Albo jechać BEZ ŻADNEGO UBEZPIECZENIA i:
a) w razie powodzenia chwalić się niezbyt mądrze, że "nie trzeba ZK, bo przejechałem i nic się nie stało" lub
b) w razie czego spłacać szkodę komunikacyjną i osobową przez ileś lat albo i do końca życia.
I tyle w temacie.
:roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2013 10:18

fotograf123 napisał(a):Muszę mieć czy tranzyt jest zwolniony ?.

Pozdrawiam P.W.

Kto ten tranzyt wystawia?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.05.2013 11:35

Trza mieć :wink: Jak się komuś udało przejechać bez, to niech się cieszy, ale mają prawo sprawdzić. Skąd mogą wiedzieć czy jedziesz "tylko tranzytem", czy nie skręcisz gdzieś w lewo i pojeździsz po BiH? :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone