Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemek747
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemek747 » 05.08.2011 10:33

tomab napisał(a):
stary_jac napisał(a):myślę że ta "świeża" informacja może się komuś przydać i trochę podsumowuje kwestie zakupu zielonej karty na granicy.
Dzisiaj rozmawiałem z Bośniackim Auto-motoclubem i tak:
-kwestia posiadania ZK jest bezdyskusyjna (chodzi min. o tranzyt korytarzem Neum) może i nie sprawdzają ale jest OBOWIĄZKOWA.
- zakup na granicy tak , ale nie 24h i jeszcze ceny (~po przelicz. z ichniejszej waluty)
3-dni ~ 25 Eur
7-dni ~ 45 Eur
15-dni ~ 60 Eur
Wszelkie informacje można uzyskać po tel. +387 33 282100

Szerokiej drogi :papa:

Witam!
Ktoś już może potwierdzić powyższe informacje z własnego doświadczenia na granicy?

Pozdrawiam!

W którym miejscu na granicy można kupić tą ZK? Był tutaj inny temat w którym koszt ZK na granicy w stronę Mostaru był podawany jako 15E. Zmieniły się ceny czy to naprawę zależy od miejsca??

Wie ktoś może jak wygląda sprawa na granicy z Czarnogórą? Można na niej wykupić ZK i ile to kosztuje?
drakodrako1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakodrako1 » 13.08.2011 06:38

Dołączam się do pytania.Jeżeli ktoś kupował w tym roku ZK na granicy z BiH to proszę o jasną odpowiedź w jakiej cenie można tam kupić ZK .Dzis w nocy wyjazd :D
Vader
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vader » 13.08.2011 20:47

drakodrako1 napisał(a):Dołączam się do pytania.Jeżeli ktoś kupował w tym roku ZK na granicy z BiH to proszę o jasną odpowiedź w jakiej cenie można tam kupić ZK .Dzis w nocy wyjazd :D
20 EURO
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 15.08.2011 11:09

Wczoraj wróciłem z CRO. Jadać do Dubrovnika przez Neum, machnęli tylko ręką. Ale jak jechałem na wodospady Kravica to w Metković musiałem pokazać ZK.
yacek73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacek73 » 16.08.2011 08:36

mateq111 napisał(a):Wczoraj wróciłem z CRO. Jadać do Dubrovnika przez Neum, machnęli tylko ręką. Ale jak jechałem na wodospady Kravica to w Metković musiałem pokazać ZK.

potwierdzam - jazda tranzytem przez teren BiH nikt nie sprawdzal ZK ani nawet dowodów osobistych - ale przy wjezdzie w Metkovic juz prosili o ZK
joey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joey » 16.08.2011 09:15

Potwierdzam obie powyższe wypowiedzi. Przejazd przez Neum - znane "machnięcie ręką", ale już wjazd od północnej granicy w Slavonskim Samacu - pełna kontrola paszportów i zielonej karty.
drakodrako1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakodrako1 » 26.08.2011 15:14

Zapłaciłem 15E za zielona kartę na granicy bodajże na 7 dni.Na jednym przyjsciu jadąc droga nr 60w Imotski pod górę nie mieli ZK ,ale cofnąłem się do Imotski i pojechałem droga 221 i tam kupiłem ZK za 15 E.
relaks5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) relaks5 » 26.08.2011 16:48

Zero kontroli może miałem farta bo przede mną jechał Niemiec jemu wszystko sprawdzili jak zobaczyli polską rejestrację tylko machnęli ręką.
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 27.08.2011 00:45

Nie czytałem wszystkich postów ale muszę powiedzieć ,że cztery razy przekraczałem tą granice i nie miałem kontroli -może to przypadek. Ważne ,żeby stanąć pod przejazdem transit.
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 27.08.2011 01:58

W tym roku jechałem w obie strony do Orebica przez BiH (Neum). W tamtą stronę w porze około południa - machnięcie ręką, bo ruch był jako taki.
Tydzień temu wracałem i na granicy byłem sam około 5 rano - paszporty do kontroli a potem pan mówi "zielona karta". Miałem, pokazałem, droga wolna...
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 27.08.2011 10:41

UBEZPIECZENIE
Konieczne jest wykupienie ubezpieczenia komunikacyjnego (tzw. Zielona Karta). Zaleca się wykupienie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. W przypadku jedynie tranzytu przez terytorium BiH na odcinku 15 km w Neum na mocy dwustronnej umowy z Chorwacją nie jest wymagane posiadanie Zielonej Karty.

http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14 ... ment=25696
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 27.08.2011 13:14

pelkin1971 napisał(a):UBEZPIECZENIE
Konieczne jest wykupienie ubezpieczenia komunikacyjnego (tzw. Zielona Karta). Zaleca się wykupienie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. W przypadku jedynie tranzytu przez terytorium BiH na odcinku 15 km w Neum na mocy dwustronnej umowy z Chorwacją nie jest wymagane posiadanie Zielonej Karty.

No i w koncu ktos potwierdzil to o czym ja napisalem kilka lat temu i zebralem za to wtedy tegi ochrzan.
Nawet ktos zalozyl osobny temat o mojej niby pseudopomocy
forum/viewtopic.php?t=25421&highlight=
Pozdrawiam niedowiarkow.
winkler
Podróżnik
na granicy w BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) winkler » 27.08.2011 17:23

Pozdrawiam już powakacyjnie, niestety :-(
ZK na wszelki wypadek wykupione mimo, że tylko na potrzeby wycieczki do Dubrownika, a na granicach tylko machnięcie ręką, ale nigdy nie wiadomo, prawda? W sumie nie żałuję, bo wolę mieć wykupioną ZK i święty spokój, niż w razie potrzeby/kłopotów dogadywać się z panem celnikiem, że ja tu tylko tranzytem ;-)
...aczkolwiek na ubezpieczenie mDirekt już się chyba nie skuszę...
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 27.08.2011 19:02

cchhee napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):UBEZPIECZENIE

No i w koncu ktos potwierdzil to o czym ja napisalem kilka lat temu i zebralem za to wtedy tegi ochrzan.
Nawet ktos zalozyl osobny temat o mojej niby pseudopomocy
forum/viewtopic.php?t=25421&highlight=
Pozdrawiam niedowiarkow.

:D
pelkin1971
Croentuzjasta
Re: na granicy w BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 27.08.2011 19:04

winkler napisał(a):Pozdrawiam już powakacyjnie, niestety :-(
ZK na wszelki wypadek wykupione mimo, że tylko na potrzeby wycieczki do Dubrownika, a na granicach tylko machnięcie ręką, ale nigdy nie wiadomo, prawda? W sumie nie żałuję, bo wolę mieć wykupioną ZK i święty spokój, niż w razie potrzeby/kłopotów dogadywać się z panem celnikiem, że ja tu tylko tranzytem ;-)
...aczkolwiek na ubezpieczenie mDirekt już się chyba nie skuszę...

Ja mam ubezpieczenie w PZU i nie mam żadnych problemów z ZK. Wypisują za darmola :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone