Re: zielona karta 2011
napisał(a) winkler » 15.07.2011 15:37
Iggy napisał(a):winkler napisał(a):Może ktoś z Was już robił "badanie rynku" i mógłby podzielić się informacją gdzie ZK można dokupić w miarę tanio?
Byłem w sytuacji dokładnie takiej, jak piszesz: AC i OC w mBanku i zero szans na ZK (miałem OC mDirect).
Obdzwoniłem kilkunastu ubezpieczycieli i tylko 1 był w stanie sprzedać mi ZK - PZU za 200$. Inni wymagali, żeby OC również było wykupione w ich towarzystwie. A - z tych, których pamiętam - dzwoniłem, do Benefii (tam mam AC i OC na jeden samochód i AC na ten, którym jadę do Chorwacji), Link4, Generali, PZU, Liberty Direct, AXA. Do Allianza nie dzwoniłem ,bo wcześniej ich porzuciłem przechodząc do mBanku
Na szczęście moje ubezpieczenie kończyło się 30.06, więc czym prędzej zerwałem (na początku czerwca) przedłużoną już na nowy rok umowę z mBankiem na OC mDirect i kupiłem - również przez mBank - OC w Benefii - troszkę droższe, ale za to z Zieloną Kartą. ZK przyszła listem poleconym tydzień po wykonaniu całej operacji
Nawiązując do wcześniej rzuconego przeze mnie pytania donoszę co ustaliłam po własnoręcznym badaniu rynku (pytałam o poj. 1,4 i jak najkrótszy okres czasu):
Generali, Axa, Liberty, Link4, Benefia, Compensa, Aviva - nie mają w ofercie ZK, wystawiają ją tylko przy wykupionym OC.
Natomiast u innych ceny kształtują się różnie.
Allianz - 15 dni - 1500 zł (!!!)
PZU - 15 dni - 200 $ czyli ok. 570,00 zł
Warta - 30 dni - 420,00 zł
HDI - 15 dni - 189,00 zł
Hestia - 15 dni - 45 euro czyli ok. 180,00 zł
Iggy - bardzo dziękuję za rzeczową informację, przyznam jednak, że z rozpędu obdzwoniłam również ubezpieczycieli wymienionych przez Ciebie
Po dodatkowym wykupieniu ZK na szczęście finansowo nie będę stratna, a nawet nadal na plusie, ale nie wiem czy za rok zdecyduję się na ubezpieczenie mDirekt w mBanku.
Pozdrawiam!