Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.07.2011 10:30

cchhee napisał(a):
arb napisał(a):
KOLEGO !!! OGARNIJ SIĘ !

Ok, doradz mi wiec co mam zrobic?
W tym roku jak co roku jade w okolice Dubrovnika, moj ubezpieczyciel jak i zaden inny w UK nie wydaje zielonej karty waznej w BiH a na granicy celnik za cholere nie chce jest sprzedac bo twierdzi ze nie trzeba.

Spróbuj jechać normalnie przez Neum. Jechałem tam w czerwcu, nikt ode mnie ZK nie chciał.

Alternatywą jest przeprawa promowa na Peljesac, np. Ploce - Trpanj.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 11:04

Marsallah napisał(a):Spróbuj jechać normalnie przez Neum. Jechałem tam w czerwcu, nikt ode mnie ZK nie chciał.

A wiesz co Ci powiem. Nikt nigdy jeszcze nie chciał mojego prawa jazdy na granicach, powiem więcej nigdy nie kazali mi dmuchać w balonik więc w tym roku pojadę bez prawa jazdy i narąbany, aaa no i dowód rejestracyjny też nie będzie mi potrzebny i aktualny przegląd auta :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.07.2011 11:24

Nooo taaak, ale prawko może się przydać nie tylko na granicy, podczas gdy "wykrycie" braku ZK przez bośniackiego pogranicznika poskutkuje nawrotką i jazdą do Ploce 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 11:35

Marsallah napisał(a):Nooo taaak, ale prawko może się przydać nie tylko na granicy, podczas gdy "wykrycie" braku ZK przez bośniackiego pogranicznika poskutkuje nawrotką i jazdą do Ploce 8)

Przy czym weź sobie poprawkę, że wykrycie braku ZK przez patrol policji bośniackiej może być już bardziej bolesny, że nie wspomnę o jakimkolwiek zdarzeniu drogowym. 8)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.07.2011 11:44

Szczerze mówiąc, gdybym sam był w takiej sytuacji, leciałbym promem z Ploce i dalej przez Peljesac.

Trzeba sobie skalkulować koszt zakupu ZK u innego ubezpieczyciela względem kosztu przeprawy promowej, biorąc pod uwagę czynnik stresu (zarówno ryzyka ponoszonego przy przejeździe przez Neum bez ZK, jak i kwestii czy się załapie na prom w Ploce).

Może się okazać, że zakup ZK na granicy BiH za te zdziercze kilkadziesiąt EUR koniec końców okaże się optymalnym wyjściem. Niech kolega cchhee wybiera sam :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.07.2011 11:52

ZK, zazwyczaj, masz gratis.

Wystarczy jeden telefon.
Przynajmniej w tych firmach, w których się ubezpieczam.
Przed chwila właśnie prosiłem o nią, mimo, że pewnie nie będzie mi potrzebna.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 05.07.2011 11:58

Każdy musi posiadac obowiązkowe ubezpieczenie OC swojego pojazdu , ZK jest potwierdzeniem zawarcia takowego ubezpieczenia na kraje z poza Unii , ubezpieczyciel MUSI Ci ją wydać bez żadnych opłat .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2011 12:36

waldi-ia napisał(a): ubezpieczyciel MUSI Ci ją wydać bez żadnych opłat .

Tak jest w Polsce, widocznie inaczej jest w UK :wink: i dlatego cchhee ma problem z ZK :o
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.07.2011 12:52

Janusz Bajcer napisał(a):
waldi-ia napisał(a): ubezpieczyciel MUSI Ci ją wydać bez żadnych opłat .

Tak jest w Polsce, widocznie inaczej jest w UK...

Pewnie wypadałoby w UK spytać dla bezpieczeństwa ...

Oczywiście, jeżeli ta wyspa to nie Uznam ... po niewłaściwej stronie ;)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 05.07.2011 12:56

waldi-ia napisał(a):Każdy musi posiadac obowiązkowe ubezpieczenie OC swojego pojazdu , ZK jest potwierdzeniem zawarcia takowego ubezpieczenia na kraje z poza Unii , ubezpieczyciel MUSI Ci ją wydać bez żadnych opłat .

Nieprawdą jest, że ubezpieczyciel musi Ci wydać zieloną kartę bez żadnych opłat. Zależy to od towarzystwa ubezpieczeniowego. Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych nie nakład obowiązku wydania darmowej ZK.

Pozdrawiam
Rafał
winkler
Podróżnik
zielona karta 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) winkler » 14.07.2011 19:29

Witam wszystkich,
już wiem, że w drodze do Dubrownika ZK jest OBOWIĄZKOWA.
Mam wykupione AC i OC w mBanku, tak więc nie dostanę od nich zielonej karty, muszę dokupić ją u innego ubezpieczyciela.
Moje pytanie dotyczy właśnie tego innego ubezpieczyciela. Może ktoś z Was już robił "badanie rynku" i mógłby podzielić się informacją gdzie ZK można dokupić w miarę tanio?
:wink:

edytuję post, bo jestem już po rozmowie z pierwszą infolinią
(pytam o auto o pojemności 1,4)

PZU: na 15 dni - cena 200$ (na dzień dzisiejszy ok. 570zł)
Iggy
Cromaniak
Re: zielona karta 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 14.07.2011 21:36

winkler napisał(a):Może ktoś z Was już robił "badanie rynku" i mógłby podzielić się informacją gdzie ZK można dokupić w miarę tanio?

Byłem w sytuacji dokładnie takiej, jak piszesz: AC i OC w mBanku i zero szans na ZK (miałem OC mDirect).

Obdzwoniłem kilkunastu ubezpieczycieli i tylko 1 był w stanie sprzedać mi ZK - PZU za 200$. Inni wymagali, żeby OC również było wykupione w ich towarzystwie. A - z tych, których pamiętam - dzwoniłem, do Benefii (tam mam AC i OC na jeden samochód i AC na ten, którym jadę do Chorwacji), Link4, Generali, PZU, Liberty Direct, AXA. Do Allianza nie dzwoniłem ,bo wcześniej ich porzuciłem przechodząc do mBanku ;-)

Na szczęście moje ubezpieczenie kończyło się 30.06, więc czym prędzej zerwałem (na początku czerwca) przedłużoną już na nowy rok umowę z mBankiem na OC mDirect i kupiłem - również przez mBank - OC w Benefii - troszkę droższe, ale za to z Zieloną Kartą. ZK przyszła listem poleconym tydzień po wykonaniu całej operacji :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2011 04:05

Znajomy mawiał, że są tacy, którzy schylają się po 50 gr., a z tyłka wyciągną portfel z tysiakiem...

Nie potrafię zrozumieć szukania rzeczy tanich, aby później było drogo.
Doczytałeś wszystkie OWU u tych egzotycznych ubezpieczycieli?
Ile masz udziału własnego, auta zastępczego, jakie rozliczenie przy szkodzie całkowitej, etc.

Tak mała dygresja. Parę tygodni temu miała miejsce burza. Poszło w p... router, urządzenie wielofunkcyjne, dwie zintegrowane karty sieciowe w kompach. Całość po podliczeniu około 4 kpln

PZU potrzebowało tydzień, aby kasa w całości wpłynęła na konto.

Bezpiecznych wakacji i rozsądku życzę.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 15.07.2011 06:31

FUX napisał(a):PZU potrzebowało tydzień, aby kasa w całości wpłynęła na konto.

masz dobre chody w PZU... niestety, nie każdy ma tak szerokie plecy :(:(:(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2011 06:53

aro_40 napisał(a):
FUX napisał(a):PZU potrzebowało tydzień, aby kasa w całości wpłynęła na konto.

masz dobre chody w PZU... niestety, nie każdy ma tak szerokie plecy :(:(:(

ŻADNYCH CHODÓW.

W Wielkopolsce tak działają... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone