Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielona karta do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 06.06.2011 16:07

Marsallah napisał(a):W Avivie to samo.

Wygląda na to, że tylko jeden ubezpieczyciel wali swoich klientów na ZK ;>

wali nie wali ale składka roczna prawie 300zł mniej niż np.PZU coś za coś.
Kilka postów wyżej chodziło mi tylko o podpowiedź dla takich co nie mają ZK.
Oczywiste jest że pierwsze kroki należy skierować do swojego ubezpieczyciela.
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 06.06.2011 19:49

Niestety ale mam ten sam problem MTU wydaje zieloną karte tylko przy zawieraniu umowy.
Można dokupić taką zielona karte w innym Polskim towarzystwie zamiast na granicy?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 06.06.2011 22:35

oczywiście np. pzu koszt >200zł , o ile pamiętam na 15dni
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.06.2011 09:07

stary_jac napisał(a):wali nie wali ale składka roczna prawie 300zł mniej niż np.PZU coś za coś.

Coś za coś, nie inaczej. Choć porównanie stawek do PZU wydaje mi się średnio miarodajne. Zresztą, nie ma co porównywać warunków oferowanych przez ubezpieczalnie - w jednej firmie parametr x jest ważniejszy niż w drugiej. I tak np. AC w Axa jest dla mnie od lat konsekwentnie dużo droższe (nawet dwukrotnie niż w innych firmach), a koleżanka z biura ma tam zawsze najtaniej.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 12.06.2011 11:09

Odwiedziłem w piątek mojego ubezpieczyciela celem wykupienia OC/AC, porozmawiania na temat ubezpieczeń na wyjazd i zielonej karty.

Ponieważ uparłem się aby w tym roku nieco zwiększyć koszt celem dodatkowego zabezpieczenia Assistance przeszliśmy do rozmowy z Compensy na InterRisk. Rozmawiamy, rozmawiamy i wychodzi temat zielonej karty. I tutaj powstała pewna niejasność nt. dat które należy tam wypisać. Telefon do InterRisk i totalny szok - ZK jest tam płatna. Wydana na 15 dni - koszt 40 pln. Wydana na rok - 600 pln....To jakiś absurd !!!! Agent sam był tak zdziwiony że przepraszając za tą wpadkę chciał mi to sfinansować.

Jednak po takim numerze powróciłem do Compensy. Dostałem ZK i mogę już planować wypad do Dubrownika.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2011 11:13

Warta 30pln/rok.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 12.06.2011 20:11

FUX napisał(a):Warta 30pln/rok.

pod warunkiem że masz OC w Warcie
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2011 20:16

Jawohl!
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 24.06.2011 19:57

Wiec nie tylko mnie spotkala sytuacja z celnikami na granicy w Neum.

forum/viewtopic.php?t=32969&postdays=0&postorder=asc&start=15

Wiec albo prawda jest ze na tym odcinku naprawde nie potrzeba ZK albo celnicy hamsko wprowadzaja ludzi w blad. :?
(Moja sytuacja opisana na drugiej podstronie w tym temacie)
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 24.06.2011 23:55

cchhee napisał(a):Wiec nie tylko mnie spotkala sytuacja z celnikami na granicy w Neum.

forum/viewtopic.php?t=32969&postdays=0&postorder=asc&start=15

Wiec albo prawda jest ze na tym odcinku naprawde nie potrzeba ZK albo celnicy hamsko wprowadzaja ludzi w blad. :?
(Moja sytuacja opisana na drugiej podstronie w tym temacie)

KOLEGO !!! OGARNIJ SIĘ !

W ciągu ostatnich trzech dni napisano o tym KILKADZIESIĄT POSTÓW.
A ty nadal piszesz farmazony !

WJEŻDŻAJĄC DO BiH POWINNIŚMY POSIADAĆ ZIELONĄ KARTĘ !!!

Czy to tak trudno zrozumieć?

http://wikitravel.org/pl/Bośnia_i_Hercegowina
http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14 ... ment=25696
http://ubezpieczenie-online.com.pl/arty ... ona-karta/
i tak dalej...

ps. jeśli nadal nie rozumiesz to zastanów się co się stanie jeśli na tym odcinku stukniesz jakiegoś Bośniaka (czego nie życzę!)
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 25.06.2011 10:29

Taka mała refleksja na temat ...

Po drugiej stronie ulicy mam firmę, która zajmuje się uzyskiwaniem odszkodowań za wypadki drogowe. Troche wiem, jak to działa, więc kto chce stracić dużo własnej kasy lub swój dom albo mieszkanie, niech próbuje. Tam, gdzie chodzi o pieniądze, nie ma litości :wink:

Na przykład:
Jedna babcia pozwała swego czasu pewnego mieszkańca Monachium, który ją potrącił na ulicy. Skomplikowana sprawa. Chyba z 20 m od przejścia nagle weszła na ulicę, bo tędy miała bliżej do domu. Sprawę prowadziła firma odszkdowawcza. Godne odszkodowanie babcia otrzymała ... Oczywiście z OC sprawcy. Gdyby to było w BiH, to odszkdowanie byłoby z Zielonej Karty ... Jeżeli nie byłoby zielonej Karty, to ...

Oczywiście nie znam nikogo, kto miałby podoby podobne problemy przy przejeździe przez BiH, ale zawsze ktoś musi byc pierwszy ...
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 25.06.2011 20:12

arb napisał(a):
KOLEGO !!! OGARNIJ SIĘ !

Ok, doradz mi wiec co mam zrobic?
W tym roku jak co roku jade w okolice Dubrovnika, moj ubezpieczyciel jak i zaden inny w UK nie wydaje zielonej karty waznej w BiH a na granicy celnik za cholere nie chce jest sprzedac bo twierdzi ze nie trzeba.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.06.2011 05:49

Na Twoim miejscu spytałbym tego ubezpieczyciela w jaki sposób jesteś chroniony gdybyś ze swojej winy kogos tam uszkodził.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 26.06.2011 12:28

Ok, doradz mi wiec co mam zrobic?
W tym roku jak co roku jade w okolice Dubrovnika, moj ubezpieczyciel jak i zaden inny w UK nie wydaje zielonej karty waznej w BiH a na granicy celnik za cholere nie chce jest sprzedac bo twierdzi ze nie trzeba.

celnik nie sprzedaje ubezpieczenia tylko firmy (agenci), a mówi tak bo chce mieć święty spokój. Po prostu na granicy podejdź do punktu gdzie takie sprzedają.
Gdzieś powyżej podałem tel. najlepiej zadzwoń i dowiesz się wszystkiego (j.ang- bez problemu)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2011 13:26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zielona karta do Dubrownika - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone