Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zgrywanie kart w HR

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.04.2007 13:06

mariush_foto napisał(a):Naprawdę nie warto bawić się w zgrywanie... nawet nie ze względu na koszty, ale po prostu szkoda czasu.
Najtańsze obudowy na dysk Wellanda kosztują max. kiladziesiąt złotych, do tego dysk (w zależności od wielkości) - powiedzmy stówka. I jest spokój na cały wyjazd, nie trzeba oszczędzać na kartach, nie trzeba szukać kafejek, tracić urlopu... A dysk można po powrocie zamontować w kompie za pomocą przejściówki za 20 zł - i używać po powrocie jak zwykły twardziel :-)

A jak toto podłączyć bez laptopa, żeby zgrać foty z aparatu? :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.04.2007 13:55

W bardziej rozbudowanych "luszczankach" są opcje, że po podłączeniu do takiego dysku wyświetla ci się polecenie "zgraj na dysk" - podobno, bo osobiście tego nie widziałem :lol:
Poza tym Plumku looknij sobie na link, który jest na samym dole poprzedniej strony ;). Wystarczy zabrać ze sobą takie urządzenie i kilka płyt i problem zapełnionych kart znika bez najmniejszego bólu :D
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 04.04.2007 14:49

Andrzej_Krak napisał(a):
Grzegorz Bryła napisał(a):Mam aparat z kartą 512 mb ale sądząc po waszych opowiadaniach może mi braknąć na niej miejsca.

Witam
Myślę, że karta 512 Mb to stanowczo za mało. Ja w zeszłym roku będąc na KRKU - (zwiedzanie wszystkich miasteczek) i na Plitwickich jeziorach oraz wypad do Wenecji zrobiłem ok 2Gb zdjęć. Poto zresztą jest cyfrówka, żeby potem z tych wszystkich wybrać te co najlepsze i najładniejsze. Polecam więc zgrywanie zdjęć na CD lub jak ma się możliwość zabrania laptopa to problem z głowy. DATA bank też ok - w końcu nie kończysz przecież z fotografowaniem. Pozdr :)

kiedys to było by ponad 10 rolek filmu :wink:
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 04.04.2007 14:52

to ja ewa napisał(a):
Andrzej_Krak napisał(a):A można również zrzucić wszystko na płytkę DVD i wtedy zmieści się ok 4,7 Gb.

A można w takim punkcie zrzucić z karty na płytę DVD-RAM ?
Mamy taką płytę przeznaczona tylko na zdjęcia-są juz na niej inne i chciałabym dogrywac na nią resztę zdjęć.W domu to jest proste:
karta do czytnika w nagrywarce i reszta sama się robi :lol:

a co zrobisz jak zgubisz ta płyte na wyjezdzie?
płyty sa ponadto bardzo wrażliwe na ciepło i swiatło
jesli sie zapomnisz i zostawisz np na wiezchu w aucie - zapomnij o zdjeciach
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 04.04.2007 14:57

Grzegorz Bryła napisał(a):
piotrulex napisał(a):
czy to 1 wyjazd do cro?

Tak to pierwszy wyjazd do Chorwacji. I już wiem że na pewno zrobię kilka moich kart zdjęć. Na marginasie mówiąc w niedzielę na kumunii zrobiłem 320 zdjęć - to co będzie tam.... aż strach pomyśleć ile płyt przywiozę... ;-)

ja z 14 dniowego wyjazdu przywiozlem niewiele wiecej
:wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.04.2007 14:59

Leszek Skupin napisał(a):W bardziej rozbudowanych "luszczankach" są opcje, że po podłączeniu do takiego dysku wyświetla ci się polecenie "zgraj na dysk" - podobno, bo osobiście tego nie widziałem :lol:
Poza tym Plumku looknij sobie na link, który jest na samym dole poprzedniej strony ;). Wystarczy zabrać ze sobą takie urządzenie i kilka płyt i problem zapełnionych kart znika bez najmniejszego bólu :D

No - u mnie też się wyświetla, tyle, ze znaczy, że komp widzi aparat jako dysk ;)
A ten wynalazek, do którego linkujesz to... jakoś nie mam zaufania do dziwactwa ;) Masz takie?
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 04.04.2007 15:00

arekwroc napisał(a):zamiast dużych i drogich kart pamięci polecam popularne "foto-banki"
koszt zakupu twardziela 40GB i obudowy to wydatek rzędu 300-350 PLN
spokojnie wystarczy na długie wakacje nawet jesli zdjęcia robi sie w formacie RAW.
podczas urlopu sam robię bardzo dużo zdjęc i ostatnią rzeczą o którą chciałbym sie martwić to czy starczy mi miejsca na karcie albo czy w pobliżu znajdę jakiś lab-foto.....

trwalosc karty CF jest duzo wieksza niz databanku
CF-ka wytrzyma nawet pranie
wlaczony databank nie zniesie chocby upadku

ja wole wieksze karty, tym bardziej ze ich ceny znaczaco spadły
Irko
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.04.2007 15:03

Plumek napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):W bardziej rozbudowanych "luszczankach" są opcje, że po podłączeniu do takiego dysku wyświetla ci się polecenie "zgraj na dysk" - podobno, bo osobiście tego nie widziałem :lol:

No - u mnie też się wyświetla, tyle, ze znaczy, że komp widzi aparat jako dysk ;)
A ten wynalazek, do którego linkujesz to... jakoś nie mam zaufania do dziwactwa ;) Masz takie?

Dziwactwo powiadasz :?: A ktoś mi dość dawno temu wypominał niedowiarstwo do aparatów cyfrowych :P. A była to A to ja :D. Nie nie mam, ale pewno jest na allegro kilka osób, które już to kupiły i przetestowały ;)

Pozdrav :papa:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 05.04.2007 06:39

Plumek napisał(a):A jak toto podłączyć bez laptopa, żeby zgrać foty z aparatu? :D
Proste jak barszcz - podłączasz aparat do kieszeni kabelkiem, naciskasz na obudowie wellanda guziczek i czekasz na "piknięcie", potwierdzające zgranie zdjęć :-)

Ja, zamiast podłączać aparat bezp. do wellanda, stosuję czytnik kart (kosztuje toto ledwie 20 zł) - dzięki temu nie trace prądu z akumulatora aparatu podczas kopiowania (w czasie wyjazdów czasem ciężko znaleźć miejsce na podładowanie aku).
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.04.2007 07:17

mariush_foto napisał(a):
Plumek napisał(a):A jak toto podłączyć bez laptopa, żeby zgrać foty z aparatu? :D
Proste jak barszcz - podłączasz aparat do kieszeni kabelkiem, naciskasz na obudowie wellanda guziczek i czekasz na "piknięcie", potwierdzające zgranie zdjęć :-)

Ja, zamiast podłączać aparat bezp. do wellanda, stosuję czytnik kart (kosztuje toto ledwie 20 zł) - dzięki temu nie trace prądu z akumulatora aparatu podczas kopiowania (w czasie wyjazdów czasem ciężko znaleźć miejsce na podładowanie aku).

Aha :) To nie wiedziałam, ze tak można... Guziczek i myk... Tylko trzeba pamiętać, zeby baterie były full, bo jak sieprzerzuca 2 GB fot, a bakteria na wykończeniu, to można je stracić niechcący i tylko kłopotu sobie narobić :(
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 15:30

Ceny kart pamięci lecą na łeb / na szyję. Przed majówką zainwestowałem w kartę SD 4 GB za 150,- złociszy. To rozwiązuje jak dla mnie problem zgrywania fotek bo taka karta mieści 4000 zdjęć w wysokiej rozdzielczości.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 19.05.2007 07:37

... o ile za wysoką rozdzielczość uważa się zdjęcie jakości FINE i pikselowni 1600 na 1200 :)
RAW z D80 (10 mln pikseli) potrafi ważyć 15 a jpeg nawet 2 mega z hakiem..
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.05.2007 09:52

JasioJasio napisał(a):... o ile za wysoką rozdzielczość uważa się zdjęcie jakości FINE i pikselowni 1600 na 1200 :)
RAW z D80 (10 mln pikseli) potrafi ważyć 15 a jpeg nawet 2 mega z hakiem..

Mam na myśli fotki 2000 x 1500 w najmniejszej kompresji - u mnie waży taka fota między 1,1 a 1,3 mega
misiek_30
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek_30 » 05.06.2007 15:32

Witam my w tym roku jedziemy pierwszy raz na Chorwacje a w moim Canonie mam tylko 256 MB karte więc zabieram ze sobą czytnik kart pamięci na CF i SD , do tego pendriva 2GB i urządzonko firmy VIVANCO którym moge bez problemu kopiować z karty CF na pendriva a dodatkowo mam czytnik SD bo w palmtopie mam karte 2 GB więc tam też coś można dograć .Urządzenie to jest zasilane 3xAAA
wilku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wilku » 24.07.2007 14:58

Witam

Dziś dostałem kupioną na Allegro za niecałe 130 zł oryginalną 4 gigową kartę do Sony - tak więc kosztowo wygląda to już całkiem fajnie
Pozdrawiam:

TW
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Zgrywanie kart w HR - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone