Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zestaw maska , fajka, płetwy z DECATHLONA

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bodzio
Croentuzjasta
Zestaw maska , fajka, płetwy z DECATHLONA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 29.06.2008 14:20

Czy uzywał ktos takiego zestawu. W Decathlonie cena 110 zł. Maska silikonoa, ustnik rurki takze. Cena przyzwoita, jak z jakoscia do oczywiscie amatorskirgo nurkowania, a bardziej pływania?
KOBIAL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOBIAL » 29.06.2008 15:32

Cześć myśle, żebyś sie skusił odwiedzić jakieś centrum nurkowe i kupił sobie już sprzęt bardziej odpowiedni taki, może się często szybko psuć i przeciekać chodzi mi tu o maskę. Ja zrobiłem tak, że pojechałem do centrum nurkowego i kupił już fajny sprzęt za 300zl - mam opinię że czasem lepiej jest dać więcej a wiedzieć, że będzie o wiele lepsze i na dłuszy czas. :)
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 29.06.2008 17:32

To ma byc amatorskie pływanie. Te 300 zł to trochę dużo.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.06.2008 18:16

W 1997 roku kupiłem maskę z rurką za równowartość około 20 DM, służyła dzielnie do ubiegłego roku (plastik zaczął się kruszyć). Kupiłem nową za 130 Kn i, myślę że posłuży znów z 10 lat :wink: 110 zł to już drożyzna, 300 to zdzierstwo, z czego z 200 zł przypada na markę maski (napis) i to że kupiona w centrum nurkowym :D szajs egal jak to mówią, i tak wszystko chińszczyzna :wink: Kiedyś szukałem pontonu, okazało się, że gumjaki dla Yamahy produkuje chińska firma, która bez prestiżowego napisu sprzedaje pontony 2 razy taniej :D
KOBIAL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOBIAL » 29.06.2008 18:22

Rysio musze przyznać, że nie zgadzam się z Tobą ponieważ bardzo często wykorzystuję taki sprzęt i wiem gdyż przeszłem od njprostszych do lepszych i moge z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jeśli chce się mieć sprzęt, który jest odpowiedni to na podstawowe ABC trzerba wydać 300zl i cieszyć się gdyż może on Cię przeżyć - takie jest moje zdanie ale każdy ma swoje więc robta co chceta.... :D
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 29.06.2008 18:51

Rysio napisał(a):W 1997 roku kupiłem maskę z rurką za równowartość około 20 DM, służyła dzielnie do ubiegłego roku (plastik zaczął się kruszyć). Kupiłem nową za 130 Kn i, myślę że posłuży znów z 10 lat :wink: 110 zł to już drożyzna, 300 to zdzierstwo, z czego z 200 zł przypada na markę maski (napis) i to że kupiona w centrum nurkowym :D szajs egal jak to mówią, i tak wszystko chińszczyzna :wink: Kiedyś szukałem pontonu, okazało się, że gumjaki dla Yamahy produkuje chińska firma, która bez prestiżowego napisu sprzedaje pontony 2 razy taniej :D

Rysio, ale za 110 zł są jeszcze płetwy (całe 2 sztuki nr 45) :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.06.2008 18:57

Ja bez płetw pływam, ale jeżeli z płetwami, to już cena jest rozsądna :wink:

KOBIAL, z pewnością Twoja maska będzie lepsza od tej co ja mam, tyle że dla mnie 100% funkcjonalność to to, żeby nie ciekła. Moja nie cieknie więc jest oki :)
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 29.06.2008 19:29

Tutaj troszkę o tym napisałem. Jest to oczywiście moja subiektywna opinia: forum/viewtopic.php?t=19464

W Chorwacji chiński zestaw (maska i rurka) klasy takiej jak w Decathlonie można kupic za 140 kun i płetwy za 110 kun.

Ja jestem zwolennikiem sprzętu troszkę lepszego, może dlatego że każde moje wejście do wody w Chorwacji jest po to, żeby pooglądac podwodny świat i ponurkowac. Ale mojej pięcioletniej córce kupiłem sprzęt w Decathlonie i wszystko jest OK. W tym roku pierwszy raz widziała co jest pod powierzchnią wody. Była zafascynowana.
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 20:13

Bodzio, a ja kupiłem dwa zestawy w decathlonie po 60 PLN za komplet, bo z tych po 110 nie było rozmiaru mojej żony. Chcemy zobaczyć jak to jest z nurkowaniem i nie przypuszczam, że potrzebujemy lepszego sprzetu. Pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.06.2008 20:27

Ja słuchając "fachowców" kupiłem kilka lat temu pletwy za 130 zł (kupiłem w sklepie brnżowym)....... szajc,..... szjac, utopić się można było. :wink: Kupiłem później w Lidlu, zestaw za który zaplaciłem około 50-70 zł. Cudo. Myślę, że dla amatorskiego nurkowania wystarczy, "bylejaki".
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.06.2008 20:35

my 2 lata temu kupiliśmy maskę z rurką za ok 50 zł, w zupełności wystarczyła, teraz musimy dokupić jeszcze jeden komplet bo za często się kłócimy kto ma pływać :wink: :wink: no i jeszcze komplet dla córki bo nas męczy, że też chce :)
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 29.06.2008 22:01

W mojej rodzince prawie wszyscy ( oprócz mnie, ponieważ nie należę do fanatyków nurkowania) mają komplet do nurkowania- maski. fajki i płetwy. Córka jako najstarsza ma firmy TECHNISUB, a najmłodszy syn zwyczajny, kupiony w markecie i też jest dobry.
Ponieważ dzieci rosną więc jedna para płetw jest co roku kupowana, a ta starsza przechodzi na młodszego. :wink:
Dopasowania maski do twarzy jest ważniejsze od jej kształtu i materiału, z którego została wykonana.Najlepszym sprawdzeniem szczelności maski (przed zakupem) jest jej lekkie dociśnięcie ręką do twarzy,bez użyci paska mocującego, po czym wykonanie wdechu nosem.To powinno spowodować miękkie i równomierne przyssanie maski do twarzy. Jeżeli maska spadnie z twarzy oznacza to, że jest nieszczelna. 8O
Udanych zakupów :papa:

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...