Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZEN- karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skrzys
Croentuzjasta
ZEN- karta wielowalutowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 27.07.2022 17:58

Witam, cały czas przeglądam wątek o Revolucie a mało co jest pisane o karcie ZEN, może ci którzy mają taką kartę i używają podzielą się informacjami z jakich bankomatów pobieracie kuny, jak to wygląda, i inne sprawy związane z użytkowaną kartą ZEN. Może wątek się rozwinie jeśli nie to trafi w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam i podzielcie się z wrażeniami z innymi ZENkowiczami :papa:
Kerad n
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kerad n » 27.07.2022 23:33

skrzys napisał(a):Witam, cały czas przeglądam wątek o Revolucie a mało co jest pisane o karcie ZEN, może ci którzy mają taką kartę i używają podzielą się informacjami z jakich bankomatów pobieracie kuny, jak to wygląda, i inne sprawy związane z użytkowaną kartą ZEN. Może wątek się rozwinie jeśli nie to trafi w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam i podzielcie się z wrażeniami z innymi ZENkowiczami :papa:

Sprawdzę w sierpniu. Przy płatności w sklepie internetowym, było ok. Dam info. :papa:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 28.07.2022 06:16

Ja jeszcze za granicą nie próbowałem ale przelewy ( zaliczka na wakacje ) działają bez problemu i przelew poszedł po dużo lepszym kursie. Doładowanie też bardzo wygodne tak jak i kupno/sprzedaż walut.
Poza tym szybki zwrot cashback i mam jeszcze dodatkowy rok gwarancji na komputer w gratisie.
W sobotę mam zamiar wybrać 300 Eur w bankomacie euronetu. Niby za darmo po dobrym kursie.
Zobaczymy.

Na wakacjach mam zamiar testować i płacić tą kartą wszędzie tam gdzie się da.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 28.07.2022 08:13

Z niecierpliwością będę czekał na info o prowizji. Może ktoś już wybierał kuny z bankomatu ZEN-kiem i podzieli się informacją czy i jaką prowizją. Jak wychodzi wybieranie euro w Austri z bankomatu?
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 29.07.2022 21:09

Nikt nie korzysta z karty ZEN w Chorwacji?
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 29.07.2022 22:16

skrzys napisał(a):Nikt nie korzysta z karty ZEN w Chorwacji?

Korzystałem w zeszłym roku, we wrześniu, żadnych problemów nie było, płatności przechodziły wszędzie normalnie. Co do bankomatów, bezprowizyjne były takie same jak dla Revoluta, więc zerknij sobie w odpowiedni wątek, bo to się zmienia ciągle. Plusem w stosunku do R jest większy limit wypłat, minusem chyba odrobinę gorsze kursy w tym roku (w zeszłym były lepsze).
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 29.07.2022 22:37

skrzys napisał(a):Nikt nie korzysta z karty ZEN w Chorwacji?

Za dwa tygodnie będę mógł coś powiedzieć. Właśnie przyszła karta. A że przyszła praktycznie z Revolutem będzie co porównywać. Ale to jeszcze dwa długie tygodnie.
Ale już mogę porównać wymianę złotówek na kuny. Przykładowo za 100 PLN w Revolucie dostanę na tą chwilę 158,32 kuny, w ZEN będzie to 158,76 kun. Z tym że Revolut zabierze mi z tego 1,58 kuny weekendowej prowizji. Tego nie ma w Zen.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 30.07.2022 07:23

dwa tygodnie to kiedy wyjazd?będę patrzył bo sam 14.08 wyjeżdzam i może skorzystam z twoich doświadczeń co do bankomatów,itp wiem jest osobny wątek który obserwuję ale mam nadzieję że w tym wątku koncentracja uwagi będzie na karcie ZEN która chyba jest lepsza od Revolut. Tyle że R mieli ludzie szybciej i jest ich więcej ale wydaje mi się że ZEN jest lepsza od revoluta(pewnie kwestia porównania) ale jak sam napisałeś parę plusów ma na dzień dobry :papa:
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 30.07.2022 21:07

Płatność testowa ZEN wirtualną, podpiętą do portfela google w restauracji i sklepie bez problemu. Wymiana wczoraj, 300zł na 476,26HRK. Korzystam z CURVE ale z ciekawości spróbowałem ZEN. Dzisiaj wypłata CURVE z bankomatu Raiffeisen, prowizja 22 HRK przy wypłacie 3000 HRK. W zamian za 3000 HRK pobrano z konta 1972,77 zł.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 31.07.2022 13:01

0,6299 kontra 0,65759 nie licząc prowizji. czyli lepiej wychodzi Zen.A w tym samym bankomacie wybierałeś Zen-kiem? A tak nawiasem wg tabelki z innego wątku prowizja tam w tym banku była 25kn a ty miałeś 22. Ciekawe :?: :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2022 17:31

Revolut jest bezpłatny.

Z tego, co czytam, w ZEN konto jest płatne - 0.99 euro miesięcznie albo 4,99 euro miesięcznie.

Czy są jakieś darmowe opcje?
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 31.07.2022 18:28

skrzys napisał(a):0,6299 kontra 0,65759 nie licząc prowizji. czyli lepiej wychodzi Zen.A w tym samym bankomacie wybierałeś Zen-kiem? A tak nawiasem wg tabelki z innego wątku prowizja tam w tym banku była 25kn a ty miałeś 22. Ciekawe :?: :papa:

ZEN-kiem tylko płaciłem dwa razy, raz w restauracji i raz jakiś drobiazg w sklepie.
W bankomacie Raiffeisen wybierałem dwa razy po 3000 HRK, za każdym razem prowizja była 22 HRK. Za pierwszym razem chciałem wybrać od razu 6000 HRK ale przekroczyło mi limit dzienny i transakcja zostala anulowana, prowizja od 6 tys, też była 22HRK. Za pierwszym razem pobrało mi z prowizją bankomatu 1983,74zł, za drugim 1972,77zł.
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 31.07.2022 18:41

marekkowalak napisał(a):Revolut jest bezpłatny.

Z tego, co czytam, w ZEN konto jest płatne - 0.99 euro miesięcznie albo 4,99 euro miesięcznie.

Czy są jakieś darmowe opcje?

Nic za otwarcie konta nie płaciłem, dostałem przy zakładaniu jakiś okres gratis (chyba miesiąc). Nie zamawiałem karty fizycznej, płaciłem smartfonem poprzez portfel google, po wakacjach zlikwiduję konto i założę ponownie jak będę potrzebował.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 01.08.2022 07:05

Zen nie ma opcji bezpłatnej ale niecałe euro to nie wielki koszt poza tym kartę fizyczną dostajesz za darmo a w revolucje z tego co wiem kosztuje przysłanie jej 25zł więc na 5 miesięcy masz za to "opłacone" konto poza tym jak wklepiesz porównanie obu kart na googlach to pewnie znajdziesz stronę "moniaki" czy jakoś tak i jak założysz konto ich linka to dodatkowo masz trzy miesiące gratis a to już robi osiem miesięcy. Poza tym wydaje mi się że jednak w porównaniu wygrywa ZEN a Revolut jest popularny bo był pierwszą taką kartą. Gdzieś czytałem porównanie kursów walut na obu kartach i były porównywalne a w Zenie nie masz dodatkowych opłat np. za wypłaty w weekend. Twój wybór :-) :papa:
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 06.08.2022 20:40

Pozdrawiam wszystkich aktualnie przebywających w CRO. Jak tam używanie ZENa? Porównywał ktoś wybieranie z bankomatu kun z Zena i Revoluta?
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone