Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zelwa

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Hercklekot
Cromaniak
Zelwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 22.03.2016 23:00

Witam serdecznie! Od mojej czterowyspowej relacji upłynęło już trochę czasu, a obiecałem (głównie sobie :lol: ), że naskrobię coś jeszcze o wakacjach z 2015 roku. Z racji tego, że niestety nie mogliśmy sobie pozwolić finansowo na wypad do Cro, postanowiliśmy zwiedzić taki zakątek Polski, w którym jeszcze nigdy ani ja, ani moja żona nie byliśmy. Bałtyku mam dość z czasów dzieciństwa i młodości, teraz coraz trudniej znaleźć zresztą dość odludne i klimatyczne miejsce na wybrzeżu (w 2011 r. byliśmy nad jeziorem Gardno i było O.K ale pogoda nas nie rozpieszczała), w górach mieszkamy, więc gdzieś tak w marcu zaczęło się łażenie po google mapsach, strit wiu aby odnaleźć natchnienie, jakiś koniec nitki, inspirację.
Jak to jednak w życiu bywa inspiracja przychodzi do człowieka w zupełnie niespodziewanym momencie. W moim konkretnie wypadku spadła mi na łeb :mrgreen: w postaci ogromnego zakurzonego kartonu z książkami podczas sprzątania piwnicy w domu rodziców. Posypały mi się na głowę Tomki Wilmowskie, jakieś MacLeany, cała seria Pana Samochodzika itd. itp. Książki odkurzyłem, zrobiłem na nie porządna półkę w piwnicy a do domu zaniosłem moją ulubioną książkę Nienackiego "Pan Samochodzik i Templariusze" i oczywiście utonąłem w lekturze (stary chłop, 40 lat na karku i takie panie rzeczy... :oops: ). Bezwiednie zacząłem posiłkując się googlem sprawdzać gdzie też toczyła się akcja. Miłkokuk ? Hmmmmm to chyba będzie Wiłkokuk - pojezierze Suwalskie. Ładnie tam! Zaraz, zaraz są tam jakieś kwatery? Raz dwa trzy i okazało się, że owszem. Czyściutkie jezioro, domek 10 m od brzegu, cisza i spokój. Poza tym nigdy tam (ani w promieniu 30 km) nie byliśmy. Wybrałem leżącą zaraz obok "książkowego" Wiłkokuku spokojną wieś Zelwa nad jeziorem o tej samej nazwie. Ahoj Przygodo! 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 23.03.2016 11:57 przez Hercklekot, łącznie edytowano 4 razy
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 22.03.2016 23:11

Obejrzymy
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 22.03.2016 23:13

:hut: Bardzo ładnie i klimatycznie. Zasiadam i czekam na więcej zdjęć i opisów :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.03.2016 23:23

Spędziłem przed wielu laty wakacje w Serwach. Tak mi się jakoś nazwy pokojarzyły...

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.03.2016 23:31

:D
Lektury mojego dzieciństwa. :hearts:

Miejsce wygląda niesamowicie kusząco. :D Będę zaglądać. :wink:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 22.03.2016 23:37

Faktycznie, od momentu zlokalizowania miejsca na mapie do wpłacenia zaliczki za domek minęło raptem kilkanaście godzin - żona była trochę przerażona tempem (poza tym ona nie czytała książki tylko oglądała film z Mikulskim w roli Pana Samochodzika :mrgreen: ), ale miejsce jawiło się całkiem przyjemnie, gospodarze zareagowali błyskawicznie i sympatycznie więc po co zwlekać :wink: Żeby nie wypaść z roli postanowiliśmy pojechać naszym starym "wehikułem", któremu stuknęła dwudziesta rocznica, ale za to ma on bagażnik rowerowy - a właśnie na dłuższe rowerowe trasy się nastawialiśmy (oprócz oczywiście kąpieli i łowienia ryb).

Trochę dokumentacji:
klik
klik
klik
klik
klik

Mapka:

Obrazek

Witam labusm, pablos77, Franz i Mikromir - bardzo mi miło!!!
Ostatnio edytowano 23.03.2016 11:10 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 00:09

Nadszedł wyczekiwany sierpień a z nim urlop i niespiesznie pokulaliśmy się na drugi koniec Polski. Ostatnie kilometry pokonaliśmy piaszczystym leśnym duktem i trafiliśmy bez pudła. Okazało się, że gospodarze i lokum są w porządku także w realu, w jeziorze ciepła i czysta woda, naokoło nas niewiele ludzi i co ważne: strefa ciszy, żadnych motorówek i innych "zakłócaczy" spokoju. Po rozpakowaniu bambetli od razu chlup do wody!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 23.03.2016 11:14 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 10:34

Pytanie za 100 pkt - widać zdjęcia czy nie ???
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 23.03.2016 10:38

Hercklekot napisał(a):Pytanie za 100 pkt - widać zdjęcia czy nie ???

Właśnie miałam pisać :roll: , ja nie widzę :(
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 11:16

Udostępnianie zdjęć przez google photo (google +, google drive) to cały czas dla mnie zagadka - no ale na błędach człowiek się uczy... Widać ?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 23.03.2016 11:35

Piękne zdjęcia :hearts:

Przypominają mi się Mazury kilka lat temu :D
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 23.03.2016 11:42

Oaza spokoju - super miejsce :)
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 12:01

Denerwuje mnie to, że zdjęcia udostępnione poprzez link z googla po jakimś czasie przestają się wyświetlać - zrzucę zdjęcia na fmixa w święta, do tego czasu relację zawieszam... :evil:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 23.03.2016 12:56

Hercklekot napisał(a):Denerwuje mnie to, że zdjęcia udostępnione poprzez link z googla po jakimś czasie przestają się wyświetlać - zrzucę zdjęcia na fmixa w święta, do tego czasu relację zawieszam... :evil:

No filmix po 5 latach przestaje działać :D

Ale ja Twoje zdjęcia widzę :!:

Chcę relację :!:

Bo zacznę wrzucać swoje zdjęcia z Piłakna :evil:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 23.03.2016 15:51

Pięknie rozpoczęta relacja, świetne zdjęcia.
A Pana Samochodzika też sobie podczytuję ostatnio - pożyczam książki od syna :wink: . Oczywiście czytałem je także jako dziecko.
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies