Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zelwa

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:21

lotnikwsk napisał(a):Witam
Ciekawe miejsce , zdjęcia super :D

Cześć Krzysiek, dzięki! Dla mnie te tereny to zawsze była "terra incognita" ale strasznie nam się spodobała!
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:23

słoma79 napisał(a):Piękne i spokojne miejsca.Będę zaglądał.Pana Samochodzika coś tam ostatnio poczytuję :P

Jest kolekcja! :D Czytasz tylko te "klasyczne" Nienackiego, czy te późniejsze, innych autorów też ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.03.2016 10:29

Jak "Pan Samochodzik" to i ja muszę. :D
Gdybyś kiedyś pisał np. "Tomek u źródeł......" to też będę. :mrgreen:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:30

longtom napisał(a):Zdjęcia widać :!:
Pan Samochodzik jest "the best".

pzdr :wink:

Właśnie uciekłem z fmiksa do Google+

Ten fmix kurka wodna strasznie denerwuje bo zamula... Faktycznie Googiel będzie najlepszy. Co do "Samochodzika" to lekko trąci myszką i śmieszą różne wtręty "ideolo" z poprzedniego ustroju (np. Pan Tomasz jako ORMOWIEC :twisted: ) ale można czasem wrócić do lektury z samego sentymentu... Ech, mieć znowu ...naście lat i zero kłopotów :wink: Nawet mundurek stary mundurek harcerski ostatnio znalazłem... :mrgreen:
Ostatnio edytowano 24.03.2016 10:33 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2016 10:31

Hercklekot napisał(a):Nie robię wielu zdjęć - jakoś tak nie chcę co chwilę stawać i cykać, ale jest panorama świeżo skoszonego pola żyta w drodze na Posejnele z osamotnionym przystankiem PKSu być może zasługuje (powiem nieskromnie :oops: ) na ponowną prezentację.

Skromność niepotrzebna, to zdjęcie jest przepiękne :D
A Twoja relacja bardzo klimatyczna.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:38

maslinka napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Nie robię wielu zdjęć - jakoś tak nie chcę co chwilę stawać i cykać, ale panorama świeżo skoszonego pola żyta w drodze na Posejnele z osamotnionym przystankiem PKSu być może zasługuje (powiem nieskromnie :oops: ) na ponowną prezentację.

Skromność niepotrzebna, to zdjęcie jest przepiękne :D
A Twoja relacja bardzo klimatyczna.

Dzięki! :oops: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" - tak chciałem tę relację nazwać najpierw, ale potem się zreflektowałem, że to raczej ja nie znam i trzeba troszkę znowuż po tej Polsce pojeździć... Powiem Ci, że rzeczywistość przerosła wszelkie oczekiwania, wszystko na Tych wakacjach nam pasowało - i tereny i woda i ludzie przemili. A co też istotne koszty tej wyprawy to w porywach 1/2 tego co się normalnie na Chorwację przeznacza. Podlasie miało być tylko taką "zapchajdziurą" zamiast Dalmacji a okazało się, że to mogą być pełnoprawne i ciekawe wakacje. A co do zdjęć, to faktycznie czasami po prostu zapominam, że mam z sobą aparat, serio! Raczej nie robię fotek "pod forum" dlatego też niektórych może razić, że często zamiast czystego krajobrazu są tez nasze gęby na nich. Na tych wakacjach dwa razy byliśmy na Litwie rowerami a zdjęć mam może 8 z tego... Tak czy inaczej jadę dalej...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:55

piotrf napisał(a):
MARK1 napisał(a): To normalne, że się wraca do Pana Samochodzika po 40-stce :-)
wiem coś o tym :-) :papa:

Po czterdziestu latach ( z okładem :wink: ) , a nie po 40-stce :D

Hercklekot, piękną miejsówkę znalazłeś , pełną spokoju i ciszy . . . 8)

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr

Tak, miejscówka znakomita pod każdym względem... Nawet (choć to pewnie niezgodne z regulaminem :roll: ) przemyciłem link do niej na pierwszej stronie. Ale o tym ciiiiiicho...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:58

anakin napisał(a):Jak "Pan Samochodzik" to i ja muszę. :D
Gdybyś kiedyś pisał np. "Tomek u źródeł......" to też będę. :mrgreen:

"Tomki" to też klasyka - zawsze czekałem na to, że może ktoś to sfilmuje, taki polski Indiana Jones o zacięciu patriotycznym byłby :idea:
Ostatnio edytowano 24.03.2016 11:17 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 24.03.2016 11:04

Pięknie tam na tych wschodnich rubieżach :D
Super miejsce na wypoczynek i odskocznie od zgiełku, problemów...... i całej reszty :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 11:11

Nie byłbym sobą, gdybym nie napisał paru zdań o miejscowej kuchni. Po pierwsze: smacznie, po drugie: kalorycznie :lol: , po trzecie taniutko. Za pełny obiad dla dwóch osób (zupka + drugie) i do tego piwko w gospodzie w Gibach (porcje nie do przejedzenia) nie zapłaci się więcej niż 50 zł 8O . Można też zjeść dobrą rybkę - nie żadne pangi, tilapie i inne chińskie wynalazki tylko świeżutkie sielawy, okonie, sandacze prosto z jeziora w cenie, która każdego właściciela smażalni nad Bałtykiem przyprawiłaby o palpitacje serca ( a jednak się da! :evil: ).
Na zdjęciu kartacze (cepeliny), babka ziemniaczana i soczewiaki :mrgreen:

Obrazek
Ostatnio edytowano 08.03.2017 11:16 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.03.2016 11:30

Hercklekot napisał(a):Nie byłbym sobą, gdybym nie napisał paru zdań o miejscowej kuchni. Po pierwsze: smacznie, po drugie: kalorycznie :lol: , po trzecie taniutko. Za pełny obiad dla dwóch osób (zupka + drugie) i do tego piwko w gospodzie w Gibach (porcje nie do przejedzenia) nie zapłaci się więcej niż 50 zł 8O . Można też zjeść dobrą rybkę - nie żadne pangi, tilapie i inne chińskie wynalazki tylko świeżutkie sielawy, okonie, sandacze prosto z jeziora w cenie, która każdego właściciela smażalni nad Bałtykiem przyprawiłaby o palpitacje serca ( a jednak się da! :evil: ). A jak się człowiek popyta miejscowych na wiosce to i pod rybkę coś bez akcyzy się zakupi bez problemu... :hut:

Na zdjęciu kartacze (cepeliny), babka ziemniaczana i soczewiaki :mrgreen:

Obrazek

Jezusie - litości !!!!
Nie wzięłam drugiego śniadania :cry:

Marzą mi się kartacze , a do kartaczy mam 700km i Warszawa po drodze :roll:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 11:37

Co jeszcze z jedzonka godne uwagi? Ano korycińskie sery z czarnuszką, litewski ciemny chleb z kminkiem, kwas chlebowy (polecam ten z beczki a nie w PETach), no i nasz nr 1 czyli skilandis - pyszny, pikantny, dojrzewający kindziuk (wszystko do kupienia w sklepie litewskim w Sejnach o tu albo w sklepie "U Szarejków" w Gibach. W Sejnach na przeciwko tego sklepu z litewskimi specjałami jest też taki olskulowy rybny sklepik - z wielkim wyborem świeżych jak i wędzonych...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.03.2016 12:04

Hercklekot napisał(a):Co jeszcze z jedzonka godne uwagi? Ano korycińskie sery z czarnuszką, litewski ciemny chleb z kminkiem, kwas chlebowy (polecam ten z beczki a nie w PETach), no i nasz nr 1 czyli skilandis - pyszny, pikantny, dojrzewający kindziuk (wszystko do kupienia w sklepie litewskim w Sejnach o tu albo w sklepie "U Szarejków" w Gibach. W Sejnach na przeciwko tego sklepu z litewskimi specjałami jest też taki olskulowy rybny sklepik - z wielkim wyborem świeżych jak i wędzonych...

To już jest dręczenie niewiniątek :oczko_usmiech:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 12:11

travel napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Co jeszcze z jedzonka godne uwagi? Ano korycińskie sery z czarnuszką, litewski ciemny chleb z kminkiem, kwas chlebowy (polecam ten z beczki a nie w PETach), no i nasz nr 1 czyli skilandis - pyszny, pikantny, dojrzewający kindziuk (wszystko do kupienia w sklepie litewskim w Sejnach o tu albo w sklepie "U Szarejków" w Gibach. W Sejnach na przeciwko tego sklepu z litewskimi specjałami jest też taki olskulowy rybny sklepik - z wielkim wyborem świeżych jak i wędzonych...

To już jest dręczenie niewiniątek :oczko_usmiech:

No dobra, dobra - już po jedzeniu, jedziemy dookoła Wigier 8)
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 24.03.2016 12:15

OOOOO rety też zaburczało mi w brzuchu........ Przypomniała mi się mruczanka misia Puchatka "brzuszek burczy, bo się kurczy....

Mój mąż byłby zadowolony - mam na myśli możliwość moczenia kija - ja niekoniecznie :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Zelwa - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone