Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zelwa

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 23.03.2016 16:21

Piękne i spokojne miejsca.Będę zaglądał.Pana Samochodzika coś tam ostatnio poczytuję :P
Załączniki:
2016-03-23 16.19.36.jpg
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 23.03.2016 17:12

Wygląda zachęcająco. To normalne, że się wraca do Pana Samochodzika po 40-stce :-)
wiem coś o tym :-) :papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.03.2016 17:25

Zdjęcia widać :!:
Pan Samochodzik jest "the best".

pzdr :wink:

Właśnie uciekłem z fmiksa do Google+
dorato1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorato1 » 23.03.2016 18:06

no super okolica ... jaki spokój :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2016 19:22

Urocze miejsce i piękne zdjęcia :D

Będę zaglądać :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.03.2016 21:53

MARK1 napisał(a): To normalne, że się wraca do Pana Samochodzika po 40-stce :-)
wiem coś o tym :-) :papa:

Po czterdziestu latach ( z okładem :wink: ) , a nie po 40-stce :D

Hercklekot, piękną miejsówkę znalazłeś , pełną spokoju i ciszy . . . 8)

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 23:25

Skoro widać zdjęcia i jest po meczu :) to lecimy dalej (jutro urlop to można zarwać wieczór). Witam serdecznie wszystkich nowych Gości: Renatęlato, Travel, Andzię*, Nefer, Michała, Marka1, Longtoma, Dorato1, Maslinkę i Piotra.. Od razu mam +100 pkt do morale :mrgreen:

Cieszę się, że się Wam Zelwa podoba, i dobrze, że nie jestem sam z tym Nienackim :D.
Okolica zrobiła na nas też od razu wielkie wrażenie. Są to w sumie północne obrzeża puszczy Augustowskiej - i naprawdę można poczuć, że są to "zielone płuca Polski". Tu się oddycha! A jakie niebo rozgwieżdżone! Raniutko wstaję na ryby (pozwolenie na wędkowanie do kupienia w sklepiku u Szarejków w Gibach) i wypływam łódeczką parę metrów za trzciny. Ryb zatrzęsienie - wzdręgi, okonie, jest i szczupak.

Obrazek

Łowię dla sportu i wypuszczam: piękne i płochliwe wzdręgi z czerwonymi płetwami są zbyt piękne, żeby je zjadać... W przecince między trzcinami koło chatki pojawiła się kacza rodzinka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przejrzystość a na pewno czystość wody spokojnie konkuruje z Adriatykiem. Do zdjęć z kaczkami mam szczęście - fajny kaczy kuper udało mi się ustrzelić też w Plitvicach klik
Ostatnio edytowano 24.03.2016 11:26 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 23:40

W drugi dzień pobytu mają wpadają do nas na 3 dni goście z Łodzi- szwagrostwo i mój chrześniak. Jest wszystko co trzeba: wyprawy łódką, wodne szaleństwa, wędkowanie, litewski Suktinis (polecam! mocny zawodnik!) :twisted: i ognisko wieczorem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 23.03.2016 23:50

Piękne miejsca. Strasznie mnie ostatnio ciągnie w te rejony.
Pokazuj dalej proszę :)

pozdrawiam,
Michał
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 23.03.2016 23:56

Po wyjeździe rodzinki zapada znowu błoga cisza :lol: a my zbieramy się na pierwszą konkretną rowerową wyprawę w kierunku litewskiej granicy - przyzwoita szutrówka prowadzi nas najpierw wzdłuż rzeki Marychy (doskonała na kajakowanie!) a potem już lasem koło jeziora Łempis do samej granicy podobną szutrówką do litewskiego Kopciowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie wgłąb Litwy się nie zapuszczamy tylko odbijamy na północ w kierunku na Berżniki. Las jeszcze do końca nie zarósł pas dawnej radzieckiej nadgranicznej zony. Przejechaliśmy lasem około 12 kilometrów i nie spotkaliśmy nikogo... Tylko piękna przyroda i wspaniała knieja.

Obrazek
Ostatnio edytowano 25.05.2016 00:01 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 24.03.2016 00:01

Witam
Ciekawe miejsce , zdjęcia super :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 00:09

Przed Berżnikami las się przerzedza i wyjeżdżamy na rozległe pastwiska. Moja żona spogląda trwożliwie na stadko i wielkim łukiem stara się je objeżdżać, sądząc pewnie że każdy podlaski byczek tylko czeka, żeby zerwać się z postronka i na nią zaszarżować :mrgreen:. Z drugiej strony nie ma się co dziwić - ona ma czerwony rower :twisted:

Obrazek

Obrazek

Za wsią stajemy na odpoczynek koło zacienionego i dobrze utrzymanego cmentarza żołnierzy niemieckich i rosyjskich z pierwszej wojny światowej.

Obrazek

Obrazek
klik
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 00:32

Nie robię wielu zdjęć - jakoś tak nie chcę co chwilę stawać i cykać, ale jest panorama świeżo skoszonego pola żyta w drodze na Posejnele z osamotnionym przystankiem PKSu być może zasługuje (powiem nieskromnie :oops: ) na ponowną prezentację. Kurcze - jaka tu jest gęstość zaludnienia? Jedno pole ciągnie się na kilometr, wioska, parę domków i znowu rozległe łany i scierniska - jest przestrzeń... Jest moc...

Obrazek

W następnym odcinku objedziemy rowerem jezioro Wigry.. Dobranoc! :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.03.2016 09:57

Dobrze mówią:

MAZURY CUD NATURY.

No może nie całkiem Mazury a Suwalszczyzna....... a dla mnie wszystko na wschód od Malborka to Mazury :mrgreen:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.03.2016 10:19

travel napisał(a):Dobrze mówią:

MAZURY CUD NATURY.

No może nie całkiem Mazury a Suwalszczyzna....... a dla mnie wszystko na wschód od Malborka to Mazury :mrgreen:

No właśnie - mam kumpla z Olsztyna, który zawsze się piekli jak mu mówią, że na Mazurach mieszka a on przecież Warmiak :lol: Nie będziemy tutaj włosa na czworo dzielić - niech będzie Suwalszczyzna, Podlasie jak kto chce...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Zelwa - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone