Witajcie Cro-żeglarze
Ostatnio volare77 w ogólnym temacie "Żeglowanie po Adriatyku" rzucił hasło wymiany doświadczeń z żeglowania własnymi jachtami, ale zginęło ono trochę w dominujacym temacie czarterów. A hasło jest na tyle ciekawe , że ja sam chętnie bym je głębiej rozpoznał - może to pomysł na kolejny urlop(urlopy) w Cro
A więc - na początek - moje pytania do volare77 i wszystkich innych majacych doświadczenia w żeglowaniu na własnym niedużym jachcie w Chorwacji:
sprzęt - na czym pływacie? czy wystarczy w miarę dzielna kabinowa mieczówka, czy jednak co najmniej mieczowo-balastowy ? (kiedyś pływałem w Grecji przez 3 tyg. na poczciwym mieczowym "Orionie", ale jednak tylko zatokowo, w ogromnej Zatoce Eubejskiej - było rewelacyjnie)
jaki dokładnie osprzęt (radio, GPS, itd.) jest do tego na łodce potrzebny, a jaki wymagany miejscowymi przepisami (wiadomo, że nie zawsze jest to tożsame) ?
jakie regiony w Chorwacji uważacie za najciekawsze i najbardziej bezpieczne do tego rodzaju żeglarstwa (bez "wielkomorskich" ambicji)
gdzie slipujecie i przechowujecie łódki zimą (no bo wozić je ze sobą co roku to trochę kłopot!) ? Ile kosztuje w Cro takie zimowanie sprzętu ?
To pytania na dobry początek - bo "w rękawie" mam całą listę kolejnych!