Ja w tym roku kupowałem winietę i załatwiałem listę załogi w Sibeniku; na jacht 7 osobowy dali nam 20 miejsc bez żadnego problemu.
Pozdrawiam
Korala napisał(a):Ja w tym roku kupowałem winietę i załatwiałem listę załogi w Sibeniku; na jacht 7 osobowy dali nam 20 miejsc bez żadnego problemu.
Pozdrawiam
To brzmi trochę nieprawdopodobnie. Akurat kapitanat w Sibeniku jest znany z niezwykle biurokratycznego podejścia. Oglądają na dziesiątą stronę każdy dokument żądając przy okazji takich, o których się nie śniło innym kapitanatom. Na żeglarskich stronach i forach niemieckich i austriackich jest także wiele wpisów na ten temat (jachtów pod ich banderą jest więcej więc jest to tez miarodajne).
Przepisy funkcjonują już nie pierwszy sezon bez zmiany (jesli nie liczyć zwolnienia dzieci z wpisu) i trudno liczyć żeby się zmieniły przed wejściem Cro do UE.
Akurat w tym roku w sierpniu załatwiałem popis osoba w innym kapitanacie, bo po rejsie w maju miałem dość dyskusji z LK Sibenik o tym co trzeba i co wolno (odmowili mi wystawienia listy załogi za to zażądali dowodu zameldowania załogi w marinie)
To że nie zakreślili wolnych miejsc wcale nie oznacza, że dopisza na nie w przyszłości więcej osób. Poza tym sprawa nie kończy się na wystawieniu listy. W razie kontroli na wodzie taka lista może być przecież w każdej chwili zakwestionowana przez policije lub inną lucką kapetanje.
WojtekM napisał(a):Witam!
Świetne zdjęcia i relacje, polecam!
A wracając do "naszego" cyklu: "TANIE I PRZYJEMNE MIEJSCA POSTOJU":)...
-Zatoka Kosirina na wyspie Murter (południowo-zachodnie wybrzeże): co prawda odsłonięta na wiatry SW, ale darmowych (w 2006 roku) miejsc do kotwiczenia dużo, głębokości 3-7m, na brzegach kempingi, a co za tym idzie toalety i jakieś sklepiki. Ciężko jednak dojść do brzegu, raczej postój na kotwicy, a na ląd pontonem lub wpław.
Jeśli nastąpiły zmiany, poprawiajcie mnie.
Pozdrawiam i przypominam sobie kolejne miejsca, WojtekM
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...