Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

żeglowanie w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 14.02.2005 00:14

Na moj chlopski rozum wszystko wporzo:)

ili ukupne snage porivnih strojeva veca od 5kW.
dla mnie na pewno 'lub' - tak jak mowisz
jakby byc upierdliwym to chodzi o calkowita moc wszystkich silnikow (jesli jest wiecej niz 1)

- plovila koja pripadaju drugom pomorskom objektu u svrhu prikupljanja, spašavanja ili obavljanja radova,
- "pływadła" stanowiące wyposażenie innego obiektu (bączek, lub ponton służący do komunikacji między kotwicowiskiem a lądem, szalupa, tratwa ratunkowa)

dokladnie o to chodzi co mowisz :)
doslownie chodzi o 'plywadla' zaopatrzeniowe, ratunkowe i robocze

troche sobie pomoglem slowniczkiem http://www.tkuzmic.com/dictionary/
pzdr
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 14.02.2005 00:35

zawodowiec napisał(a):Na moj chlopski rozum wszystko wporzo:)

ili ukupne snage porivnih strojeva veca od 5kW.
dla mnie na pewno 'lub' - tak jak mowisz
jakby byc upierdliwym to chodzi o calkowita moc wszystkich silnikow (jesli jest wiecej niz 1)

Hvala ljepo.

To "i" czy "lub" jest bardzo ważne, bo jak w Akademii pisałem w radosnej tfurczości parlamentarnej ważne są nawet przecinki. Jak to było "gazet i czasopism"?
Całkowita moc silników, niby oczywiste, ale chyba warte podkreślenia bo dwusilnikowce czasem się spotyka.

troche sobie pomoglem slowniczkiem http://www.tkuzmic.com/dictionary/
pzdr

Ja też.

Dzięki za pomoc. Myślę, że temat jest interesujący i komuś się przyda.
Czekam na dalsze wypowiedzi - im bardziej krytyczne - tym lepiej.

Najważniejsze dla mnie jest to, czy moje wnioski (te na zielono) są spójne z tym co usiłowałem przetłumaczyć.

pozdraviam Krzysiek
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 15.02.2005 18:01

Krzyśku!
Moje znawstwo "plowidel" ogranicza się do podziwiania ich z plaży, więc merytorycznie nie pomogę, ale w przypadku

ili ukupne snage porivnih strojeva veca od 5kW

to na pewno, jak pisał zawodowiec, jest "lub lączna moc silnika większa niż 5kW"
Więc
>>3. Z napędzanych silnikiem - tylko te które są mniejsze niż 2,5m LUB (nie " i")mają silnik mniejszy niż 5kW. <<
Pozdrav.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 15.02.2005 19:32

Hvala Jolek.

Wynika z tego, że samo tłumaczenie wyszło mi nienajgorzej.
Mogę liczyć na jakieś 3+ za tę klasówkę?

Za to zamotałem się równo w Ustawach, Rozporządzeniach i Cennikach.
Dwója z "zagadnień prawnych"

Teraz już jestem mądrzejszy, bo dokopałem się do kompletu dokumentów i to w wersji oryginalnej (po chorwacku) i tłumaczonej (na angielski).

jeszcze raz Hvala ljepo svima
MP
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.02.2005 21:40

Morski pas bardzo dobrze...
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.02.2005 23:18

MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 15.02.2005 23:59

Leon napisał(a):Morski pas bardzo dobrze...

Dzięki Leon. Rozumiem, że to ocena za tłumaczenie, bo jeśli chodzi o interpretację prawa nadal jestem głupi.
Sam zobacz (inni też popatrzcie), bo może tylko mnie coś na mózgu siadło.

========
Dokument nr 1:
NAREDBA O VISINI NAKNADE ZA SIGURNOST PLOVIDBE KOJU PLAĆAJU STRANE JAHTE I BRODICE

do 2,5 metra duljine s porivnim uređajem snage preko 5 kW ----- 140 kn
od 2,5 do 4 metra duljine
(tu już nic nie ma o mocy silnika) ---210 kn

czyli z tego wynika, że >2,5m z każdym silnikiem ma mieć winietę

========
Dokument nr 2:
UREDBA O UVJETIMA ZA DOLAZAK I BORAVAK STRANIH JAHTI I BRODICA NAMIJENJENIH ŠPORTU I RAZONODI U UNUTARNJIM MORSKIM VODAMA I TERITORIJALNOM MORU REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 6.
(2)Vinjetu ne mora imati plovilo čija je duljina kraća od 2,5 etara ili ima ukupnu snagu porivnih strojeva manju od 5 kW.
(w angielskim tłumaczeniu jest "or")

to po mojemu wychodzi, że bez względu na długość jak ma <5kW nie płaci nic.

========
Tu są pełne teksty:
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/0412 ... strani.pdf
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/nn-2 ... oravak.pdf
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 16.02.2005 02:38

"bez względu na długość jak ma <5kW nie płaci nic."
">2,5m z każdym silnikiem ma mieć winietę"

Z tekstu tak dokładnie wynika.

To nie klasówka, to całe kolokwium na zaliczenie!!! :lol:
Pozdrav.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.02.2005 20:05

Dzięki za zaliczenie kollokwium.

Wygląda na to, że te dwa dokumenty są sprzeczne ze sobą.

No to w ramach zbierania materiałów do pracy doktorskiej napisałem do MMTPR (Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka). Na razie minęły 2 dni i nie odpowiedzieli.

Może też nie wiedzą?

pozdraviam MP
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 18.02.2005 11:55

Natłumaczyłem się jak głupi, a wystarczyło poczekać. Żagle zamieściły pełny tekst po polsku:

http://www.zagle.com.pl/?menu=lista,wiecej,1246&PHPSESSID=8ecd7fd4574ec806cf7a164064e7dcb6

Znów się sprawdziło: "co masz zrobić jutro - zrób pojutrze"
Ale przynajmniej kollokwium mam z głowy.
Korala
Croentuzjasta
nowe przepisy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 17.04.2005 23:43

Najważniejsze z tego co się zmieniło to konieczność sporządzania dwu list załogi. Jednej na cały rok i drugiej na dany rejs.

Przepis o ilości osób dozwolonych do wpisania na listę jest przede wszystkim uciążliwy gdy właścicielem jachtu jest klub lub kilka osób - nie przewidziano dla nich wyjątków!

Opłaty za winietę odpowiadają mniej więcej poprzednim opłatom za prijavę. Zniżki za kolejne lata nadal obowiązują, a dotychczasowe prijavy sa nadal ważne.

I to co istotne dla kogoś trzymającego łódkę np w Słoweni - w ciągu roku na jeden jacht można otrzymać tylko jedną winietę i zarejestrować jedną listę załogi! Przy wpływaniu lub wypływaniu na jachcie muszą być te same osoby!

Trochę info na ten temat, ale po niemiecku (bo niemców i austriaków to najbardziej dotknęło znalazłem tu:
http://www.kreuzer-abteilung.org/categories.php?op=newindex&catid=6
http://www.skippertipps.de/

Niemcy całą ta sytuację nazywaja wprost szykanami, bo przepisy dotyczą tylko obcokrajowców.

Aha, zmieniły się jeszcze przpisy odnośnie uprawnień do prowadzenia jachtów i uzyskiwania lokalnego patentu Voditela Brodice. Teraz wydaje je minister nie kapitanat!

Tak jak i poprzednio warunkiem dopuszczenia jachtu do pływania oprócz dokumentów jachtu konieczne jest okazanie ważnej polisy ubezpieczeniowej.
MorskiPas
Cromaniak
Re: nowe przepisy

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2005 17:42

Korala napisał(a):Najważniejsze z tego co się zmieniło to konieczność sporządzania dwu list załogi. Jednej na cały rok i drugiej na dany rejs.

Jesteś pewien? Bo ja tego nigdzie nie znalazłem. Było tylko ograniczenie listy załogi do dwukrotnej "pojemności" jachtu i jednego skippera.

Czy jedna lista, czy dwie, to i tak ten przepis skutecznie blokuje pływania na łódkach klubowych (max 2 rejsy, no chyba że z niepełną załogą) i na łodkach których właścicielami są na przykład dwie rodziny (bo jeden skipper musi być cały czas).

I to co istotne dla kogoś trzymającego łódkę np w Słoweni - w ciągu roku na jeden jacht można otrzymać tylko jedną winietę i zarejestrować jedną listę załogi! Przy wpływaniu lub wypływaniu na jachcie muszą być te same osoby!

O tym też nie wiedziałem.

Niemcy całą ta sytuację nazywaja wprost szykanami...

Ja też.

Jeszcze jedno zmieniło się na niekorzyść. Obniżenie dolnej granicy długości spowodowało objęcie opłatami praktycznie wszystkiego co pływa i ma własny napęd, łacznie z małymi pontonami.

pozdraviam MP
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 21.04.2005 21:38

MorskiPas napisał(a):
Korala napisał(a):Najważniejsze z tego co się zmieniło to konieczność sporządzania dwu list załogi. Jednej na cały rok i drugiej na dany rejs.

Jesteś pewien? Bo ja tego nigdzie nie znalazłem. Było tylko ograniczenie listy załogi do dwukrotnej "pojemności" jachtu i jednego skippera.
=====================

Najpierw była mowa o jednej liście, tylko skąd miało się wiedzieć kto będzie pływał za pół roku? No i jeszce nie byłoby wiadomo kto faktycznie jest na łódce.
Więc (na szczęście) zmienili i jest "lista osób" (List of Person; Popis Osoba) na cały sezon (2xpojemność) i lista załogi (Crew List) na rejs.
Oczywiście Ci nowi z listy załogi muszą być dopisani na listę osób, którą trzeba przedłożyć w kapitanacie do uzupełnienia.
Ostatnio edytowano 26.04.2005 00:17 przez Korala, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.04.2005 22:33

Korala napisał(a):jest lista załogi na cały sezon (2xpojemność) i lista osób na rejs. (albo odwrotnie nie jestem pewnien nazw)

Masz rację. To było od początku, tylko ja nie doczytałem. List of Crew - na rejs i List of Person - na rok.

To może z tym jednym skipperem też się mylę, bo ja to "wydedukowałem" patrząc na wzór listy załogi, a tam była tylko jedna rubryka dla skippera.

Sprawdź to w swoich źródłach bo to mnie bardzo interesuje (innych pewnie też)
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 26.04.2005 00:11

MorskiPas napisał(a):
Korala napisał(a):jest lista załogi na cały sezon (2xpojemność) i lista osób na rejs. (albo odwrotnie nie jestem pewnien nazw)

Masz rację. To było od początku, tylko ja nie doczytałem. List of Crew - na rejs i List of Person - na rok.

To może z tym jednym skipperem też się mylę, bo ja to "wydedukowałem" patrząc na wzór listy załogi, a tam była tylko jedna rubryka dla skippera.

Sprawdź to w swoich źródłach bo to mnie bardzo interesuje (innych pewnie też)

moje źródła:
http://www.marinaborik.hr/engleski/pdf/uredbe/uredba_dolazak_boravaken.pdf
http://www.marinaborik.hr/engleski/pdf/uredbe/uredbaen.pdf
http://www.marinaborik.hr/engleski/pdf/uredbe/naputaken.pdf
http://www.marinaborik.hr/engleski/pdf/uredbe/obrazac_vinjetaen.pdf
http://www.marinaborik.hr/engleski/pdf/uredbe/obrazac_osobeen.pdf
zmieniając końcówkę "en" w adresie na "hr" zobaczymy wersje po chorwacku
I jeszcze strona Ministerstwa Mora Turizma Prometa i Razvitka
http://www.mppv.hr/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

żeglowanie w Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies