Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żeglowanie po Adriatyku

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janek_1981
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek_1981 » 09.02.2017 13:06

Janusz Bajcer napisał(a):W tytule postu: "Żeglowanie z Trogiru 7 dni"

Ślepy Janek (ale chyba nie tylko ja, bo padały tutaj wyspy z północy :p

1. Spróbuj odwiedzić Vis (w Komizy jest fajnie), przy tym wypożycz sobie tam skutery (ale pytaj o cenę.. bo niby wypożyczalnie obok siebie, a ceny mogą być naprawdę różne)... i zwiedź wyspę jeżdżąc po górach - bajka!
Możesz też z stamtąd podpłynąć do Bisevo (błękitna grota) - mi się nie udało, ale podobno super :)
Dalej Hvar (nie zawsze znajdzie się tam miejsce przy bojkach, o nabrzeżu nie wspominając, ale zawsze możesz się grzecznie do kogoś przytulić (Hvar - Zamek na wzgórzu i imprezy do nocy) a jak nie będzie się dało to możecie zaparkować w Palmizanie.

Powypełniaj tydzień urokliwymi zatoczkami i masz pełną tygodniową trasę :)

Możesz też rozważyć podróż na północ - Skradin i wodospady Krka, a po drodze zatrzymajcie się w Primosten - taka turystyczna mieścinka.. wszystko ładne, odnowione kamienne zabudowy, mnóstwo knajpek i przy okazji dużo plaż :D... oraz jak nie będziecie się obijać to i wspomniany Vis na tej trasie będziecie mogli dodać :D W drodze do Skradinu możecie zatrzymać się też przy nabrzeżu miejskim w Szybeniku - nie zanudzicie się tam :)

Dalej wypełniacie zatoczkami i masz udany rejs :)

Pozdrawiam
Janek
lew
Cromaniak
Re: Żeglowanie z Trogiru 7 dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.02.2017 02:35

beatabm napisał(a):
Kurzy napisał(a):Witam,
Wybieramy się na majówkę do CRO tym razem aby pożeglować. Powoli planujemy trasę. Jakie wyspy, jakie miejsca polecacie? gdzie warto zaczepić, żeby jak najwięcej zobaczyć. Oczywiście chodzi mi o trasę morską (port-port, lub jakaś zatoczka).

Bedę wdzięczyny za wszelkie sugestie..
pozdrawiam

Moje ulubione porty w zasięgu to Splitska, Podgora, Vrboska z postojem w porcie a nie marinie, na Hvarze polecam kotwicowisko w Vira, blisko miasta Hvar a cumujesz w spokoju lub zatoczka Zavala (w bok od zatoki prowadzącej do Stari Gradu). Warta grzechu również Lovrecina na Brać z piękną piaszczystą plażą (przy odpowiednich warunkach niezapomniane przeżycia daje nocka na kotwicy - poranna kąpiel w pustej zatoce i spacer po bezludnej piaszczystej plaży bezcenny :)

....jestem pod wrażeniem; prawie wszystko "free of charge";moja szwagierka też tak lubi plywac- zainteresuję ją tym postem.
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Żeglowanie z Trogiru 7 dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2017 08:56

lew napisał(a):
beatabm napisał(a):
Kurzy napisał(a):Witam,
Wybieramy się na majówkę do CRO tym razem aby pożeglować. Powoli planujemy trasę. Jakie wyspy, jakie miejsca polecacie? gdzie warto zaczepić, żeby jak najwięcej zobaczyć. Oczywiście chodzi mi o trasę morską (port-port, lub jakaś zatoczka).

Bedę wdzięczyny za wszelkie sugestie..
pozdrawiam

Moje ulubione porty w zasięgu to Splitska, Podgora, Vrboska z postojem w porcie a nie marinie, na Hvarze polecam kotwicowisko w Vira, blisko miasta Hvar a cumujesz w spokoju lub zatoczka Zavala (w bok od zatoki prowadzącej do Stari Gradu). Warta grzechu również Lovrecina na Brać z piękną piaszczystą plażą (przy odpowiednich warunkach niezapomniane przeżycia daje nocka na kotwicy - poranna kąpiel w pustej zatoce i spacer po bezludnej piaszczystej plaży bezcenny :)

....jestem pod wrażeniem; prawie wszystko "free of charge";moja szwagierka też tak lubi plywac- zainteresuję ją tym postem.

może nie do końca za free bo teraz większość bojek płatna się zrobiła ale w porównaniu z marinami koszty bardzo niewielkie i jaka przyjemność:)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.02.2017 10:37

......na kotwicy w maju "sie nie placi" hahaha .Nie ma komu. Mimo staran ,choc nie usilnych kopitanat byl pusty w Podgorze, Vrbowskiej, "Samertimie", czy "Sw.Tygodniu".
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2017 10:43

lew napisał(a):......na kotwicy w maju "sie nie placi" hahaha .Nie ma komu. Mimo staran ,choc nie usilnych kopitanat byl pusty w Podgorze, Vrbowskiej, "Samertimie", czy "Sw.Tygodniu".

w maju może tak:) nie wiem bo pływam przełom sierpnia/września. Wtedy opłaty są zawsze. Za kotwicę oczywiście nie, bojka w większości płatna
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.02.2017 11:50

.....w miejscach, o ktorych pisalas w wiekszosci mozna bylo stac na kotwicy; sprytni jestescie.
Macie wachty kotwiczne?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2017 14:48

lew napisał(a):.....w miejscach, o ktorych pisalas w wiekszosci mozna bylo stac na kotwicy; sprytni jestescie.
Macie wachty kotwiczne?

jeśli stoimy na kotwicy - wachty muszą być. Ale że wolimy trochę pospać to staramy się stać na bojce lub jednak w porcie natomiast kategorycznie nie chcę stawać w marinach. Z tymi wachtami jest problem bo jednak noc wtedy zarwana, raz czy dwa w ciągu rejsu można ale codziennie nie, nasza załoga nie dałaby rady :D
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.02.2017 19:00

.......a czemuż to : "kategorycznie nie chcę stawać w marinach"?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2017 20:56

lew napisał(a):.......a czemuż to : "kategorycznie nie chcę stawać w marinach"?

nie chcę bo w porcie jest super klimat a marina kojarzy mi się z parkingiem pod supermarketem :roll:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.02.2017 22:36

........pewnie się boisz, iż nakręcą ci hafen -kino(joke)hahaha . A co np na Korczuli, gdy miejsca juz nie bedzie w porcie?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.02.2017 08:59

nie boję się nie boję:) jak nie ma wyjścia to i marina musi być, cóż zrobić, sporadycznie zdarza nam się odwiedzać te przybytki, ale nie częściej niż raz na rejs:), nie licząc mariny macierzystej oczywiście:)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 17.02.2017 18:53

......wracajac do zatoczek : Zawala jest ok ;wiadomo z jakiego powodu, ale juz Lovrecina mniej; wrzuc jeszcze jakies tipy
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.02.2017 14:58

czemu Lovrecina nie?
1mario_p
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1mario_p » 18.02.2017 15:01

Myśmy wypływali z Kasteli koło Splitu, zaliczona Solta, Korczula, Hvar (wypożyczyliśmy stare garbusy i szał:) ), Lastovo (Zaklopatica), Vis (błękitna grota) ale tam byliśmy popołudniu i już nie było takiego efektu, za to za darmo ;). na Hvarze staliśmy na boi i jakoś nie płaciliśmy, późno wróciliśmy na jacht a rano wcześnie wypływaliśmy dalej. Najdroższa marina była na Vis.
Janek_1981
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek_1981 » 18.02.2017 22:15

Jak już przymierzacie się do tego, aby spędzać czas głównie na bojach i na kotwicy to pamiętajcie, żeby wybrać jacht z dostatecznie dużymi zbiornikami na wodę... bo może się okazać, że z jej braku "cały misterny plan w p..." jak mawia nasz wieszcz Siara :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies