Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żeglowanie po Adriatyku

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cnv
Autostopowicz

Postnapisał(a) cnv » 14.06.2020 11:38

Zawsze w Chorwacji żeglowałem na dużych łódkach czarterowych typu Bavaria 46, w tym roku będę bardziej na lądzie. Orientujecie się gdzie można w Chorwacji wynająć małe żaglówki typu Laser itp żeby zrobić sobie taki day sailing przy okazji objazdówki po wybrzeżu ?
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 07.07.2020 16:16

......na "górze " spotyka się pojedyncze jachty; w Dalmacji Środkowej "ruch" jak zwykle.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 29.07.2020 23:32

.........nie wiem ,czy to z powodu coronawirusa, czy cen , ale wszystkie załogi czarterujące od nas łódki od 2 tygodni nie pojawiły się ani w porcie, ani na bojkach. Wszystkie noce spędzają na kotwicy w zatoczkach opodal portu macierzystego.
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 05.10.2020 14:35

lew napisał(a):[...]wszystkie załogi czarterujące od nas łódki [...]

Od nas, czyli od kogo?

A tak BTW:
Chorwaci najwyraźniej doszli do wniosku, że jeśli ich łódki są o rok starsze i o następny sezon bardziej zużyte, to należałoby podnieść ceny czarterów. Właśnie odkryłem, że prawdopodobnie doszło do zmowy cenowej i chorwackie firmy czarterowe w przeciągu ostatnich kilku dni podniosły ceny czarterów na 2021 rok o 5%.
Sprawę załatwili kilkoma kliknięciami: po prostu w arkuszu kalkulacyjnym podstawowe ceny czarteru (bez zniżek) przemnożyli przez 1,05 :evil:
Jeszcze tydzień temu na 2021 rok mieli takie same ceny jak w br., a dzisiaj w nocy sprawdzam i już są o 5% wyższe!

Ponieważ pamięć ludzka jest zawodna i na przestrzeni czasu pewne rzeczy się rozmywają, więc dla porównania pogrzebałem w swoich starych dokumentach i znalazłem cennik austriackiego brokera AYC, z 1994 roku.
Oto ceny w najwyższym sezonie:

Elan 431 - 4400 DM w lipcu, 5400 DM w pierwszej połowie sierpnia, co odpowiada kwotom 2200 EUR oraz 2700 EUR
Elan 31 - 1900 DM i 2200 DM, co odpowiada kwotom 950 EUR i 1100 EUR.

To wszystko są ceny wywoławcze, bez żadnych zniżek!
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 05.10.2020 18:25

........wtedy , to tam jeszcze wojna trwała
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 05.10.2020 19:45

lew napisał(a):........wtedy , to tam jeszcze wojna trwała

Ale cenniki czarterowe tego w ogóle nie uwzględniały, ceny były takie same jak wcześniej. Zresztą na wybrzeżu żadnej wojny nie było, zwłaszcza na Istrii, w Dalmacji i Kwarnerze.
Jedyne oznaki wojny spotkaliśmy tylko w rejonie Szybenika, gdzie jako jedyne dwie jednostki pływające zacumowaliśmy w samym centrum, przy kompletnie pustej miejskiej kei.
Przypłynęliśmy w nocy i dopiero rano zauważyliśmy ślady strzelaniny, witryny pozasłaniane workami z piaskiem oraz inne oznaki wojny, które nas szybko skłoniły do wypłynięcia.
Ale tym można by długo opowiadać ;)
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 05.10.2020 19:55

.......no tak , ślady po kulach i pociskach , które znajduję w wielu miejscach na wybrzeżu i wyspach, to artefakty w takim razie
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 05.10.2020 20:35

Masyw Velebitu dla armii lądowej był nie do pokonania i dlatego wojna nawet nie zbliżyła się wybrzeża Adriatyku, a co dopiero mówić o wyspach.
Z Szybenikiem była inna historia, bo tam jest teren w większości równinny i Serbowie dokonywali ostrzału artyleryjskiego z rejonu Knina, o który toczyły się zajadłe walki, a niezależnie od tego, z broni maszynowej dokonywali ostrzału miasta z zajętego przez siebie przeciwnego brzegu laguny Zalewu Szybenickiego. Właśnie od tego ostrzału pochodzą widoczne do dzisiaj ślady na frontach budynków stojących przy miejskim bulwarze.
Poza tym incydentem w Szybeniku, to właściwie nigdzie nie spotkaliśmy się bezpośrednio z wojennym zagrożeniem.
Najwięcej strachu najedliśmy się w 1995 roku, bo do Chorwacji wjechaliśmy dokładnie w tym dniu, w którym rozpoczęła się operacja "Oluja" i mieliśmy problem z dojechaniem na Pag, ponieważ Serbowie zbombardowali most w Maslenicy (albo przynajmniej było takie zagrożenie) i Jadranska Magistrala była zablokowana.
Ministerstwa spraw zagranicznych wszystkich europejskich krajów wezwały swych obywateli do natychmiastowego opuszczenia Chorwacji, więc na drogach były gigantyczne korki w kierunku wyjazdu, a my jako jedni z nielicznych jechaliśmy w przeciwną stronę.
Natomiast jak chodzi o te Twoje artefakty, to myślę, że to są ślady zabaw bronią jakiej mnóstwo po wojnie w chorwackich domach zostało, a których sam też byłem świadkiem.

PS:
Zapomniałeś odpowiedzieć na moje pytanie z mojego pierwszego w dniu dzisiejszym postu.
Ostatnio edytowano 05.10.2020 23:32 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 05.10.2020 21:15

....no cóż, nie będę polemizował z ekspertami , widocznie każdy" Chorwat" ma w domu armatę 90 mm :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.10.2020 09:22

Chris_M napisał(a):PS:
Zapomniałeś odpowiedzieć na moje pytanie z mojego pierwszego w dniu dzisiejszym postu.

Myślę że ani Ty ani ja w drugim wątku nie doczekamy się odpowiedzi na swoje pytania - bo żeby odpowiedzieć trzeba wiedzieć :roll:
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 02.11.2020 21:13

Chris_M napisał(a):Chorwaci najwyraźniej doszli do wniosku, że jeśli ich łódki są o rok starsze i o następny sezon bardziej zużyte, to należałoby podnieść ceny czarterów. Właśnie odkryłem, że prawdopodobnie doszło do zmowy cenowej i chorwackie firmy czarterowe w przeciągu ostatnich kilku dni podniosły ceny czarterów na 2021 rok o 5%.
Sprawę załatwili kilkoma kliknięciami: po prostu w arkuszu kalkulacyjnym podstawowe ceny czarteru (bez zniżek) przemnożyli przez 1,05 :evil:

Okazuje się że te firmy, które podniosły ceny o 5% to były jeszcze najmniej pazerne, bo znalazłem kilka łódek, których cena czarteru wzrosła o 20%, a jedną nawet taką, gdzie cena wzrosła o 30% w stosunku do br.! I to wszystko w sytuacji, gdy rezerwowanie czarteru na przyszły sezon jest obarczone olbrzymim ryzykiem ze względu na pandemię!
Inna rzecz, która jeszcze bardziej mnie zdziwiła to fakt, że już na przełomie września i października wiele łódek miało zajęte terminy czarterów na przyszły rok, czego nigdy jeszcze nie zaobserwowałem w przeszłości!
I nagle doznałem olśnienia!
Te wszystkie rezerwacje na 2021 rok to są rezerwacje z mijającego sezonu, które zostały przeniesione na następny sezon ze względu na koronawirusa!
I w tym samym momencie wyjaśniła mi się sprawa dziwnych podwyżek cen za czartery na przyszły sezon:
Firmy czarterowe trzymają za gardło czarterobiorców którzy zgodzili się na przeniesienie rezerwacji na przyszły sezon, gdyż warunki umowy stanowią, że czarterobiorca jest zobowiązany dopłacić różnicę w cenie czarteru pomiędzy rokiem bieżącym, a przyszłym!
Osobiście postrzegam to jako zwykłą gangsterkę: przez cały rok trzymali kasę za czarter jachtu, a gdy chcesz wreszcie skorzystać z tego za co już rok temu zapłaciłeś, to ci każą dopłacić, chociaż jacht jest o rok starszy i o jeden sezon więcej wyeksploatowany!
Ale myślę, że tym razem przejadą się na tej polityce, bo wirus wyciął im piękny numer i przewiduję gigantyczne upusty "last minut" gdy nadejdzie termin wakacji, a ze względu na koronawirusa i zamknięte granice zabraknie chętnych do czarterów.
A do tego jeszcze dojdą rezygnacje z czarterów osób, które zgodziły się na przeniesienie terminu na następny sezon, ale z różnych powodów (czyjaś choroba, śmierć, utrata pracy) nie będą w stanie skorzystać z rezerwacji.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.11.2020 22:13

Chris_M napisał(a):Ale myślę, że tym razem przejadą się na tej polityce, bo wirus wyciął im piękny numer i przewiduję gigantyczne upusty "last minut" gdy nadejdzie termin wakacji, a ze względu na koronawirusa i zamknięte granice zabraknie chętnych do czarterów.
A do tego jeszcze dojdą rezygnacje z czarterów osób, które zgodziły się na przeniesienie terminu na następny sezon, ale z różnych powodów (czyjaś choroba, śmierć, utrata pracy) nie będą w stanie skorzystać z rezerwacji.

Myślę że masz dużo racji. Tego roku będzie niewiele czarterów first minute. Nie wiem jak inni ale ja nie będe ryzykować, tym bardziej ze prawdopodobnie w przyszłym roku przyjdzie nam wrócić do pływania większą jednostką a takich jest w ofertach od groma. O ile o małe trzeba walczyć w ofercie first minute gdyż po prostu ich nie ma tak w dużych przebierasz do wyboru do koloru :D
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 03.11.2020 00:40

W lecie pisałaś, że już przepadły Ci chyba ze dwa rejsy z powodu epidemii.
Jak u Was zakończyła się sprawa wpłaconej kasy za czarter?
Udało się Wam ją odzyskać, czy zgodziliście się przenieść termin czarteru na następny sezon?
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.11.2020 10:19

Chris_M napisał(a):W lecie pisałaś, że już przepadły Ci chyba ze dwa rejsy z powodu epidemii.
Jak u Was zakończyła się sprawa wpłaconej kasy za czarter?
Udało się Wam ją odzyskać, czy zgodziliście się przenieść termin czarteru na następny sezon?

Nie ma szansy odzyskać niestety. Kasa leży u armatorów - możemy sobie kiedyś popłynąć, nie ustalaliśmy zadnych terminów z nimi. Dobrze że z jednego wyjazdu chociaż pieniądze za lot nam zwrócili.....
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 03.11.2020 11:12

A oni jeszcze podnoszą ceny za czartery!
Normalnie, nóż się sam w kieszeni otwiera!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies