Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żeglowanie na Queen - najbardziej cycata relacja z CRO

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2017 11:06

Katerina napisał(a):
Ja dzisiaj uwalniam swoje spoglądając na spowitą mgłami szarą Gdynię i krzywo poprzycinane przez jakiegoś rzeźnika topole za oknem..A Ty mi tu o moczeniu nóg dla ochłody :roll: :smo:

A córka od rana cyca po lodówkach szuka? 8O

Córa od rana grzecznie....wpienia :mrgreen:

Na Twoje kopytko to akurat moczenie dla ochłody się przyda, tym bardziej ze bana na Zimnego masz :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2017 11:10

tyniolek napisał(a):Cropla mi od rana nie działała, co to za hakerskie napady?! A chciałam spytać komu kawy? :oczko_usmiech:

Mi :D :D :D Poproszę :D :D :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.11.2017 11:11

Też już szykowaliśmy się na podejmowanie gdy wypatrzyliśmy w oddali okrąglutkie pomarańczowe coś, co przy dogłębnej analizie okazało się być bojką sieciową 8O . Dobrze, że zdążyliśmy zmienić kurs :mrgreen: ale za to zdobyliśmy piłkę do nogi w naturalnym basenie na bezludnej wyspie z kręgu Piekielnych :devil:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2017 11:18

gusia-s napisał(a):Też już szykowaliśmy się na podejmowanie gdy wypatrzyliśmy w oddali okrąglutkie pomarańczowe coś, co przy dogłębnej analizie okazało się być bojką sieciową 8O . Dobrze, że zdążyliśmy zmienić kurs :mrgreen: ale za to zdobyliśmy piłkę do nogi w naturalnym basenie na bezludnej wyspie z kręgu Piekielnych :devil:

Jeszcze trafilibyście wszyscy na patelnię w jakiejś konobie 8O 8O 8O Albo do peki by Was wrzucili zamiast hobotniczki :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.11.2017 11:19

tyniolek napisał(a):Cropla mi od rana nie działała, co to za hakerskie napady?! :oczko_usmiech:

Nie tylko Tobie - przez około 3 godziny wszyscy mieli bany :roll: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2017 11:20

Janusz Bajcer napisał(a):
tyniolek napisał(a):Cropla mi od rana nie działała, co to za hakerskie napady?! :oczko_usmiech:

Nie tylko Tobie - przez około 3 godziny wszyscy mieli bany :roll: :oczko_usmiech:

Właśnie :( Nie było CROpli do śniadania :(
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.11.2017 11:26

beatabm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Bo zaCROpla to się kolację a nie śniadanie żeby od rana na bani być 8O :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2017 11:27

"gusia-s"]
Bo zaCROpla to się kolację a nie śniadanie żeby od rana na bani być 8O :mrgreen:

Na pokładzie można już po śniadaniu, trzeba nawet :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.11.2017 08:33

Po południu decydujemy, że noc spędzimy w zatoce Vira na Hvarze.

Rok temu widzieliśmy tam dużo bojek cumowniczych.

Korzystne położenie zatoki sprawia, że można z niej udać się do miasta Hvar położonego ok. 2 km w linii prostej bez konieczności wbijania się do zatłoczonego portu w Hvar.

W dość mocnym wietrze wchodzimy do Viry i niestety musimy się wycofać. :roll: :roll: :roll:

Bojek nie ma.

A na stanie na kotwicy nie mamy ochoty.

Na noc zapowiadane są dość silne szkwały.

Takie zacumowanie oznaczałoby nieprzespaną noc.

Decydujemy, że płyniemy dalej i szukamy bojek.

Hvaru nie będzie.

Miało być miejsko a będzie wiejsko.

W nocy ma się rozwiać bora, toteż szukając dobrego schronienia przed północnym wiatrem docieramy do zatoki Ticha w Starigradzkim Kanale.

Staliśmy w niej rok temu.

Pięknie było.

Zbliżamy się do niej i z podmuchami wiatru dolatuje do nas......smród spalenizny.

Wchodzimy do zatoki i przecieramy oczy ze zdumienia. 8O 8O 8O

DSC_6809.JPG

Brzegi zatoki spalone, ostało się kilka roślin i jakimś cudem bar na brzegu (ewidentnie przesadzili z tym grillowaniem).

DSC_6728.JPG

Widok przygnębiający okrutnie.

Dla porównania pokażę Wam zatokę z ubiegłego roku:

20160825_174244.jpg

DSC_4327.JPG

DSC_4332.JPG

DSC_8019.JPG

DSC_8046.JPG

DSC_8047.JPG

DSC_8048.JPG

I z tego roku.

DSC_6722.JPG

DSC_6723.JPG

DSC_6724.JPG

Żal tak pięknego, cichego i bujnego życiem miejsca.

Wiem że wszystko odrośnie ale do tego momentu trochę czasu upłynie....
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 10.11.2017 08:41

Tęż mnie zdołowały te różnice widoczne wszędzie w tym roku.. :(
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.11.2017 09:39

Katerina napisał(a):Tęż mnie zdołowały te różnice widoczne wszędzie w tym roku.. :(

Na tyle wcześniejszych wyjazdów nie udało nam się spotkać tak spalonych miejsc. Widok okrutnie przygnębiający. :(
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 10.11.2017 09:42

beatabm napisał(a):
Katerina napisał(a):Tęż mnie zdołowały te różnice widoczne wszędzie w tym roku.. :(

Na tyle wcześniejszych wyjazdów nie udało nam się spotkać tak spalonych miejsc. Widok okrutnie przygnębiający. :(

Widok widokiem, ale ten zapach... tym roku chyba wszędzie były takie miejsca...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 10.11.2017 10:35

Oj tak, to praktycznie widok, którego w tym roku chyba mało kto nie doświadczył :( . Podczas naszego lipcowego pobytu na Bracu, z Supetaru przez kilka dni obserwowaliśmy chyba największy pożar jaki miał miejsce w tym roku w Žrnovnicy koło Splitu. Całe zbocza płonęły jak pochodnia i co udało się niby przygasić to po kilku podmuchach popołudniowego wiatru płomienie wybuchały ponownie. Z drugiej strony wyspy widzieliśmy też pożar na północnej stronie Hvaru. Na Bracu wybuchł niewielki pożar nad Zlatnym Ratem ale szybko go ugaszono.
Z kolei we wrześniu na trasie od autostrady do Trogiru też mnóstwo spalonej roślinności ale nie tylko bo i pożar strawił również zabudowania. Masakra :(
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.11.2017 10:37

słoma79 napisał(a):Widok widokiem, ale ten zapach... tym roku chyba wszędzie były takie miejsca...

Na szczęście na wodzie nie był mocno wyczuwalny, zaleta przebywania na jachcie a nie na lądzie :mrgreen:
Dobrze że nasza zatoczka nie paliła się w czasie naszego pobytu 8O :mrgreen: 8O
Ostatnio edytowano 10.11.2017 21:56 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 10.11.2017 21:25

My w tym roku z Jelsy obserwowaliśmy pożary na Makarskiej... eh co począć :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Żeglowanie na Queen - najbardziej cycata relacja z CRO - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone