Re: Żeglowanie i robienie zakupów w marinach - proszę o pomo
napisał(a) skipper » 06.07.2011 07:56
asztonka napisał(a):Witam
Za dwa tygodnie razem ze znajomymi wypożyczamy jacht w marinie Zaton Sibenski. Czy w pobliżu mariny jest jakiś większy sklep w którym można byłoby zrobić zakupy?
Jakie jedzenie warto kupić w Chorwacji i zabrać na jacht a co warto zabrać ze sobą z Polski?
Z tego co mi wiadomo to na jachcie jest lodówka, która działa tylko w porcie i wtedy kiedy silnik działa. Razem będzie nas 10 osób i musimy zadbać o obiady na 6 dni. Jesteśmy studentami dlatego proszę o radę, żeby na miejscu nie przepłacić
Pozdrowienia
- początkująca żeglarka
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć co zabrać że sobą z Polski.Pływalismy ostatno w w Chorwacji w maju i jak patrzyłem po cenach w supermarketach ( nie w portach i marinach gdzie napewno jest drożej) to ceny są nieznacznie wyższe niż w Polsce. Do tej pory tez bralismy wiekszośc rzeczy z kraju i tez nam zostawała w końcu częśc prowiantu bo jak sie okazało, załoga czasami chciała posmakować kuchni regionalnej zresztą całkiem smacznej.My ze sobą zawsze braliśmy makarony,ryż, sosy do nch,,musli, oliwa z oliwek, przyprawy ziołowe itp.
rzeczy raczej które szybko się na jachcie przyrządza, warzywa i owoce kupowaliśmy świerze w portach i marinach. Ten temat to tez w dużej mierze kwestia gustu i upodobań.
My ruszamy z Zatonu w najbliższą sobote 09.07.na dwa tygodnie i bedziemy 16.07. zmieniać tam też częśc ekipy na druga częśc rejsu.
z pobiskiego Sibenika bralismy juz jachty ale z Zatonu jest to pierwszy raz,zreszta nasza firma czarterowa chyba pierwszy sezon ma w tej marinie swoje jachty,i nie wiem czy czasem nie jest to jedyna fima czarterowa w tej marinie
. W miasteczku są jakieś sklepiki i markety ale mysle że dobrym wyjściem jest pojechać kilka kilometrów do pobliiego Sibenika do supermarketu i tam zrobić zakupy na rejs.
Lodówka na jachcie działa cały czas, nie tylko w porcie i na silniku. Zasilana jest z akumulatorów przez przetwornice (inwerter) i gdy płyniecie na żaglach też pracuje i nie wolno wręcz jej wyłanczac.
Zycze dobrego rejsu, stopy wody wiecie pod czym... ido zobaczenia może na szlaku:)
Pozdrawiam
S