Witajcie ! Na forum jestem NOWY więc dopraszam się łaskawej wyrozumiałości starych wyjadaczy (tak, tak, naczytałem się już co sądzicie na temat otwierania nowych tematow przez Nowych, ale szukałem, szukałem i jakoś tego co mnie interesuje w "archiwaliach" nie znalazłem (!?? - może jestem mało zdolny, a może mało wytrwały).
A interesują mnie chorwackie przepisy (i ew. praktyka ich egzekwowania) dot. żeglowania przybrzeżnego (tzw. plażowego). Ubiegloroczny pierwszy pobyt w Cro (tu jak widać też jestem Nowy - ale już zakochany) piękna cicha zatoczka z kameralną plażą (piaszczystą- dla dzieci) i zaledwie kilka "apartmani" nad nią - słowem MARZENIE! zaowocowało to wszystko kolejnymi planami wyjazu tam i w tym roku, ale - jako staremu żeglarzowi - marzy mi się "polizanie tego loda" z obu stron, a nie tylko z brzegu. No i wymyśliłem, że zaciągnę ze sobą ulubione pływadełko - katamaran plażowy. Świetna zabawa nawet na naszych zimnych wodach więc tam to chyba wręcz poezja !... Mój "okręt" ma 4m dług. i 11m2 żagli. Planuję tam wozić na nim silnik pomocniczy ok 2KM (ze skałami nie ma przeproś więc wolę się zabezpieczyć).
W Polsce nie wymaga to rejestracji ani specjalnych uprawnień.
A jak jest tam ??? Kto wie i podpowie ?
Dla ułatwienia dodam że mam papiery sternika jachtowego p.u. (z wypływaną praktyką na morzu), że na rodzinne rejsowanie czarterowe przyjdzie czas jak mój "junior" 4-latek dorośnie do "wielkiej żeglugi" - na razie więc plany dotycza jedynie przybrzeżnego "posurfowania" w okolicach "naszej" zatoczki.