Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żeglarstwo plażowe w Cro...

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 25.05.2007 11:55

Jeszcze w sprawie PRIJAWY czyli zezwolenia na pływanie po wodach
chorwackich dla łodzi (do 12m) i jachtów(powyżej 12m) pod obca
(tzn. nie chorwacką) banderą.
Mniej wiecej opłaty aktualne podane są w 888 Chorwacja, wyd. z
2006 roku. Mniej więcej bo jest to jak to często bywa tzw. sprzedaż
wiązana. Do ceny samej prijawy ( kupowanej po raz pierwszy) w
praktyce doliczają opłatę administracyjną oraz spis świateł nawigacyjnych
oraz lichą mapkę wybrzeża a także opłatę za utrzymanie świateł nawiga-
cyjnych. Każdy orze jak może i administracja chorwacka też chce wycisnąć ile się da z maniaków którzy chcą sobie popływać. Trochę zakrawa na perfidię, że prijawę wydają na cały rok a pływa sie faktycznie
2-4 tygodnie. Można trochę pokombinować. Kupić prijawę w pierwszym
roku w sierpniu a w drugim roku pływać czerwiec-lipiec na tej samej opłacie. Ale nie każdy może i czy to sie opłaca? W końcu te całe zachody
są po to by poczuć się trochę swobodnym i nizależnym ( o ile w ogóle można). Jeżeli wszystkie dokumenty ( łacznie z lista załogi - czytaj osób
które będą upoważnione do pływania na danej łodzi) są w porzadku to
nie słyszałem ożadnych dodatkowych przeglądach. Przy zakupie kolejnej
prijawy w następnych latach , dają zniżki ok.10-20%. Wszystkie dane łodzi urzędnicy w kapitanacie biorą z dokumentów rejestracyjnych- tak,
że tłumaczenie że mamy łódkę typu PINGWIN600, która ma w rzeczy-
wistości 5.97m nic nie dają. Jeżeli nie ma dokładnie wpisanej długości
(dluiny trupa !)to zaplacimy stawkę z przedziału 6-7 m a nie 5-6m.
Prijawa jest obecnie naklejką czeroną, bardzo rzucajacą sie w oczy
(o wym.ok.15x10 cm) i należy ją nakleić w widocznym miejscu na
zewnętrznej części kadłuba lub nadbudówki. Niestety wystarczy rzut
oka w porcie czy przystani i widać od razu kto płaci a kto nie.
Nasi zachodni sasiedzi mają ponaklejane naklejki w dwuszeregu, rów-
niutko jako dowód jak długo już pływają.
Sa w naszym morskim kraju kłopoty z ubezpieczeniem łodzi ( tylko OC
właściciela jest wymagane)- w niektórych agencjach wymagają karty
bezpieczeństwa i innych bajerów. Słyszałem,że na miejscu w Chorwacji
można sie taniej i na określony okres ubezpieczyć ale jeszcze nie wiem
gdzie - może ktoś to już przeszedł.
Jeszcze do poprzedniego postu. Byłem już w czasie długiego weekendu
w Chorwacji, troche podłubać przy łodzi. To wspaniały okres ciepło prawie
jak w lecie (28 kwietnia-można się kompać -temp. jak w lecie w Bałtyku)
i b.mało ludzi. Ale nie o tym. Droga do Chorwacji. Totalny remont drogi
na Słowacji na odc. Chyżne Kralowany(przed Martinem) o ile można
to omijać. To samo w Słowenii - tylko 10 km a droga cała rozwalona.
Lepiej nie jechać przez Redic a dalej do Letenye i od razu na autostradę.
Poza tym drogi w Chorwacji z roku na rok lepsze!!! Pozdrawiam.
olole
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olole » 26.05.2007 01:33

Witaj volare77 :D Ogromnie się cieszę, że nas tu odnalazłeś, bo Twoje doswiadczenia to jest właśnie to czego szukałem rzucając ten temat na forum :lol: No to sorry, już Ci teraz nie dam spokoju:
1. Czy wiesz jak to jest z tymi winietami - prijawami w wypadku takich bezkabinowych pływadeł, jak w moim przypadku (katamaranik "plażowy"- L=4m , 11m2 żagla/grot,fok/). Bo się trochę pogubiłem. Te zapisy (kto podlega) czytane "wprost" dotyczą jakby jedynie łodzi motorowych w tej wielkości, jachty żaglowe niby dopiero od L=12m ... :?: :?: :?: Chyba, że to polskie streszczenie, które czytałem (www.port21/nawiatr... wskazane przez espeso) jest ... nazwijmy to - mocno niedotłumaczone :wink: Jak to jest w praktyce :?: (wierzyć mi się nie chce, żeby do mojego "plażowego" żeglowania, w zasadzie podobnego do windsurfingu, konieczne były te wszystkie "spisy świateł" i "radiouprawnienia" o których wspominałeś 8O )
2. Kolejny temat - ubezpieczenie. Oczywiście bez względu na przepisy - warto mieć - losu jak wiadomo nie warto kusić, bo bywa złośliwy, a i skały w Chorwacji gumowe nie są. Powiedz jakich polskich ubezpieczycieli w tej materii testowałeś i jakiego byś polecał :?:
Wogóle pomysł, ktory ćwiczysz ze swoją łódką w Chorwacji bardzo mi się podoba i nie wykluczone, że jest to następny chorwacki etap dla mnie :mrgreen: (kiedyś, kiedyś puściłem się na podobną imprezę do Grecji, zaciągnęliśmy tam poczciwego "Oriona" i było świetnie - ale tylko jednorazowo na 3 tyg.)
volare77
Croentuzjasta
Katamaran 4 m w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 26.05.2007 07:55

Witam!
I tu z prostej sprawy zaczynaja się komplikacje.
Trzeba wrócić do postu Mirco z 22 maja.
1) Polskie przepisy ( patrz dzisiejszy post - przepisy) sie zmieniły
i do 12 m statek do uprawiania sportu jest z obowiązkowej rejestracji
zwolniony. Można się rejestrować dobrowolnie bo wtedy dowód rej.
jest traktowany jako dowód własności.
2) W Chrwacji od 2.5 m to zezwolenie na pływanie dla >obcych<
a nie rejestracja.
I teraz jak mówi nasz satyryk > jak zrobis tak to bedzie tak a jak zrobis
tak to bedzie tak albo tak.
Można nie rejestrować ale wtedy nie wywieziesz a zwłaszcza nie wwie-
ziesz do Chorwacji. Też nie ubezpieczysz - ale to osobny temat.
Czyli zarejestrować musisz. Jak masz rejestracje to masz numer (na
kadłubie) . Jak to to będzie stało przycumowane przy brzegu w CRO
(bo trudno katamaran brać na noc do domu) - to widać że obce.
Myślę że najrozsądniej wykupić tę prijawę i mieć świety spokój.
A o radio ani pozwolenie radiowe nikt rozsądny nie bedzie Cie niepokoił.
Co do ubezpieczenia to ubezpieczam w PZU - dwa tygodnie 100 PLN
Ale przyznam że to zależy od agenta. Tak naprawdę to nie ma u nas
mozliwości w pełni zgodnego z wysztkimi na wzajem wykluczajacymi
się przepisami, ubezpieczenia łodzi na morzu. Chyba że sie mylę.
Ciekawe czy Ktoś coś wie wiecej na ten temat.
olole
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olole » 26.05.2007 18:04

Z tego widzę, że rzeczywiście strasznie to pogmatwali. A deski surfingowe - też przecież mają ponad 2,5m i gdzie na nich lepić te prijawy(?!). Zresztą mój niewiele większy kat także nie daje tu wielkiego pola do popisu, bo zawietrzny pływak "nurkuje" i prijawę na nim mogłyby oglądać głównie ryby, a przecież zawietrznym jest raz prawy, raz lewy - więc w zasadzie trzeba by lepić na oba :lol: Oczywiście trochę wydziwiam, ale wydaje mi się, że takim plażowym "pływadłom" powinni odpuścić (tym bardziej, że jest to u nich znikoma skala zjawiska, więc i szanowny skarbiec chorwackiego państwa się na tym specjalnie nie obłowi - a za to przypina sobie mało sympatyczną łatkę totalnego dusigrosza :evil: ).
Wydziwiam też i z praktycznego względu - "moja" zatoczka nie posiada żadnej mariny i kapitanatu (i chwała jej za to :D :!: ), więc żeby kupić tą prijawę muszę zrobic specjalną wyprawę "za góry, za lasy"... gdzieś do najbliższej mariny i to pewnie ciągnąc ze sobą "corpus delicti" żeby wykazać, że "dluina trupa" :D :D :D na mojej "brodzie" :lol: jest taka, że radia, itd. się wozić nijak nie da :?
Ej - chyba to o...... chciałem powiedzieć: przejdę nad tym do porządku dziennego :wink:
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 26.05.2007 18:54

No i tak trzymać .Achoj!
olole
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olole » 27.05.2007 08:33

Wielkie dzięki volare77 :oczko_usmiech:
Jesteś kopalnią doswiadczeń w interesujących mnie tematach a na dodatek zainspirowałeś mnie chyba do pomysłu na następne wakacje :P
Widziałem, że rzuciłeś hasło w temacie "Żeglowanie po Adriatyku"- jak na razie bez odzewu - przypuszczam, dlatego że to stary temat (generalnie sprzed 2 lat) i chyba już "wypalony" (dość przypadkowo "odgrzany" ostatnio), a na dodatek to taki ogólny worek przeszukiwany głównie przez "czarterowców". :?
Dlatego proponuję założenie na Forum nowego, osobnego tematu dla wymiany doświadczeń z pływania w Cro na własnych niedużych jachtach. I w takim razie nurtujace mnie pytania zadam Ci nie w moim "plażowym" temacie a właśnie tam.
Pozdrowienia :lol:
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 27.05.2007 18:34

olole napisał(a):Z tego widzę, że rzeczywiście strasznie to pogmatwali. A deski surfingowe - też przecież mają ponad 2,5m i gdzie na nich lepić te prijawy(?!). Zresztą mój niewiele większy kat także nie daje tu wielkiego pola do popisu, bo zawietrzny pływak "nurkuje" i prijawę na nim mogłyby oglądać głównie ryby, a przecież zawietrznym jest raz prawy, raz lewy - więc w zasadzie trzeba by lepić na oba :lol: Oczywiście trochę wydziwiam, ale wydaje mi się, że takim plażowym "pływadłom" powinni odpuścić (tym bardziej, że jest to u nich znikoma skala zjawiska, więc i szanowny skarbiec chorwackiego państwa się na tym specjalnie nie obłowi - a za to przypina sobie mało sympatyczną łatkę totalnego dusigrosza :evil: ).
Wydziwiam też i z praktycznego względu - "moja" zatoczka nie posiada żadnej mariny i kapitanatu (i chwała jej za to :D :!: ), więc żeby kupić tą prijawę muszę zrobic specjalną wyprawę "za góry, za lasy"... gdzieś do najbliższej mariny i to pewnie ciągnąc ze sobą "corpus delicti" żeby wykazać, że "dluina trupa" :D :D :D na mojej "brodzie" :lol: jest taka, że radia, itd. się wozić nijak nie da :?
Ej - chyba to o...... chciałem powiedzieć: przejdę nad tym do porządku dziennego :wink:

Potwierdzenie o wniesieniu opłaty i zgłoszeniu jachtu lub łódki - Potvrda o uplati naknada po prijavi jahte ili brodice (prijavy skończyły się w 2005 roku) oraz winietka dotyczą wszystkich łódek od 2,5m. Dla tych z miejscami do spania dochodzi jeszcze obowiązkowa lista osób (popis osoba) Deska to jednak ani nie jacht ani nie łódka :-) więc przynajmniej na razie płacić nie trzeba. Obserwując to co się tam dzieje nie można być jednak pewnym jak długo ;-)
zbylan
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbylan » 21.06.2007 15:08

holm napisał(a):No chyba nie jest tak źle... Nie pływam na żaglówce, tylko na windsurfingu, ale również potrzebuję wiatru. Trochę to zależy od rejonu. Na półwyspie Peljesac od strony wyspy Korcula wieje właściwie codziennie - przed południem słabiej (do 3 Bf - jugo), po południu mocniej (4-7 Bf - mistral), no i od czasu do czasu wieje tak, że większość ucieka z wody (bora).

Jesli wpadasz jeszcze na forum, albo jesli jest ktoś, kto zechce podzielić się wiedza w tym zakresie:
Czy te wiadomosci sa z autopsji, czy z materiałów żródłowych, bo szukając miejsce na urlop w tym roku trafiłem w necie na ofertę szkółki widsurfingowej rozlokowanej właśnie na Peljesac i w ich materiałach były dokładnie takie dane dotyczace wiatrów. Napaliłem się, zarezerwowałem kwaterę i szykuję wyjazd (21-go 07.2007 z W-wy), tymczasem w tzw. międzyczasie trafiłem na kontakt z kimś, kto był tam w ub. roku i twierdził, że na 2 tyg. pobytu godziwie wiało 3 (słownie trzy) razy. Przyznam, że trochę mną wstrząsnęło, bo jadę do CRO głównie dla wiatrów. Proszę o info, bo być może trzeba się na tą wyprawę inaczej wyekwipować ? (5,5m2->7,5m2->1/2 l (na twarz/ dzień)) :cry:

Pozdrawiam wszystkich, w tym wodniaków, w tym windsurfigowców.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.06.2007 15:38

zbylan napisał(a):Czy te wiadomosci sa z autopsji, czy z materiałów żródłowych, bo szukając miejsce na urlop w tym roku trafiłem w necie na ofertę szkółki widsurfingowej rozlokowanej właśnie na Peljesac i w ich materiałach były dokładnie takie dane dotyczace wiatrów. Napaliłem się, zarezerwowałem kwaterę i szykuję wyjazd (21-go 07.2007 z W-wy), tymczasem w tzw. międzyczasie trafiłem na kontakt z kimś, kto był tam w ub. roku i twierdził, że na 2 tyg. pobytu godziwie wiało 3 (słownie trzy) razy. Przyznam, że trochę mną wstrząsnęło, bo jadę do CRO głównie dla wiatrów. Proszę o info, bo być może trzeba się na tą wyprawę inaczej wyekwipować ? (5,5m2->7,5m2->1/2 l (na twarz/ dzień)) :cry:

To miejsce jest jednym z najlepszych spotów windsurfingowych w Europie. "Odpowiedzialna" za to jest dysza między wyspą Korczulą a półwyspem Peljeszac. Oczywiście zawsze może się zdarzyć nietypowa pogoda (ostatnio niestety zdarza się dość często) i na to nie ma mocnych (1/2l bez trudu kupisz na miejscu :wink: ).

Byłem tam 2 razy po 2 tygodnie i chyba ani jednego dnia nie wiało mniej niż 3B. Odliczając dni do wyjazdu poobserwuj sobie warunki na: http://www.windguru.cz/pl/index.php?sc=22
(siłę wiatru podają w węzłach, ale jak klikniesz na słowo "węzły" to zmieni się na inne jednostki)

Stopy wody i silnych wiatrów.
zbylan
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbylan » 21.06.2007 18:33

MorskiPas napisał(a):Byłem tam 2 razy po 2 tygodnie i chyba ani jednego dnia nie wiało mniej niż 3B.

Dzięki Ci. :lol: Twoje słowa ponownie napełniły mnie nadzieją.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2007 19:02

Cześć Krzysiu. Co słychać?
W tym roku jadę bez sprzętu. W przyszłym, mam nadzieję, że na dłużej z ribem.

Pozdrawki.
Fux
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.06.2007 20:32

FUX napisał(a):Cześć Krzysiu. Co słychać?
W tym roku jadę bez sprzętu. W przyszłym, mam nadzieję, że na dłużej z ribem.

Ja w tym roku już pierwsze podejście zaliczyłem. Tylko nie ten akwen i tonaż też nieco większy :lol: forum/viewtopic.php?p=215308#215308
Jak się uda to może we wrześniu zrobię replay ale też na żaglach. Albo Adriatyk albo Północne. Ale do września daleko, za wcześnie planować.

pozdrav K
McMagnus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) McMagnus » 20.04.2009 17:22

Witajcie
Czy ktoś próbował z małym katamaranem i jak się udało ?
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...