Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żeby nie Lubelski nie byłoby Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 13:42

(Modra Špilja) - Błękitna Jaskinia i (Zelena Špilja) - Zielona Jaskinia

Najłatwiej dostać się tam z Hvaru (oczywiście stacjonując tam)- Fishpicknikiem, cena 300 k od dorosłej osoby i 150 k od dziecka do 11 lat, rejs statkiem trwa od 9.00 do 18.00.

(Zelena Špilja)

Statek podpływa pod same groty i można do nich wpłynąć. Wpływają do niej też małe jachciki i łódki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 13:52

(Modra Špilja) - Błękitna Jaskinia
Znajduje się na wyspie Bisevo. Opłata za wpłynięcie do jaskini
o ile pamiętam 15k od osoby. Do jaskini wpływa się łódeczkami stacjonującymi na Bisevie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/img]
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.10.2010 15:26

Extra te groty!!!! 8O
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.10.2010 16:11

Na Vis są przynajmniej jeszcze dwie inne groty > Tvrda špilja i Titova špilja. Pierwsza nie wiem czy jest dostępna zwiedzającym, natomiast do drugiej prowadzą drogowskazy . . . drogowskazy. Wcześniej nazywana Zesłania Ducha Świętego (Duhova špilja), podczas II wojny światowej pełniła funkcję Kwatery Głównej rządu Josipa Broz Tity i schronienia dla jego partyzantów.

Do tych jaskiń już trzeba zrobić kilka kroków w głąb lądu, więc tego fishpiknik nie obejmował, tak? Jakie żarło Wam zaserwowali? Mewy były zadowolone? :wink:

Tito na Visu > http://slobodni.net/showthread.php?p=267578
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 17:08

pasażer napisał(a):Na Vis są przynajmniej jeszcze dwie inne groty > Tvrda špilja i Titova špilja. Pierwsza nie wiem czy jest dostępna zwiedzającym, natomiast do drugiej prowadzą drogowskazy . . . drogowskazy. Wcześniej nazywana Zesłania Ducha Świętego (Duhova špilja), podczas II wojny światowej pełniła funkcję Kwatery Głównej rządu Josipa Broz Tity i schronienia dla jego partyzantów.

Wikipedię każdy ma - tym nie zaimponujesz :D

pasażer napisał(a):Do tych jaskiń już trzeba zrobić kilka kroków w głąb lądu, więc tego fishpiknik nie obejmował, tak?

Na tym fishpickniku na którym ja byłem "zwiedzaliśmy" te dwie jaskinie oprócz tego Komizę na Visie i kawałek Biseva.

pasażer napisał(a):Jakie żarło Wam zaserwowali? Mewy były zadowolone? :wink:

makrela z sałatą - bez rewelacji :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 17:18

KOMIZA - miasteczko na Visie. Urokliwe, klimatyczne z ładną czystą plażą nieomal w centrum. Ciche, spokojne i leniwe. Niewiele turystów powodowało uczucie, że tam można wypocząć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 17:29

Gdzieś po "trasie Vis-Hvar"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 17:49

Wracając do samej wyspy Hvar po stronie "przedtunelowej" z plaż polecam tę we Vrboskiej niedaleko "gołego" campu lub plaże w Basinie.

Vrboska - plaża niełatwa do zejścia w morze ale widoki na Brać i Biokovo - piękne. Woda kryształ jak na tę stronę wyspy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2010 18:22

Zebik, piękna wycieczka!
Też planowaliśmy fishpicnic do obu jaskiń i do Komiży. Nie wyszło, już nawet nie pamiętam, dlaczego...
Aaa, no tak, wszystko przez te szutry, które wtedy tak nas wciągnęły :wink:

Kolor wody w Modrej Špilji cudny, faktycznie modry :D

Czytam i oglądam z zaciekawieniem, bo przecież to mój ulubiony Hvar i Jelsa :hearts:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.10.2010 18:53

zebik napisał(a):
pasażer napisał(a):Na Vis są przynajmniej jeszcze dwie inne groty > Tvrda špilja i Titova špilja. Pierwsza nie wiem czy jest dostępna zwiedzającym, natomiast do drugiej prowadzą drogowskazy . . . drogowskazy. Wcześniej nazywana Zesłania Ducha Świętego (Duhova špilja), podczas II wojny światowej pełniła funkcję Kwatery Głównej rządu Josipa Broz Tity i schronienia dla jego partyzantów.

Wikipedię każdy ma - tym nie zaimponujesz :D

po1 nie Wikipedia, po2 przepraszam, że w ogóle zadałem pytanie, pytanie które opatrzyłem wstępem, o co mi konkretnie chodzi, a nie puste w stylu - co jeszcze zwiedzaliście podczas tej wycieczki . . . po prostu nie wiedziałem, iż autor nie życzy sobie żadnych innych informacji . . . och ach jaka cudowna relacja . . .
Ostatnio edytowano 09.10.2010 09:44 przez pasażer, łącznie edytowano 4 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 18:57

maslinka napisał(a):Zebik, piękna wycieczka!
Też planowaliśmy fishpicnic do obu jaskiń i do Komiży. Nie wyszło, już nawet nie pamiętam, dlaczego...
Aaa, no tak, wszystko przez te szutry, które wtedy tak nas wciągnęły :wink:

Kolor wody w Modrej Špilji cudny, faktycznie modry :D

Czytam i oglądam z zaciekawieniem, bo przecież to mój ulubiony Hvar i Jelsa :hearts:

Siemasz Maslinka
Napiszę tak - oprócz tych jaskiń (obie zwiedzane po około 15 minut) i pobycie na Visie (około 2 godzin) reszta to rejs statkiem aż do znudzenia. Jak będziesz, a pewnie będzie na Hvarze niedługo to jeśli chcesz zwiedzić te jaskinie to pokombinuj inaczej niż tradycyjnym fishpicknikiem. :D
Ps. Tyś sprawczynią tej Jelsy - tak mówi maj łajf. :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.10.2010 19:12

Tyle już razy w Cro byłem, a Hvaru nie widziałem jeszcze, oglądam więc z zaciekawieniem wielkim.
Pozdrawiam :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 19:19

maciek1956 napisał(a):Tyle już razy w Cro byłem, a Hvaru nie widziałem jeszcze, oglądam więc z zaciekawieniem wielkim.
Pozdrawiam :D

Witaj Maćku
Jak chcesz zaproszenie na Hvar Ci wyślę choć "Szefowa Hvaru jest jedna i się wychylać bez je zgody nie będę, ale polecam jako odskocznia od stałego lądu. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 19:30

Idąc dalej w wędrówce po Hvarze polecam (dodam moim zdaniem bo to podobno ważne :D ) plaże w Zavali i Sv. Niedjeli. Szczególnie piękna jest właśnie ta w Sv. Niedjieli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

klif widoczny z plaży w Sv. Niedjeli

Obrazek

Obrazek

Chłopaki z działu "Naturystyczna Chorwacja" byliby zawiedzeni :D

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2010 19:44

Zavala - plaża

Obrazek