Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ze Szczecina do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 17.08.2006 20:48

Fajnie macie z tego Szczecina i okolic, że nie musicie tłuc się przez całą Polskę, jak my z Gdańska czy np. Olsztyna lub Białegostoku.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 17.08.2006 22:10

G. Drzycimski napisał(a):Fajnie macie z tego Szczecina i okolic, że nie musicie tłuc się przez całą Polskę, jak my z Gdańska czy np. Olsztyna lub Białegostoku.

Zgadzam sie...mamy fajnie , w kazdej chwili -CYK!! --i juz nas nie ma w Kaczolandzie... :D

...pewien bardzo madry Polak , byc moze był to sam Kopernik lub nawet Wit Stwosz ...nieważne , tak czy siak był to Gal Anonim , powiedział:

...macie takie drogi na jakie zasłużyliście...

...a moze to był marek Pol... :?
solok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solok » 23.08.2006 19:16

Do "blachy"
Problem wynika z pytania związanego z jazdą ze Szczecina na Istrię przez Niemcy-Austrię-Włochy/Triest. Jakoś nie mogę znależć kogoś kto ma doświadczenia z jazdy tą trasą. Czyżby była trefna ?
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 24.08.2006 22:48

Słuchajcie "blachy" bo dobrze gada. Ja w tym roku jechałem do Porecia na Istrze. Dojaz do Kołbaskowa to w połowie makabra "Polskie Drogi" Od kołbaskowa do rozjazdu na Stralzund droga Stara DDR-ska ograniczenie do 130 od Berlina wjeżdżamy na A9 i jedziemy do samego Salzburga potem A8 i do Villach a z tamtąt na Lubljanę - Koper. Droga przez Alpy super ale zawsze jak jade to deszcz lekka mgła i kiepskie widoki no i oczywiście dwa słynne tunele i tu większe czy mniejsze korki. Opłty za tunel można robić przez internet. Wszyscy stoją a tu cwany polak przejeżdża sobie osobnym przejazdem. Podaje stronę www.videomaut.at tak zrobiłem i nie stałem na bramkach. A9 w zasadzie jest dobra 1000km zrobiłem 9 godz. Jechałem w piątek. Jedyna granica gdzie pokazywałem paszporty to Kołbaskowo.
Julian
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Julian » 25.08.2006 10:02

Wlodek, napisz cos wiecej na temat placenia przez internet za tunel.
Jak to dziala, w sensie, czy placi sie karta a oni cos wysylaja/dostajesz kod/itd? Moj niemiecki jest na poziomie "below basic". dzieki.

Czy moze cos wiesz na temat tankowania LPG na trasie Berlin-Salsburg-Porec?
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 25.08.2006 18:35

Julian napisał(a):Wlodek, napisz cos wiecej na temat placenia przez internet za tunel.
Jak to dziala, w sensie, czy placi sie karta a oni cos wysylaja/dostajesz kod/itd? Moj niemiecki jest na poziomie "below basic". dzieki.

Czy moze cos wiesz na temat tankowania LPG na trasie Berlin-Salsburg-Porec?

Wlodek-rewelacyjny sposob!!
Nie wiedzialem ,ze takie cuda sa mozliwe...:-) Jak mozesz ,popieramprosbe kolegi Juliana , napisz cos wiecej..lub choc wspomoz wypelnienie tego arkusza w tym dziwnym jezyku...
np.. farten mam przetlumaczyc na ilosc przejazdow?? czy wpisujac 2,moge jechac w-te i wew-te?
czy nr rej. musze wpisac jednym ciagiem np.ZSWA111 ????
Czy po wypelnieniu i przelaniu z karty, otrzymam jakies potwierdzenie mejlem do wydrukowania...?
Ostatnie rzecz-jest na stronie jakies info dot. tunelu Bosruck, ale nie wiem o co tam chodzi...jakbys mogl (lub inny geniusz ze znajomoscia j.niem.) przetlumaczyc...
Z gory dziekuje za info...
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 28.08.2006 00:34

Sprawa jest prosta na stronie wybieramy jaki tunel chcemy ile razy go przejedziemy następnie płacimy kartą. Nr samochodu piszemy np ZSW3443. Po zapłaceniu otrzymujemy potwierdzenie na mila i prośbę o wydrukowanie potwierdzenia. Trzeba to mieć ze sobą jeżeli Video Maut by niezadziałał to pokazujemy na bramce. Informacja na stronie o Bosruck to ze bądzie remontowany i będa utrudnienia w przejazdach. Co do LPG to nie wiem bo tankuję benzynę
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 28.08.2006 08:17

Wlodziu!! Bardzo dziekuje za pomoc!! Przyda sie na 100%
patart
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 28.08.2006 08:53

jeszcze zeby tak za wszystkie autostrady mozna bylo placic !! :D
korki by zniknely :twisted:
krecisco
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krecisco » 28.08.2006 10:40

Do Wlodka

Witam

Jade pierwszy raz do Chorwacji i w zwiazku z tym mam pytanie odnosnie tej oplaty przez net.

Czy jadac do PULI musze oplacic cos na A10. Ze strony ktora podales wynika ze to to.

Ponadto jak wyglada sprawa oplaty na poworocie

Prosze o info
Z gory dzieki za odpowiedz
Jade 09/09
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 28.08.2006 16:55

Myślę że w poprzednim poscie odpowiedziałem dla blachy ale jescze raz pisze Podczas zapłaty wybieram czy raz czy 2 razy. Najlepiej wejść na strone i troche pogrzebać :wink:
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 28.08.2006 19:16

wlodek napisał(a): Od kołbaskowa do rozjazdu na Stralzund droga Stara DDR-ska ograniczenie do 130 od Berlina wjeżdżamy na A9 ...

ostatni raz jechałem autostradą kołbaskowo - berlin jakieś dwa lata temu. dużo starych odcinków (ddr-owskich) oraz roboty drogowe. dużo ograniczeń prędkości do 60 i 80 km/h. wspomniane ograniczenia do 130 dopiero przed berlinem były. mam rozumieć że teraz jest dużo lepiej ???
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 28.08.2006 20:06

Tak dużo lepiej nie jest ale jedzie sie dobrze dużo lepiej niż po naszych drogach. Zaraz za granicą jest kilka kilometrów dobrej drogi potem stara NRD-ówka ale kilka km. a od rozjazdu na Stralzund juz droga dobra
krecisco
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krecisco » 29.08.2006 07:51

Ok dzieki

Rozumiem ze nie ma to znaczenia w ktora strone przejezdzasz?
A czy za ten drugi tunel da rade zalatwic tez przez net czy trzeba odstac swoje w kolejce?

Sorry za naiwne pytania ale jade po razpierwszy w te rejony i dlatego mam troche takich pytan dziwnych
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ze Szczecina do Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone