Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdziercy makarscy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 18.07.2012 08:48

Niestety Chorwaci, co normalne, chcą zarabiać coraz więcej.
Za kilka lat ceny sie wyrównają do poziomu tych we Włoszech, Hiszpanii czy Francji.
Kempingi w zasadzie juz dogoniły standardem i cenami te z Włoch (no może jeszcze minimalnie tańsze), kwatery nadal tańsze o 25% - choć ceny rosną co rok.

Trzeba korzystać, bo dla nas nadal to najtanszy urlop w ciepłym klimacie w rozsądnej odległości...
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 18.07.2012 09:22

barti75 napisał(a):ehhh ludzie to mają problemy bez kitu zapraszamy nad Polski Bałtyk za prysznice nie zapłacisz przy takiej pogodzie(jak je namierzysz w ogóle), trochę soli na skórze po kąpieli tych kilka godzin przed prysznicem w apartamencie to chyba mały pikuś no chyba że z Makarskiej od razu po kąpieli w auto i goniłeś 14 godzin do domu jak piszesz że przejazdem, ale wapno pomaga.

Tak się akurat złożyło że nie miałem kwatery :wink: - jak pisałem byłem przejazdem - cały dzień Biokovo - później kąpiel w morzu i wyjazd do Mostaru :wink: ...
Dodam iż oczywiście stać mnie było na "plażowy prysznic "
Jednakże - jak już tutaj kolega Mariusz_M zauważył - chciałem poruszyć temat do czego zmierza turystyka .....
Nadmienię iż będąc np. w Trpanj, Omis czy Gradaczu poczułem się lepiej :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2012 09:32

Mariusz_M napisał(a):Ale takie jednostkowe niestosowne zachowania - nie mogą być powodem "karania" całej reszty normalnych ludzi. To tak jakby wprowadzić opłatę za np. windę bo dzieci sobie jeżdżą gór-dól, albo naciskają na wszystkie pietra a na parterze nie można się na windę doczekać :D

Nie traktowałbym tego jako karę ale jako zapłatę za coś z czego możesz ale nie musisz skorzystać :) Co do windy to jeśli mieszkasz w bloku to taką opłatę już dawno płacisz w formie czynszu. Myślisz że ktoś serwisuje urządzenia za dziękuję :lol: To samo dotyczy korzystania z TOI TOI. Ktoś to musi wyczyścić, wywieźć zapłacić w oczyszczalni itd. Miasto czy wioska to utrzymuje z pieniędzy podatnika więc albo podniesie podatek właścicielowi kwartery albo taxę w dajmy na to Makarskiej a tym samym cenę kwater albo zapłacisz to Ty chcąc skorzystać z dobrodziejstwa.

Reasumując za darmo to nawet w mordę ciężko zarobić :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.07.2012 11:12

Ja tylko dodam dla tych co nie wiedzą jak jest w Europie od dawna, że płatne plaże, kible czy prysznice to żadna nowość. Często jest tak, że ci co mieszkają w obrębie plaży na campie czy hotelu nie płacą, ale "obcy" owszem.
Sprawa druga- nikt nigdzie nie gwarantuje że to co było "zawsze" za darmo musi być za darmo nadal. Jakby nie było- na turystyce miejscowi chcą zarobić, a gdy nie zarabiają tyle co by chcieli albo ich państwo dusi podatkami i kosztami- kombinują jak ograniczyć koszty.
Jakby tak zliczyć ile wody ludzie wypuszczają w kanał wskutek własnej durnoty lub lekceważenia jej zasobów i policzyć ile wody leci w piasek wskutek głupich zabaw dzieci i dorosłych na plaży to chciałbym widzieć tych mądrali, co tu piszą, że to "tragedia" jakby musieli te rachunki za wodę zapłacić...
Co innego jak taka woda leci ze źródła czy ujęcia za darmo z gór i nie trzeba do niej większej sieci, ale gdy pochodzi ona z sieci miejskiej to wiąże się to z kosztami a w przypadku krajów suchych nie jest to taki błahy temat.
I na koniec sprawa utrzymania pryszniców. Bardzo często są uszkadzane i psute przez nieumiejących się normalnie nimi posługiwać wieśniackich turystów (tu mam na myśli zarówno tych, co wszystko co cudze traktują z buta albo na siłę jak i tych, co uważają, że skoro wielcy państwo turyści przyjechali zza granicy, to skoro wydają tu swoją kasę, to wiele im wolno i im się należy :wink:). Koszty oczywiście ponoszą miejscowi.
Zainwestuj jeden z drugim w takie udogodnienia, miej kłopoty z notorycznymi awariami, naprawiaj, ponoś koszty- wtedy może zrozumiesz.
Przyjezdnych w ogóle nie obchodzą takie sprawy, więc wydaje im się, że takie drobne rzeczy im się "należą".
Przyjazd masy turystów to nie tylko plażowanie, wydawanie i uciechy z wakacji oraz zyski dla miejscowych. To również to czego albo nie widzimy, albo wolimy nie widzieć- bo nas nie obchodzi.
Koszt dostosowania tego całego istniejącego ustrojstwa do naszej wygody i jego konserwacja. A to niestety też kosztuje.

Dla mnie pewnym przegięciem jest np. na Makarskiej robienie z każdego kawałka szosy lub zatoczki płatnego parkingu. Albo zakazu parkowania. Wszystko co leży obok morza i posiada miejsce jest tam obwarowane opłatami albo obostrzeniami.
Ale niestety- tak jest wszędzie tam, gdzie są popularne miejsca nad morzem. I gdzie się "zmusza" ludzi do parkowania na dużych parkingach żeby nie zostawiali byle gdzie aut, nie niszczyli poboczy, nie utrudniali przejazdu itd. Bo prawda jest też taka, ze turyści bywają nieporządni, niezdyscyplinowani i zwyczajnie rozwydrzeni.
Nam się często wydaje że jedziemy jak do swojskiej wsi- byle gdzie zaparkujemy, wszędzie wleziemy i wszędzie jakoś coś załatwimy.
I wszystko będzie albo za free, albo w ramach pobytu wliczone w cenę.

Dla tych co jeżdżą głownie do CRO i nie byli w zachodnich krajach nad morzem samochodem polecam wizytę w popularniejszych kurortach Włoch, Francji czy Hiszpanii. Tam zatęsknicie za chorwackim luzem jaki jeszcze istnieje, ale też go ubywa bo każde rozwijające się i atrakcyjne miejsce nad morzem w końcu czekają takie same zmiany.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.07.2012 11:19

Rysio napisał(a):Reasumując za darmo to nawet w mordę ciężko zarobić :wink:

I tu bym polemizował.. :lol: :wink:

Najlepiej kwestię pryszniców rozwiązali np.w Metajnie. :D
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 18.07.2012 11:19

Fatamorgana napisał(a):
...

Dla tych co jeżdżą głownie do CRO i nie byli w zachodnich krajach nad morzem samochodem polecam wizytę w popularniejszych kurortach Włoch, Francji czy Hiszpanii. Tam zatęsknicie za chorwackim luzem jaki jeszcze istnieje, ale też go ubywa bo każde rozwijające się i atrakcyjne miejsce nad morzem w końcu czekają takie same zmiany.

... niestety

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2012 11:31

anakin napisał(a):
Najlepiej kwestię pryszniców rozwiązali np.w Metajnie. :D

Dokładnie :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.07.2012 19:26

Fatamorgana napisał(a):... Jakby tak zliczyć ile wody ludzie wypuszczają w kanał wskutek własnej durnoty ...

Durnotą dla mnie jest oczyszczenie wody przez szereg filtrów, a później spłukanie nią (za przeproszeniem) gówna.

"Tylko 0,3% produkowanej w Polsce wody pitnej jest wypijane.

Wodą pitną myjemy nasze samochody, podlewamy ogródki domowe lub trawniki w mieście, zmywamy okna i podłogi, używamy w ubikacjach. Czy rzeczywiście stać nas na taki luksus?"
Źródło: http://www.stow-czystawoda.pl/wszy_3.php

Co do pryszniców. Udało mi się raz w Makarskiej na głównej plaży wykąpać. Zaraz powiecie - szczęściarz. Nie, pragnienie wygrało. Po wyjściu z mleka i tłumu kierunek pod prysznic. Jak zobaczyłem pod nim bandę ludzi z psami, to odechciało się prysznica...
lukaszzhp1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszzhp1 » 19.07.2012 19:36

telepol napisał(a):We wroclawiu jest sklep ze schodami ruchomymi i mozna pojeździć za darmo!!!!

:lol: :lol: :lol: :D :D :lol: :lol: :lool:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.07.2012 19:43

benito5 napisał(a):Dodam iż oczywiście stać mnie było na "plażowy prysznic "
Jednakże - jak już tutaj kolega Mariusz_M zauważył - chciałem poruszyć temat do czego zmierza turystyka .....

Jako rodowity "Centuś" już chciałem ziomala posądzić o "centusiowanie" :wink: ale teraz rozumiem, problem poruszony przez Ciebie jest bardziej złożony niż myślałem. Rezygnuję z Jadranu i jadę z rodziną do Wrocka na te darmowe schody, jak żona usłyszała podjęła decyzję natychmiast :wink: :lol:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 19.07.2012 19:51

pasażer napisał(a):Co do pryszniców. Udało mi się raz w Makarskiej na głównej plaży wykąpać. Zaraz powiecie - szczęściarz. Nie, pragnienie wygrało. Po wyjściu z mleka i tłumu kierunek pod prysznic. Jak zobaczyłem pod nim bandę ludzi z psami, to odechciało się prysznica...

Jak to z psami :!: przecież na większości plaż jest zakaz wchodzenia z psami :roll:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 19.07.2012 20:21

Ja tam rozgoryczenie niektórych z powodu takich pozornie nieistotnych pierdół rozumiem i nie lekceważę. Oczywiście nie na zasadzie: dupa, więcej nie jadę, ale warto by się zastanowić, czy rzeczywiście Chorwacja przypadkiem nie będzie zmierzać/zmierza w kierunku miejscówek służących dojeniu turystów, którzy - jak w Zakopanem - "i tak przyjadą".

Chorwację uwielbiam, ale nie jest to ślepa miłość, parę rys na jej obliczu dostrzegam. Wydaje mi się, że na przestrzeni kilku lat sporo się tam zmieniło, niestety nie na lepsze. Coraz więcej płatnych parkingów, nawet przy byle kawałku plaży gdzieś na zadupiu (np. na Krku) czy w centrach hmm... średnio interesujących miejscowości. Szlabany przy wjeździe do niektórych zatoczek (widziałem takie na Hvarze).

Fatamorgana napisał(a):Ja tylko dodam dla tych co nie wiedzą jak jest w Europie od dawna, że płatne plaże, kible czy prysznice to żadna nowość.

No tak, Fata, ale czy to dobrze, że Chorwacja idzie tą drogą?

Poza tym... Trochę jeżdżę po Hiszpanii i Portugalii i przyznam, że płatnych pryszniców czy ubikacji przy plażach nigdy nie widziałem. Wróciłem niedawno z uważanej powszechnie za turystyczny moloch Majorki. Sporo pojeździłem po wyspie i w zdecydowanej większości miejsc (przy plażach czy w miastach) są darmowe parkingi. Tyle że Majorka już zaliczyła lekcję - część wstrętnych wielopiętrowych hoteli przy plażach wyburzono, zniesiono też opłatę klimatyczną. Oby Chorwacja nie musiała się uczyć na jej błędach ani nie poszła drogą przyplażowej deweloperskiej masakry jak w niektórych rejonach Czarnogóry.

Trochę ponarzekałem, ale żeby nie było: Chorwacja i tak rządzi :). Za tydzień tam jadę, hurra! :)
Ostatnio edytowano 19.07.2012 20:36 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 19.07.2012 20:25

Fatamorgana napisał(a):Ja tylko dodam dla tych co nie wiedzą jak jest w Europie od dawna, że płatne plaże, kible czy prysznice to żadna nowość. Często jest tak, że ci co mieszkają w obrębie plaży na campie czy hotelu nie płacą, ale "obcy" owszem.(...)

Kazdy kij ma dwa końce : zauważyłem, że na płatnych plażach ludzie często śmiecą, bo "ktoś to sprząta". Fakt, niekiedy na takich plażach rankiem łazi niedospany młodzieniec z urządzeniem przetrząsającym piasek na głębokość małego palca i coś tam zbiera, jak mu się zechce. Ale kultury to nikogo nie nauczy, bo 90% naszych rodaków (i nie tylko) uważa, że jak za coś płacą, to mogą robić wszystko - i dlatego będą śmiecić dalej. Natomiast na zwykłej dzikiej plaży mało kto śmieci, bo po prostu wstyd.
Płatny prysznic nikogo niczego nie nauczy, a już najmniej szanowania wody. Za to na pewno będzie częściej złośliwie popsuty niż ten darmowy. Więc nie wiem, co per saldo jest tańsze - woda czy naprawianie usterek.
Lepszym rozwiązaniem jest zasilanie takiego prysznica jak najzimniejszą wodą (staranne i jak najgłębsze ukrycie rur czy węży w ziemi).
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.07.2012 21:00

Krzychooo napisał(a):... Tyle że Majorka już zaliczyła lekcję - część wstrętnych wielopiętrowych hoteli przy plażach wyburzono, zniesiono też opłatę klimatyczną. Oby Chorwacja nie musiała się uczyć na jej błędach ani nie poszła drogą przyplażowej deweloperskiej masakry jak w niektórych rejonach Czarnogóry.

Gdzieś (nie pamiętam strony) przeczytałem dyskusję młodych Chorwatów, którzy zwrócili uwagę na małą czy spadającą liczbę turystów. Żalili się, iż brakuje u nich hoteli z opcją All inclusive, bo coraz więcej turystów szukających luksusu i wygody. hmmm... marzy im się Benidorm? :?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 19.07.2012 21:12

pasażer napisał(a):marzy im się Benidorm? :?

Chryste, oby nie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zdziercy makarscy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone