Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zdrowa żywność w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 27.02.2007 16:07

Wybieram się do Cro w czerwcu. Niestety ze względu na finanse muszę wziać cześć jedzenia z Polski i posiłki bedę przygotowywać sama.
W tej chwili jestem na diecie i chciałabym ją utrzymać na wakacjach.

Zastanawiam się nad pewnymi produktami, czy są dostępne w chorwackich sklepach.

Mianowicie chude mleko 0,5%
i inny nabiał typu chudy ser , kefiry, jogurty naturalne??

Jakie są ceny warzyw (pomidory, kalafior, papryka, kapusta pekińska, marchewka)? Czy to wszystko tam w ogóle jest?

Już wiem, że muszę wziać zawekowane mięso, wędliny, puszki z rybami, warzywa konserwowe.
Jesli chodzi o świeże ryby -- czy polecacie jakieś konkretne gatunki?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.02.2007 16:16

Produkty odtłuszczone oczywiście są, choć nie w takim wyborze, jak w Pl rzecz jasna (podobnie jak i wszystko zresztą).
Pewnie Cię zmartwię, jak powiem, że warzywa i owoce są bardzo drogie... podobnie jak wszystko, co z morza, niestety
Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.02.2007 16:34

Nam bardzo smakował chorwacki twaróg :!: .
Jedliśmy dwa różne (od róznych producentów) i były wyśmienite. Ten lepszy nazywał się Zagrebacki Syr - miodzio.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.02.2007 17:02

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Produkty odtłuszczone oczywiście są, choć nie w takim wyborze, jak w Pl rzecz jasna (podobnie jak i wszystko zresztą).
Pewnie Cię zmartwię, jak powiem, że warzywa i owoce są bardzo drogie... podobnie jak wszystko, co z morza, niestety
Pozdrawiam

Kasiu natomiast smak pomidorów w Chorwacji jest wart każdej ceny :wink: nie zauważyłem natomiast jakichś ogromnych kosztów związanych z zakupami warzyw w tym również na Hvarze :roll:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.02.2007 17:36

marandi napisał(a):Wybieram się do Cro w czerwcu. Niestety ze względu na finanse muszę wziać cześć jedzenia z Polski i posiłki bedę przygotowywać sama.
W tej chwili jestem na diecie i chciałabym ją utrzymać na wakacjach.

Zastanawiam się nad pewnymi produktami, czy są dostępne w chorwackich sklepach.

Mianowicie chude mleko 0,5%
i inny nabiał typu chudy ser , kefiry, jogurty naturalne??

Jakie są ceny warzyw (pomidory, kalafior, papryka, kapusta pekińska, marchewka)? Czy to wszystko tam w ogóle jest?

Już wiem, że muszę wziać zawekowane mięso, wędliny, puszki z rybami, warzywa konserwowe.
Jesli chodzi o świeże ryby -- czy polecacie jakieś konkretne gatunki?

wez wystarczajaco hlebu, bo w Chorwacji brak!!!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.02.2007 17:49

Czasem zadrzają się "okazje" i faktycznie można kupić piękne, pachnące i świeże warzywa czy owoce. Ale trzeba "trafić". Rychu, jesteś pierszym, który mówi, że tu niedrogo (nie wiem, ile czasu spędziłeś na wyspie, i w którym jej miejscu). Do tej pory wszyscy Pl turyści, których tu spotkałam, dziwili się wysokim cenom. I ja chyba też należę do tych "narzekających"....
Cena zależy od miejsca (wyspa, ląd, większe czy mniejsze miasteczko, sklep, targowisko, markecik), w którym robi się zakupy i momentu sezonu. Oczywiście drogo to pojęcie wględne. Mimo, że mieszkam tu już dwa lata, to ciągle porównuję tutejsze ceny z cenami w Pl. Niestety porównanie to wypada mocno na niekorzyść Hr (są produkty, które tu kosztują nawet 2 razy więcej niż w Polsce). Być może, kiedy przyjeżdza się na wakcje, to szkoda czasu i energii na oszczędzanie (i słusznie, rozumiem). Gdy jednak mieszka się tu i jest się konsumentem przez cały okrągły rok, to wysokie ceny żywności potrafią dać w kość. :cry:

W każdym razie dobrze jest "rozejrzeć się" bo często zdarza się, że ceny na targowiskach różnią się znacznie od cen w małych sklepikach i małych marketach
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 27.02.2007 18:41

Kasiu, mysle ze masz duzo racji... kiedy jedzie sie na wakacje po calym roku czekania i ciezkiej pracy, to na niektore rzeczy przymyka sie oko... czasami bywaja to wyzsze ceny... bo przeciez jest sie na wakacjach.. :) ale wierze ze zaopatrujac sie na codzien, przez caly rok, roznice w cenach sa wowczas znaczace i odczuwalne w kieszeni :( ... ale cos za cos :) my mamy tansze warzywa i owoce, a ty piekne widoki za oknem przez caly rok :) czego zapewne wiekszosc z nas bardzo ci zazdrosci :)
My w tym roku mamy zaplanowane dwa tygodnie na hvarze... i juz nie mozemy sie doczekac lipca :) gdybys wiec poczula potrzebe posiadania czegos z PL , pisz... a my napewno w lipcu to dostarczymy :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.02.2007 19:27

dzięki Ago2,
rzeczywiście brak mi kilku naszych rodzimych, pl produkcików... skontaktujemy się jeszcze.
Słoneczne pozdrowienia
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.02.2007 19:50

Drastyczne róznice to zauwazyłam jedynie w cenie mięsa - ono jest w Chorwacji baaardzo drogie.

Nie wiem, jak Wy, ale ja jeżdżąc troszkę po Europie i nieco dalej, mam tak, że priorytetem dla mnie jest czerpanie przyjemności ze zwiedzania, poznawania, chłonięcia danego miasta, regionu, kraju...
Tak więc nie raz i nie dwa zdarzało mi się przenocować w tanim hostelu, ale iść na wino do paryskiej kafejki; przemierzyć Londyn wzdłuż i wszerz zagryzając białą bułką wymamlaną w serku i popijać mlekiem z platikowej butelki; objechać Berlin gotując samej jednogarnkowe potrawy...
Mam taką zasadę: dziś na obiad wcinam ziemniaki z popiołu i sałatką pomidorowo-cebulową, popijam wodą; za to na drugi dzień idę sobie do restauracji na kalmary. Potem ryż ze smietaną i z cynamonem. I kolejnego dnia znów w restauracji coś wykwintniejszego.
No - fakt - nie jestem typem mięsożercy, ani zwolenniczką dwudaniowych obiadków z deserem :)
Jeść lubię smacznie, niekoniecznie dużo, bo mi żal... że nic z tego nie zostaje :P A to, co zobaczę, to co wchłonę umysłem i duszą - mam do końca życia :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.02.2007 21:07

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):dzięki Ago2,
rzeczywiście brak mi kilku naszych rodzimych, pl produkcików... skontaktujemy się jeszcze.
Słoneczne pozdrowienia

Jakby co Kasiu to ze mną też się możesz kontaktować :wink: wprawdzie w tym roku chyba Hvar ominę jednak z tego co się orientuję prom relacji Rijeka - Korcula zawija do Twojego miasta - 27.08.2007r wypływam z Rijeki o 20.00 także skoro świt (niestety nie wiem dokładnie o której) będę w Starim :D

Ps. Rzeczywiście na okres wakacji wyłączam kalkulator w mojej głowie ale warzywa to na grube kilogramy kupowałem i cena mnie jakoś nigdy nie zaskakiwała. Owszem jest drożej niż w PL ale co tu porównywać skoro jestem w Cro :D
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 27.02.2007 23:56

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):dzięki Ago2,
Słoneczne pozdrowienia

dzis ogladalm pogode... u Was slonce... a u nas pochmurno, deszczowo i paskudnie.... ale Wam zazdrosze :)
pozdrawiam goraco :D
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 28.02.2007 08:02

Plumek napisał(a):Drastyczne róznice to zauwazyłam jedynie w cenie mięsa - ono jest w Chorwacji baaardzo drogie.

Nie wiem, jak Wy, ale ja jeżdżąc troszkę po Europie i nieco dalej, mam tak, że priorytetem dla mnie jest czerpanie przyjemności ze zwiedzania, poznawania, chłonięcia danego miasta, regionu, kraju...
Tak więc nie raz i nie dwa zdarzało mi się przenocować w tanim hostelu, ale iść na wino do paryskiej kafejki; przemierzyć Londyn wzdłuż i wszerz zagryzając białą bułką wymamlaną w serku i popijać mlekiem z platikowej butelki; objechać Berlin gotując samej jednogarnkowe potrawy...
Mam taką zasadę: dziś na obiad wcinam ziemniaki z popiołu i sałatką pomidorowo-cebulową, popijam wodą; za to na drugi dzień idę sobie do restauracji na kalmary. Potem ryż ze smietaną i z cynamonem. I kolejnego dnia znów w restauracji coś wykwintniejszego.
No - fakt - nie jestem typem mięsożercy, ani zwolenniczką dwudaniowych obiadków z deserem :)
Jeść lubię smacznie, niekoniecznie dużo, bo mi żal... że nic z tego nie zostaje :P A to, co zobaczę, to co wchłonę umysłem i duszą - mam do końca życia :D

hmmm, to coś tak jak ja :lol:
kozarro
Globtroter
koszt promu na hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 28.02.2007 13:02

witam mam pytanie korzystając z obecności miejscowych forumowiczów, jaki jest koszt przeprawy promem na hvar ze splitu i z Sucuraju - osobówka i 2 dorosłych i 2 dzieci?
Plumek
Cromaniak
Re: koszt promu na hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.02.2007 14:31

kozarro napisał(a):witam mam pytanie korzystając z obecności miejscowych forumowiczów, jaki jest koszt przeprawy promem na hvar ze splitu i z Sucuraju - osobówka i 2 dorosłych i 2 dzieci?

http://www.jadrolinija.hr

Teraz znajdziesz tam rozkład i cennik na sezon zimowy hehe W lecie ceny wyższe o ok. 20%.
Z tego, co pamiętam - od łebka było 10 Kn. Za auto nie wiem - chyba 72 Kn.

Kasia pewnie napisze dobre ceny :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.02.2007 14:56

Teraz rzeczywiscie na stronce Jadrolinji zimowe ceny:
Split - St.Grad od osoby 32kn, auto 216kn.
Drvenik -Sućuraj 10kn od osoby, 72kn autko

co do dzieci, w zależności od wieku:
do 3 roku życia - bezpłatnie: od 3 do 12 roku życia 50% zniżki.

w sezonie faktycznie drożej o jakieś 20 % (choć to drożej bardziej tyczy się pojazdów; bilety dla pasażerów to różnica 3-5 kn).

Dopiero ok. wekendu majowego Jadrolinija wrzuci na stronkę nowe ceny i nowe rozkłady rejsów.
Pozdrówka
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone