Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdradziecki rekonesans

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 04.11.2009 11:11

A moja nie została zaspokojona. Ja chciałabym wiedzieć co to jest za przyjemność. Sama nie mam najmniejszej ochoty próbować. Od fajek odrzuciło mnie z dziesięć lat temu.

Narkotyczna, oddechowa, smakowa, w głowie się zakręci albo w nogach? Do czegoś to jest podobne?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 04.11.2009 11:54

dangol napisał(a): nie jest do końca zgodny z rematem wyprawy Tymony. Niemniej jednak, może przejdzie :wink: ?
Ale Danusiu, w mojej relacji nie istnieje coś takiego jak "zgodność z tematem", to nie matura :wink: i w klucz nie trzeba się wpasowywać :wink: :lol:

O fajkach wiem niewiele, i bardzo chętnie poczytałam Twoje informacje, ale podobnie jak Małgosia nadal mam pewne braki:
Lidia K napisał(a):A moja nie została zaspokojona. Ja chciałabym wiedzieć co to jest za przyjemność. (...)
Narkotyczna, oddechowa, smakowa, w głowie się zakręci albo w nogach? Do czegoś to jest podobne?

A co tej szczelności fajek, o których pisałaś, to podejrzewam, że taki nieszczelny sprzęt służy tylko i wyłącznie do ozdoby, żeby na półce ładnie wyglądała taka pamiątka z wakacji :wink: :D

pozdrawiam i czekam na cdn :D
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 04.11.2009 13:13

Tymona napisała:
pozdrawiam i czekam na cdn

ha ha ha
Ja Ci go nie napiszę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 16:05

Lidia K napisał(a):...Ja chciałabym wiedzieć co to jest za przyjemność.....Do czegoś to jest podobne?

Lidio, ciężko opisać "smak" fajki wodnej.
Porównać się nie da ani do papierosów ani do fajki tradycyjnej ani do cygar.
To "insza inszość" :wink:
Jedyne co moge porównać to to, że po fajce wodnej jest fajny aromat w pomieszczeniu czyli coś przeciwnego do papierosów.
Sam "tytoń" to również inna bajka bo nie jest to tytoń jaki jest np. w papierosach - ten ma postać wilgotnej "papki"
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 04.11.2009 19:33

renatalato napisał(a):Tymona napisała:
pozdrawiam i czekam na cdn

Ja Ci go nie napiszę :wink:
No ładnie, a ja myślałam, że na pomoc koleżeńską zawsze można liczyć :lol: :lol:

p.s. a ja dalej czekam na cdn - Danusinej opowieści o fajkach :D
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.11.2009 20:25

O rany, Tymonko ten Istambuł :)
Najpierw Piotrek_B ,teraz Ty robisz apetyt.Następnym razem podczas wyprawy do Turcji nie ominę go tak szybko :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 04.11.2009 20:28

carnivalka napisał(a):Następnym razem podczas wyprawy do Turcji nie ominę go tak szybko :)
I bardzo dobrze, bo omijanie Stambułu podczas wypraw tureckich to tak jakby ZBRODNIA :wink: :D A tak poza tym - cieszę się, że Cię widzę :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 21:19

Tymona napisał(a):.....omijanie Stambułu podczas wypraw tureckich to tak jakby ZBRODNIA :wink: :D ....

...........i grzech ciężki :devil:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.11.2009 22:23

Piotrek_B napisał(a):
Tymona napisał(a):.....omijanie Stambułu podczas wypraw tureckich to tak jakby ZBRODNIA :wink: :D ....

...........i grzech ciężki :devil:

Błagam o wybaczenie ,poprawię się naprawdę :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.11.2009 14:05

Tymona napisał(a): a ja dalej czekam na cdn - Danusinej opowieści o fajkach :D

Dużo do powiedzenia to już :? nie mam. Bo ja w tym temacie to jestem obserwatorką :lol: , a nie użytkowniczką fajek. Nie pociąga mnie ta rozrywka, chociaż wcale nie dlatego, że to drażni w jakikolwiek sposób i źle działa na moje zmysły i ciało :wink:.
Papierosa zapaliłam może dwa razy w życiu (a trochę lat już mam), fajka wodna na więcej liczyć nie może :wink: .
Jednak, tak jak wcześniej napisał Piotrek :arrow: zapach w pomieszczeniu po paleniu fajki jest przyjemny :P , więc zupełnie mi nie wadzi, jak fajkę ktoś przy mnie użytkuje :D . Dymu papierosowego natomiast :? nie znoszę.

Lidia K napisał(a): Ja chciałabym wiedzieć co to jest za przyjemność.

Co do przyjemności z użytkowania fajek... Chyba jednak jakieś są :wink: , bo Gocha i Woju od czasu do czasu to robią. Zwłaszcza zdanie Gośki się tu :idea: liczy, bo ona też tak ja, jest przeciwniczką tradycyjnego tytoniu. A fajkę traktuje jako element używany od czasu do czasu podczas spotkań towarzyskich. Palenie fajki wodnej to coś jak picie piwka w miłym gronie 8) , często właśnie :idea: zamiast tego piwka.
W krajach arabskich, gdzie używanie procentów w miejscach publicznych może być problemem, zwłaszcza w oczach starszego pokolenia, fajka jest dobrym zastępstwem w czasie spotkań. A że tamtejsi mężczyźni na spotkaniach w swoim gronie spędzają sporo czasu :wink:, to ...
Należy przy tym wspomnieć, że nie w każdym arabskim kraju fajka wodna jest popularna. W takim na przykład Maroku nie spotakałam się z obazkami użytkowania jej w praktyce. Mężczyźni oczywiście baaaaaardzo dużo czasu spędzali na przesiadywaniu w swoim gronie, ale nie przy fajce, lecz przy miętowej herbatce :) . Na sukach też zbyt wielu fajek do kupienia nie było, spory problem był także w zakupieniu tytoniu! Wiem, bo trochę się naszukałyśmy, żeby uzupełnić zapasy do fajki, którą jakieś pół roku wcześniej Gocha zakupiła w Tunezji. W sumie od Maroka niedaleko, a tam pupularna jest i mięta, i fajka.

Co do używania fajek przez kobiety, to w Syrii wśród starszych osób :roll: nie jest to nawet do pomyślenia. U młodszych pań też nie jest to specjalnie popularne, ale już dopuszczalne. Jeśli jest spotkanie w młodym gronie, np. w jakiejś restauracyjce, fajki stoją przy facetach. Jeśli towarzyszą im dziewczyny, to od czasu do czasu też sobie pociągają dymka :wink:, ale oczywiście, duuuuuuużo rzadziej, niż chłopaki.

Lidia K napisał(a): Sama nie mam najmniejszej ochoty próbować. Od fajek odrzuciło mnie z dziesięć lat temu.

Żeby z palenia fajki była przyjemność, :idea: tytoń musi być dobrej jakości. To chyba nawet istotniejsze od wyglądu samej fajki. Jeśli tytoń będzie dobry (póki co, w moim otoczeniu najlepsze uznanie znalazły te o owocowych smakach), to dym jest delikatny i zupełnie nie drażni (cała ostrość zostaje w wodzie), a w ustach zostaje przyjemny posmak :P .
Jeśli ktoś fajki chce używać, a nie postawić na półce :wink: , to może kupić w tej samej cenie może gorzej wyglądającą, ale szczelną. Na tytoniu natomiast oszczędzać nie należy :!: Dla porówniania Gocha nabyła w tym roku oprócz syryjskiego tytoniu, paczuszkę sporo tańszego egipskiego i teraz już wie :wink: , dlaczego w Syrii wyrażają się o nim "egipskie g..." :lol: .

Magda
, fajkową opowieść zakończyłam :!:
Teraz kolej znów na Ciebie, już się nie wymigasz :lol: od szybkiego wrzucenia kolejnego odcinka.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.11.2009 14:30

Danusia napisał(a): Palenie fajki wodnej to coś jak picie piwka w miłym gronie 8) , często właśnie :idea: zamiast tego piwka.
Czyli działanie ma takie jak palenie papierosów (nikotyny), tylko o wiele przyjemniejsze w smaku i zapachu?

Danusia napisał(a): Jeśli ktoś fajki chce używać, a nie postawić na półce :wink: , to może kupić w tej samej cenie może gorzej wyglądającą, ale szczelną
No właśnie, a po czym rozpoznać, że to szczelne?

Danusia napisał(a): Teraz kolej znów na Ciebie, już się nie wymigasz :lol: od szybkiego wrzucenia kolejnego odcinka.
Ja nawet nie próbuję się wymigiwać :lol: no może troszeczkę :wink: :lol: , tylko ta doba jakaś taka krótka i z niczym zdążyć nie mogę :roll: :D

pozdrawiam serdecznie
:D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 05.11.2009 14:39

Słyszałem o przypadku dolewania alkoholu do fajki wodnej 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2009 14:50

Czy to znaczy, że po fajce ma się "szmera" ? ( bez dolewania %).
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.11.2009 20:45

Czyli jednak tematu nie zamknęłam :wink: i należy się kilka uzupełnień...

Arek napisał(a):Słyszałem o przypadku dolewania alkoholu do fajki wodnej 8O

JacYamaha napisał(a):Czy to znaczy, że po fajce ma się "szmera" ? ( bez dolewania %).

Lidia K napisał(a):Narkotyczna, oddechowa, smakowa, w głowie się zakręci albo w nogach? Do czegoś to jest podobne?

Tymona napisał(a): Czyli działanie ma takie jak palenie papierosów (nikotyny), tylko o wiele przyjemniejsze w smaku i zapachu?

Oczywiście, jak ktoś :? ma potrzebę upijania się czy narkotyzowania, to może w tym celu wykorzystać i fajkę wodną (wspomniana przez Arka dolewka alkoholu albo dodanie jakiegoś narokotyku - tak ponoć robią w Egipcie), ale to już jest :roll: patologia, nie taki :( jest cel fajki!
Głównie chodzi właśnie o walory :P smakowe fajki wodnej (dymek powinien być tylko wciągniety do ust i wypuszczony, bez zaciagania się nim - a w ustach ma zostać przyjemny posmak) i funkcję towarzyską :) , gdyż raczej fajki nie pali się w samotności, ale przy okazji spotkań.
Można się cieszyć z przebywania z przyjaciółmi przez wspólne popijanie piwka, winka itp. itd., ale nie każdy to lubi, niektórzy poprzestaną na chipsach czy soczku i też się cieszą i dobrze bawią. Fajka może takie spotkanie umilić i zastąpiąć soczek czy piwko, zupełnie nie powodując żadnych :roll: sensacji odeechowo-szmerowo-ruchowych, jeśli się jej używa :idea: tylko dla celów towarzysko-smakowych. Ale... może się zdarzyć, że jednak :? zawroty głowy się pojawią, jeśli się połączy picie alkoholu z paleniem fajki. Jest to efekt krótkotrwały, ale nieobcy tym, co sami papierosów nie palą. Tu "szmerowy" efekt jest podobny do tego (chociaż słabszy), jak nie-palacz przy okazji popijania alkoholu zapali sobie papierosa. Palacze ponoć efektów ubocznych nie mają - ale to akurat wiem tylko z opowieści innych.
Każdy więc niech sobie sam wyciagnie wnioski, jak fajka zadziałać :? może, a jak działać :idea: powinna...

Tymona napisał(a):
Danusia napisał(a): Jeśli ktoś fajki chce używać, a nie postawić na półce :wink: , to może kupić w tej samej cenie może gorzej wyglądającą, ale szczelną
No właśnie, a po czym rozpoznać, że to szczelne?

Nie wiem, czy uda mi się jasno to wytłumaczyć bez zademonstrownia na fajce, ale spróbuję.
Generalnie powinno się każdą fajkę sprawdzić jeszcze przed jej kupieniem :arrow: na "sucho" bez nalewania wody, załadowania tytoniu itp. A jeśli się wie, jak to zrobić, to od razu ma się :idea: dodatkowy element przetargowy służący znacznej obniżce ceny wywoławczej :) , bo sprzedajacy fajkę Arab zaczyna klienta doceniać :wink: .
A więc :arrow: trzeba fajkę zmontować i sprawdzić kompletność uszczelek, które powinny być w miejscach skręcanych. Potem przykłada się dłoń szczelnie do otwartego cybycha i mocno wciąga wężem powietrze z fajki. Powinno się na dłoni wyczuwać bardzo silne zasysanie, coś podobnego jak przy przyłożeniu dłoni do węża od odkurzacza. Przy bardzo szczelnej fajce zasysanie dłoni powinno być tak mocne, że podnosząc dłoń nieco w górę, fajka :roll: trzyma się dłoni i podnosi razem z nią. Przy małych i lekkich fajkach taki efekt jest wyraźny, ale nawet cięższą fajkę da się w ten sposób unieść. Ta metrowa syryjska, o której wspomninałam wcześniej, waży około 5 kilo, a przyssała się do dłoni tak, że moża ją było unieć w górę na kilanaście centymetrów...
"Drastyczne" miejsca w fajce ryzykujące jej nieszczelnością są trzy: tuż przy bańce na wodę, przy wężyku i przy osadzeniu cybucha. Jeśli brak szczelności, to do fajki :? wlatuje niepotrzebne powierze, co powoduje ulatnianie się (a konkretnie osłabienie) walorów smakowych przy wciąganiu dymu wężykiem w trakcie właściwego użytkowania. Bez powyższego sprawdzenia "na sucho" można się nawet nie zorientować, że coś jest nie tak, bo przez nieszczelności żaden dym się nie ulatnia, więc tego nie widać! Tylko że palenie nawet najdoskonalszego tytoniu, może wcale nie smakować tak, jak powinno w szczelnej fajce.
A co zrobić, jeśli nie sprawdziło się przy zakupie i test przeprowadzimy już będąc posiadaczami fajki? Trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem samemu. Największe ryzyko nieszelności jest przy dużym połączeniu na dole. Jak się nie ma właściwego rozmiaru uszczelki z prawdziwego zdarzenia, można ją zastąpić "balonikiem" służącym zupełnie innym celom...
Być może są jeszcze jakieś inne metody sprawdzania szczelności, ale aż takimi ekspertami nie jesteśmy :lol:

Mam nadzieję, że teraz już jasne wszystko :) ! Bo wiecej nie jestem w stanie napisać bez konsulatacji z faktycznymi użytkownikami, a i oni aż tak często z fajką do czynienia nie mają...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2009 21:37

dangol napisał(a):....Nie wiem, czy uda mi się jasno to wytłumaczyć bez zademonstrownia na fajce, ale spróbuję....

Danusiu, jak mawiali starożytni Rosjanie nad Tybrem.......perfettamente :lol:
Temat fajki rozebrany na czynniki pierwsze.

Tymona a Ty co śpisz :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Zdradziecki rekonesans - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone