Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdradziecki rekonesans

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 08.10.2009 13:55

Tymona napisał(a):
JoannaG napisał(a):No i ja wreszcie jestem na bieżąco :D
do tej pory na bieżąco jedynie oglądałam zdjecia a wreszcie miałam więcej czasu, żeby wszystko spokojnie przeczytać :D A że czyta się rewelacyjnie to bardzo szybko mi poszło i z niecierpliwością czekam na ciąg dlaszy... :lol:
Asiu - ty tu nie marnuj czasu na czytanie, tylko pisz co dalej w tej Słoweni było (bo na razie widzę, że to ciekawe rejony, szczególnie ten Bledzki zamek mi sie spodobał) ale ja to chyba powinnam napisać w Twojej relacji, a nie w mojej :D :D :D Cieszę się, że Cię widzę :D :D

No właśnie dopisałam mały kawałek, może wieczorem uda mi trochę więcej napisać :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.10.2009 20:33

Pięknie na tej trawie pod Błękitnym Meczetem ! Czegoś takiego się nie spodziewałem po Turcji i bardzo mnie to ujęło.
Że Włosi mają fioła na punkcie bambini - ale Turcy ? Obalajmy stereotypy dalej.
Co do sposobu jazdy - południe ma swój temperament :)
Ale słyszałem gdzieś (?), że kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.10.2009 20:33

No Tymonko , co zaglądam to inny avatarek, istny kameleon.
Świetna ta twoja relacja, mogła bym ją czytać jak książkę.
Majeczka i Tymon to cudowne dzieciaczki, buziaczki :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 20:44

Tymona napisał(a):Co więcej, wtedy też dane nam było doświadczyć, że rodzina z małymi dziećmi w Turcji funkcjonuje na prawach uprzywilejowanych :D Turcja to bardzo dziwny kraj :wink: :D ....

Tu sie zgodzę, że do dzieci mają szczególne podejście a rodziny podróżujące z dzieciakami moga liczyć na niezłe bonusy (szczególnie w hotelach poza Istanbulem)

Tymona napisał(a):....dostrzegamy też nic niemówiące napisy. Ciekawe jak po turecku brzmi:płatność kartą albo gotówką :wink: :lol: ....

Z tym oznakowaniem bramek to rzeczywiscie może być problem dla "nowicjuszy"
Ale po kolei......
1) póki co w Turcji nie ma możliwości płacenia kartą za autostradę
2) na bramkach są następujące oznaczenia:
:arrow: NAKIT - płatność gotówką (zazwyczaj skrajne prawe bramki, choć nie zawsze)
:arrow: KGS - karta typu pre paid
:arrow: OGS - bramki automatyczne dla posiadających w aucie nadajnik/odbiornik (transporder)
:arrow: KAPALI - bramka zamknięta

To tyle o tureckich autobanach :wink:
Pisz dalej "małomówna" kobieto :lol:

plavac napisał(a):....kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?

Dawno, dawno temu cel jaki przyświecał przy stawianiu kapliczek to upamietnienie czegoś ważnego w życiu człowieka, niekoniecznie chodziło o śmierć.
Z czasem, niestety te kapliczki zaczęły przypominać o czyjejś śmierci za kółkiem.
Tak jak pisałem wyżej - Greków cechuje beztroska za kółkiem, szczególnie wieczorem/w nocy, jak wychodzą z knajp - jazda na podwójnym gazie u nich to niestety taka sama plaga jak u nas.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 08.10.2009 21:53

Arek napisał(a):Tymona, relacja bombowa, tylko..... zdjęć mało wrzucasz :)
No bo mam mało zdjęć :( - ja jako radosny pstrykacz dużo ich napstrykałam (ok.1600) ale po powrocie przeszły kontrolę jakościową mojego męża i zostało ich tylko 700, ale postaram się, żeby było ich więcej :D

maslinka napisał(a): widzę, że stanowicie z mężem niezły duet :D Mój mąż też jest "oazą spokoju" i nie mówi za dużo (od tego jestem ja :lol:)
Z tego wynika, że u Was jak i u nas podział obowiązków :wink: i temperamentów jest podobny :D

maslinka napisał(a):Nic tylko "robić dzieci" i jechać do Turcji :lol:
Oooo to chodzi :D My nawet żartujemy sobie - chcesz czuć się bezpiecznie w Istambule, jedź z dziećmi :wink: :D

plavac napisał(a):Pięknie na tej trawie pod Błękitnym Meczetem ! Czegoś takiego się nie spodziewałem po Turcji i bardzo mnie to ujęło.
Muszę przyznać, że my też, dlatego kombinujemy jakby to w przyszłym roku sobie po niej pojeździć :D
plavac napisał(a):Że Włosi mają fioła na punkcie bambini - ale Turcy ? Obalajmy stereotypy dalej.
Tylko z tego co zaobserwowałam, to bambini mogą robić wszystko, łącznie z wejściem rodzicom na głowę, a dzieci tureckie są bardzo grzeczne (te nasze przy nich to diabły wcielone :wink::D ) natomiast dorośli wobec dzieciaków są bardzo opiekuńczy, także wobec obcych dzieci - coś w stylu bo wszystkie dzieci nasze są :wink: :D

renatalato napisał(a):No Tymonko , co zaglądam to inny avatarek, istny kameleon.
Ale ten już polubiłam i zostaje na dłużej :D A tak w ogóle to dziękuję za dobre słowo :D

Piotrek_B napisał(a):Z tym oznakowaniem bramek to rzeczywiscie może być problem dla "nowicjuszy"
Piotruś - skąd ty to wszystko wiesz :? :D A swoją drogą dobrze, że w zeszłym roku o tym nie napisałeś, bo cała przygoda bramkowo - tirowa by nas ominęła :D

Piotrek_B napisał(a):Pisz dalej "małomówna" kobieto :lol:
:lol: Nie ma problemu, tylko chwilowo mowę mi odjęło :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 22:03

Tymona napisał(a):.... Piotruś - skąd ty to wszystko wiesz :? :D ....

Trochę razy było mi dane być w tej parafii :wink:
Tymona napisał(a):.... A swoją drogą dobrze, że w zeszłym roku o tym nie napisałeś, bo cała przygoda bramkowo - tirowa by nas ominęła :D...

Co do info o bramkach - co z tego, że wiem jak są oznakowane jak w tym roku podobnie jak Ty władowałem się na KGS-a :mrgreen:
Po prostu jakiś "miszczu" zajedzie drogę, nie zdążysz wjechać na właściwy pas bramkowy i jesteś w krzakach czyli na KGS-e :lol:
Z tym, że na mnie nie trąbili tylko tubylec pożyczył mi swojego pre paida.
Choc z dugiej strony to trąbienie w Turcji to fajna sprawa - "wytrąbiłem" się tam za wszystkie czasy i nawet mi się spodobało to trąbienie bez wzglądu na to czy jest taka potrzeba czy jej nie ma :devil:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 08.10.2009 22:49

Piotrek_B napisał(a):Po prostu jakiś "miszczu" zajedzie drogę, nie zdążysz wjechać na właściwy pas bramkowy i jesteś w krzakach czyli na KGS-e :lol:
Z tym, że na mnie nie trąbili tylko tubylec pożyczył mi swojego pre paida.
Choc z dugiej strony to trąbienie w Turcji to fajna sprawa - "wytrąbiłem" się tam za wszystkie czasy i nawet mi się spodobało to trąbienie bez wzglądu na to czy jest taka potrzeba czy jej nie ma :devil:

na moście takich "miszczów" miałem z kilkudziesięciu, więc w pojedynkę bez szans...
kartę KGS kupiłem i miałem spokój duszy aż do Canakkale...
a jeśli nawet przepłaciłem groszy parę, to nie żałuję...
do rodu fenikarzy się nie zaliczam...
ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego, poza gwizdkiem w zębach na widok rosjanek w "stroju niedbałym" w Kemer...
zdjęć nie ujawnię, Wielki Brat z Kremla czuwa...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2009 22:56

jacky6 napisał(a):
ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego, poza gwizdkiem w zębach na widok rosjanek w "stroju niedbałym" w Kemer...
zdjęć nie ujawnię, Wielki Brat z Kremla czuwa...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P

Gdzieś Ty po Kemer chodził, że widziałeś te Rosjanki :wink: 8O
Faktycznie sporo ich, ale te co ja widziałem to w "strojach zadbanych" były :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 09.10.2009 07:37

Tymona napisał(a): No bo mam mało zdjęć :( - ja jako radosny pstrykacz dużo ich napstrykałam (ok.1600) ale po powrocie przeszły kontrolę jakościową mojego męża i zostało ich tylko 700, ale postaram się, żeby było ich więcej :D

700 ?! toż to cały bank fotografii, jest co pokazywać.
Teraz już się nie wymigasz, czekamy na kolejne zdjęcia... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2009 08:06

jacky6 napisał(a):ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego,.... :wink: :wink: :lol: :lol: :P :P

Jacky bo i sytuacji do tego nie musisz mieć - jak zapewne zauważyłeś to taki ichni "trynd" - nudzi Ci się za kółkiem to sobie trąbisz :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 09.10.2009 09:11

Janusz Bajcer napisał(a):Gdzieś Ty po Kemer chodził, że widziałeś te Rosjanki :wink: 8O
Faktycznie sporo ich, ale te co ja widziałem to w "strojach zadbanych" były :D

szukając swojej "przystani", a było to na zapleczu plażowo-basenowym hotelu, którego dobrze już nazwy nie pomnę ( choć jarzy mi się coś z "piractwa", w tym gatunku ubrany też był personel wyraźnie turecki lecz z wyjątkową swobodą mówiący w języku naszych wschodnich braci...
"widoki" mi się spodobały, cena rzucona w recepcji była odrzutową czasami zwana zaporową, nie dawała nawet fundamentu do rozmów, stawka dobowa pro persona "AI" zdefiniowana w wysokości 80,- euro...
pojechaliśmy dalej...
detale przed i po "incydencie kemerskim" w mojej relacji...

:wink: :wink: :P :P
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.10.2009 23:06

To i ja utwierdzam się w przekonaniu, że na bułgarskim wybrzeżu jednak mnie nie zobaczą :wink: ewentualnie w góry tam pojadę... :)
A o Turcji..., która to już bardzo pozytywna opinia :?: :!: Coś w tym musi być :lol:
Bardzo fajnie się to wszystko czyta :D :!:

pozdr

P.S.1
Jeszcze się nie wypowiadałem :wink: - awatar 100 x lepszy :!:

P.S.2
plavac napisał(a):Ale słyszałem gdzieś (?), że kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?

W przewodnikach Pascala tak piszą.
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 09.10.2009 23:39

Janusz, z tą Bułgarią to nie jest tak strasznie. Wszystko zależy, gdzie się jedzie. A relacja fajna i świetnie się czyta.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 10.10.2009 00:51

Tymona napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): Witam Obieżyświata
Kurna dopiero teraz zajarzyłem :!: :idea: :arrow: Aragorn :?: :?: :idea:
A ja dopiero połączyłam fakty :lol: :lol: dzięki :lol:

Że co?
Ja jakiś dzisiaj niewyspany jestem, bo nie jarzę... :) :roll: :?:

(Władcę Obrączek widziałem, ale nie wiem co to ma ze mną wspólnego).

janusz.w napisał(a):To i ja utwierdzam się w przekonaniu, że na bułgarskim wybrzeżu jednak mnie nie zobaczą ewentualnie w góry tam pojadę...

I w sumie dobrze zrobisz. Riła i Rodopy są inne niż bałtycko i krymsko podobne plaże ich riviery, te wszystkie Słoneczne Brzegi i Złote Piaski to było coś, ale w latach 70,80-tych.

Natomiast jest coś, co w Bułgarii bije wszystko klimatem i położeniem.
Mianowicie Melnik.... :) :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2009 09:42

Fatamorgana napisał(a):
Tymona napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): Witam Obieżyświata
Kurna dopiero teraz zajarzyłem :!: :idea: :arrow: Aragorn :?: :?: :idea:
A ja dopiero połączyłam fakty :lol: :lol: dzięki :lol:

Że co?
Ja jakiś dzisiaj niewyspany jestem, bo nie jarzę... :) :roll: :?:

(Władcę Obrączek widziałem, ale nie wiem co to ma ze mną wspólnego).
...

Luźne skojarzenia ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Zdradziecki rekonesans - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies