Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdradziecki rekonesans

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 08.10.2009 12:55

Tymona napisał(a):
JoannaG napisał(a):No i ja wreszcie jestem na bieżąco :D
do tej pory na bieżąco jedynie oglądałam zdjecia a wreszcie miałam więcej czasu, żeby wszystko spokojnie przeczytać :D A że czyta się rewelacyjnie to bardzo szybko mi poszło i z niecierpliwością czekam na ciąg dlaszy... :lol:
Asiu - ty tu nie marnuj czasu na czytanie, tylko pisz co dalej w tej Słoweni było (bo na razie widzę, że to ciekawe rejony, szczególnie ten Bledzki zamek mi sie spodobał) ale ja to chyba powinnam napisać w Twojej relacji, a nie w mojej :D :D :D Cieszę się, że Cię widzę :D :D

No właśnie dopisałam mały kawałek, może wieczorem uda mi trochę więcej napisać :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.10.2009 19:33

Pięknie na tej trawie pod Błękitnym Meczetem ! Czegoś takiego się nie spodziewałem po Turcji i bardzo mnie to ujęło.
Że Włosi mają fioła na punkcie bambini - ale Turcy ? Obalajmy stereotypy dalej.
Co do sposobu jazdy - południe ma swój temperament :)
Ale słyszałem gdzieś (?), że kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.10.2009 19:33

No Tymonko , co zaglądam to inny avatarek, istny kameleon.
Świetna ta twoja relacja, mogła bym ją czytać jak książkę.
Majeczka i Tymon to cudowne dzieciaczki, buziaczki :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 19:44

Tymona napisał(a):Co więcej, wtedy też dane nam było doświadczyć, że rodzina z małymi dziećmi w Turcji funkcjonuje na prawach uprzywilejowanych :D Turcja to bardzo dziwny kraj :wink: :D ....

Tu sie zgodzę, że do dzieci mają szczególne podejście a rodziny podróżujące z dzieciakami moga liczyć na niezłe bonusy (szczególnie w hotelach poza Istanbulem)

Tymona napisał(a):....dostrzegamy też nic niemówiące napisy. Ciekawe jak po turecku brzmi:płatność kartą albo gotówką :wink: :lol: ....

Z tym oznakowaniem bramek to rzeczywiscie może być problem dla "nowicjuszy"
Ale po kolei......
1) póki co w Turcji nie ma możliwości płacenia kartą za autostradę
2) na bramkach są następujące oznaczenia:
:arrow: NAKIT - płatność gotówką (zazwyczaj skrajne prawe bramki, choć nie zawsze)
:arrow: KGS - karta typu pre paid
:arrow: OGS - bramki automatyczne dla posiadających w aucie nadajnik/odbiornik (transporder)
:arrow: KAPALI - bramka zamknięta

To tyle o tureckich autobanach :wink:
Pisz dalej "małomówna" kobieto :lol:

plavac napisał(a):....kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?

Dawno, dawno temu cel jaki przyświecał przy stawianiu kapliczek to upamietnienie czegoś ważnego w życiu człowieka, niekoniecznie chodziło o śmierć.
Z czasem, niestety te kapliczki zaczęły przypominać o czyjejś śmierci za kółkiem.
Tak jak pisałem wyżej - Greków cechuje beztroska za kółkiem, szczególnie wieczorem/w nocy, jak wychodzą z knajp - jazda na podwójnym gazie u nich to niestety taka sama plaga jak u nas.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 08.10.2009 20:53

Arek napisał(a):Tymona, relacja bombowa, tylko..... zdjęć mało wrzucasz :)
No bo mam mało zdjęć :( - ja jako radosny pstrykacz dużo ich napstrykałam (ok.1600) ale po powrocie przeszły kontrolę jakościową mojego męża i zostało ich tylko 700, ale postaram się, żeby było ich więcej :D

maslinka napisał(a): widzę, że stanowicie z mężem niezły duet :D Mój mąż też jest "oazą spokoju" i nie mówi za dużo (od tego jestem ja :lol:)
Z tego wynika, że u Was jak i u nas podział obowiązków :wink: i temperamentów jest podobny :D

maslinka napisał(a):Nic tylko "robić dzieci" i jechać do Turcji :lol:
Oooo to chodzi :D My nawet żartujemy sobie - chcesz czuć się bezpiecznie w Istambule, jedź z dziećmi :wink: :D

plavac napisał(a):Pięknie na tej trawie pod Błękitnym Meczetem ! Czegoś takiego się nie spodziewałem po Turcji i bardzo mnie to ujęło.
Muszę przyznać, że my też, dlatego kombinujemy jakby to w przyszłym roku sobie po niej pojeździć :D
plavac napisał(a):Że Włosi mają fioła na punkcie bambini - ale Turcy ? Obalajmy stereotypy dalej.
Tylko z tego co zaobserwowałam, to bambini mogą robić wszystko, łącznie z wejściem rodzicom na głowę, a dzieci tureckie są bardzo grzeczne (te nasze przy nich to diabły wcielone :wink::D ) natomiast dorośli wobec dzieciaków są bardzo opiekuńczy, także wobec obcych dzieci - coś w stylu bo wszystkie dzieci nasze są :wink: :D

renatalato napisał(a):No Tymonko , co zaglądam to inny avatarek, istny kameleon.
Ale ten już polubiłam i zostaje na dłużej :D A tak w ogóle to dziękuję za dobre słowo :D

Piotrek_B napisał(a):Z tym oznakowaniem bramek to rzeczywiscie może być problem dla "nowicjuszy"
Piotruś - skąd ty to wszystko wiesz :? :D A swoją drogą dobrze, że w zeszłym roku o tym nie napisałeś, bo cała przygoda bramkowo - tirowa by nas ominęła :D

Piotrek_B napisał(a):Pisz dalej "małomówna" kobieto :lol:
:lol: Nie ma problemu, tylko chwilowo mowę mi odjęło :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 21:03

Tymona napisał(a):.... Piotruś - skąd ty to wszystko wiesz :? :D ....

Trochę razy było mi dane być w tej parafii :wink:
Tymona napisał(a):.... A swoją drogą dobrze, że w zeszłym roku o tym nie napisałeś, bo cała przygoda bramkowo - tirowa by nas ominęła :D...

Co do info o bramkach - co z tego, że wiem jak są oznakowane jak w tym roku podobnie jak Ty władowałem się na KGS-a :mrgreen:
Po prostu jakiś "miszczu" zajedzie drogę, nie zdążysz wjechać na właściwy pas bramkowy i jesteś w krzakach czyli na KGS-e :lol:
Z tym, że na mnie nie trąbili tylko tubylec pożyczył mi swojego pre paida.
Choc z dugiej strony to trąbienie w Turcji to fajna sprawa - "wytrąbiłem" się tam za wszystkie czasy i nawet mi się spodobało to trąbienie bez wzglądu na to czy jest taka potrzeba czy jej nie ma :devil:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 08.10.2009 21:49

Piotrek_B napisał(a):Po prostu jakiś "miszczu" zajedzie drogę, nie zdążysz wjechać na właściwy pas bramkowy i jesteś w krzakach czyli na KGS-e :lol:
Z tym, że na mnie nie trąbili tylko tubylec pożyczył mi swojego pre paida.
Choc z dugiej strony to trąbienie w Turcji to fajna sprawa - "wytrąbiłem" się tam za wszystkie czasy i nawet mi się spodobało to trąbienie bez wzglądu na to czy jest taka potrzeba czy jej nie ma :devil:

na moście takich "miszczów" miałem z kilkudziesięciu, więc w pojedynkę bez szans...
kartę KGS kupiłem i miałem spokój duszy aż do Canakkale...
a jeśli nawet przepłaciłem groszy parę, to nie żałuję...
do rodu fenikarzy się nie zaliczam...
ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego, poza gwizdkiem w zębach na widok rosjanek w "stroju niedbałym" w Kemer...
zdjęć nie ujawnię, Wielki Brat z Kremla czuwa...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2009 21:56

jacky6 napisał(a):
ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego, poza gwizdkiem w zębach na widok rosjanek w "stroju niedbałym" w Kemer...
zdjęć nie ujawnię, Wielki Brat z Kremla czuwa...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P

Gdzieś Ty po Kemer chodził, że widziałeś te Rosjanki :wink: 8O
Faktycznie sporo ich, ale te co ja widziałem to w "strojach zadbanych" były :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 09.10.2009 06:37

Tymona napisał(a): No bo mam mało zdjęć :( - ja jako radosny pstrykacz dużo ich napstrykałam (ok.1600) ale po powrocie przeszły kontrolę jakościową mojego męża i zostało ich tylko 700, ale postaram się, żeby było ich więcej :D

700 ?! toż to cały bank fotografii, jest co pokazywać.
Teraz już się nie wymigasz, czekamy na kolejne zdjęcia... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2009 07:06

jacky6 napisał(a):ponadto, jakoś dziwnie - ale ani raz nie musiałem użyć sygnału dźwiękowego,.... :wink: :wink: :lol: :lol: :P :P

Jacky bo i sytuacji do tego nie musisz mieć - jak zapewne zauważyłeś to taki ichni "trynd" - nudzi Ci się za kółkiem to sobie trąbisz :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 09.10.2009 08:11

Janusz Bajcer napisał(a):Gdzieś Ty po Kemer chodził, że widziałeś te Rosjanki :wink: 8O
Faktycznie sporo ich, ale te co ja widziałem to w "strojach zadbanych" były :D

szukając swojej "przystani", a było to na zapleczu plażowo-basenowym hotelu, którego dobrze już nazwy nie pomnę ( choć jarzy mi się coś z "piractwa", w tym gatunku ubrany też był personel wyraźnie turecki lecz z wyjątkową swobodą mówiący w języku naszych wschodnich braci...
"widoki" mi się spodobały, cena rzucona w recepcji była odrzutową czasami zwana zaporową, nie dawała nawet fundamentu do rozmów, stawka dobowa pro persona "AI" zdefiniowana w wysokości 80,- euro...
pojechaliśmy dalej...
detale przed i po "incydencie kemerskim" w mojej relacji...

:wink: :wink: :P :P
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.10.2009 22:06

To i ja utwierdzam się w przekonaniu, że na bułgarskim wybrzeżu jednak mnie nie zobaczą :wink: ewentualnie w góry tam pojadę... :)
A o Turcji..., która to już bardzo pozytywna opinia :?: :!: Coś w tym musi być :lol:
Bardzo fajnie się to wszystko czyta :D :!:

pozdr

P.S.1
Jeszcze się nie wypowiadałem :wink: - awatar 100 x lepszy :!:

P.S.2
plavac napisał(a):Ale słyszałem gdzieś (?), że kapliczki przy greckich drogach to nie jest symboliczny nagrobek, tylko votum wdzięczności za ocalenie życia w wypadku samochodowym. Może ktoś to zweryfikować ?

W przewodnikach Pascala tak piszą.
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 09.10.2009 22:39

Janusz, z tą Bułgarią to nie jest tak strasznie. Wszystko zależy, gdzie się jedzie. A relacja fajna i świetnie się czyta.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.10.2009 23:51

Tymona napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): Witam Obieżyświata
Kurna dopiero teraz zajarzyłem :!: :idea: :arrow: Aragorn :?: :?: :idea:
A ja dopiero połączyłam fakty :lol: :lol: dzięki :lol:

Że co?
Ja jakiś dzisiaj niewyspany jestem, bo nie jarzę... :) :roll: :?:

(Władcę Obrączek widziałem, ale nie wiem co to ma ze mną wspólnego).

janusz.w napisał(a):To i ja utwierdzam się w przekonaniu, że na bułgarskim wybrzeżu jednak mnie nie zobaczą ewentualnie w góry tam pojadę...

I w sumie dobrze zrobisz. Riła i Rodopy są inne niż bałtycko i krymsko podobne plaże ich riviery, te wszystkie Słoneczne Brzegi i Złote Piaski to było coś, ale w latach 70,80-tych.

Natomiast jest coś, co w Bułgarii bije wszystko klimatem i położeniem.
Mianowicie Melnik.... :) :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2009 08:42

Fatamorgana napisał(a):
Tymona napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): Witam Obieżyświata
Kurna dopiero teraz zajarzyłem :!: :idea: :arrow: Aragorn :?: :?: :idea:
A ja dopiero połączyłam fakty :lol: :lol: dzięki :lol:

Że co?
Ja jakiś dzisiaj niewyspany jestem, bo nie jarzę... :) :roll: :?:

(Władcę Obrączek widziałem, ale nie wiem co to ma ze mną wspólnego).
...

Luźne skojarzenia ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Zdradziecki rekonesans - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone