Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdradziecki rekonesans

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2009 23:17

Bułgaria pod koniec lat 80-tych to był dla nas raj. Pamiętam, jak marzyłam o wyjeździe nad Morze Czarne. A podczas podróży (razem z koleżankami) uprzykrzałyśmy życie naszym rodzicom, marudząc i wymyślając na różne melodie piosenki, których słowa brzmiały zawsze tak samo: Kiedy będziemy na Wyspie Bułgaryjnej...?
Tak więc Wasza Półgaria to moja dziecięca Wyspa Bułgaryjna :lol:

Moje dziecięce wspomnienia z bułgarskich wakacji 1988 (i 1989, bo byliśmy w tym kraju dwa razy!) to rolby na plaży (tak nazwałyśmy z Gośką - moją przyjaciółką, kręcone zjeżdżalnie; niezbadane są ścieżki umysłu siedmiolatki :lol:), pijaki ("kamienne źródełka" z wodą pitną w parku przy plaży), wojny na brzoskwinie w ogrodzie naszego "apartmani", pyszne naleśniki z dżemem sprzedawane na ulicy oraz wspomnienie pięknego bułgarskiego wesela odbywającego się w restauracji, w której jadaliśmy obiadokolacje :D

Tyle dziecięce wspomnienia. Pewnie gdybym teraz pojechała do Bułgarii i skonfrontowała je z rzeczywistością, byłabym rozczarowana.

Szkoda, że Półgaria taka brudna i komercyjna. Stragany, pety na plaży, wszechobecny syf, to wszystko, co opisujesz, jest przerażające i póki co skutecznie odstrasza mnie przed podróżą do tego kraju.

Chyba będę musiała trochę poczekać, aż coś się tam zmieni (miejmy nadzieję, że tak się stanie!), zanim wyruszę w "podróż sentymentalną" na Wyspę Bułgaryjną :wink:

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za bułgarskie odcinki (mimo wszystko trochę tam ładnie :wink:)

:papa:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.10.2009 14:53

Piotrek_B napisał(a):Turystyka spada na psy a ta tandeta bazarowa jest właśnie odbiciem tego - ludzie coraz bardziej w to wchodzą - im więcej "olinkluziwów", plastikowych kubków, sztućców, tandeta i tyle.
Piotruś, no to ja rękami i nogami podpisuję się pod tym co napisałeś - tandeta i tyle :D

Piotrek_B napisał(a):Możesz na różnych forach prześledzić jakie są najważniejsze elementy wypoczynku.Najważniejsze ile jest basenów w hotelu i czy "darmowe" drinki można żłopać do godziny 23.59 czy do 0.00 no i oczywiście po ile jest piwo na mieście :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Nie, ale tym to mnie znów zainspirowałeś :wink: ja muszę takie fora koniecznie odwiedzić, bo to umrzeć za śmiechu pewnie można :lol: :lol: :lol:

Szczepciu - witaj :papa: i Piotrfsze cieszę się, że pojawiły się głosy, które mówią, że nad morzem w Bułgarii też można przyjemnie spędzić czas - świat jest kolorowy i każdemu co innego w duszy gra - i całe szczęście, bo nudno by było :wink: Nam Bułgaria nie zagrała, a Wam tak - jeden lubi rybki, a drugi akwarium (aż strach pomysleć o tym trzecim :wink: )

szczepciu napisał(a):Byliśmy w tym roku w Bułgarii, dokładnie w Carewie.
I dlatego to ma znaczenie - w tych większych miejscowościach ludzie są pewnie bardziej "rozpuszczeni" i pozwalają sobie "olewać" klientów , bo i tak jest ich cała masa.
szczepciu napisał(a):a więc wiele w tym temacie zależy od nas turystów
Całkowita racja, przecież ja nie powiedziałam, że to Bułgarzy sobie śmiecą, a co do sprzątania, to nawet widziałam tam taki traktor sprzątający, ale co z tego... jak ludzie w ekspresowym tempie sprawili, że ilość śmieci po sprzątaniu wróciła do normy.

piotrf napisał(a):Podobnie jak szczepciu nie spotkałem się z oznakami lekceważenia , za to mogłem liczyć na bezinteresowną pomoc i życzliwość
No ,niestety nam się nie udało :(

piotrf napisał(a):Bułgaria to piękny kraj , mający sporo do zaoferowania :)
I dlatego my do Bułgarii zamierzamy wrócić, ale na 100% nie nad morze :D

tadeusz2 napisał(a):Moje wspomnienia z Rumuni sięgają czasów Słońca Karpat, Cyganów, potwornej biedy i żebrzącej dzieciarni. Ciekawe czy coś z tego pozostało jeszcze?
Tadeuszu - witam :papa: i spieszę z odpowiedzią :D Słonce Karpat - świeci :wink: ale tylko na niebie :wink: , Cyganie - obecni, potworną biedę zamieniłabym na biedę skontrastowaną z przypływem pieniądza (środka nie zauważyłam), no i dzieciaki na szczęście mają już inne zajęcia :D

tadeusz2 napisał(a):Czy warto jechać do Bułgarii czy nie, można się spierać. (...) Zwykło się mawiać, że prawda leży pośrodku
Bo ona - ta prawda- dalej tam leży :wink: :D

JacYamaha napisał(a):
Tymona napisał(a):zachowanie obsługi skojarzyło mi się z filmami Barei

Proszeeeeee
ooooooo to chodziło :lol:

SVIBANJ napisał(a): :D :D :D Gdybyś potrzebowała wsparcia to daj znak :D W protestowaniu nie mamy sobie równych :D
Svibek, ty akcje protestacyjne masz w genach, nie wyobrażam sobie protestowania bez Ciebie :lol: :lol: jaby co Ty robisz plakaty :wink: :lol:

SVIBANJ napisał(a):Noooo... Tymona widzę ,że Ty też jak kameleon :D
Bo mi kazali na Zlocie :D mówią, że z awatarka nie wyglądam na swoje 18-naście :wink: tylko na więcej :wink: :D

maslinka napisał(a):Moje dziecięce wspomnienia z bułgarskich wakacji 1988 (i 1989, bo byliśmy w tym kraju dwa razy!) to rolby na plaży (tak nazwałyśmy z Gośką - moją przyjaciółką, kręcone zjeżdżalnie; niezbadane są ścieżki umysłu siedmiolatki :lol:), pijaki ("kamienne źródełka" z wodą pitną w parku przy plaży)...
Tyle dziecięce wspomnienia. Pewnie gdybym teraz pojechała do Bułgarii i skonfrontowała je z rzeczywistością, byłabym rozczarowana.
Eee, Maslinko, to Ty musisz udać się w podróż na Wyspę Bułgaryjną :D Nalesniki cały czas na Ciebie czekają, z "pijakami" :lol: gorzej (poszli na odwyk :wink: ) "Rolby" są, ale ząb czasu je trochę napoczął :wink: A jeżeli chodzi o " trochę tam ładnie" - powiedziałabym, że nawet bardzo ładnie, ale ludzie skutecznie psują widoki :wink:

pozdrawiam serdecznie wszystkich czytaczy i ogladaczy :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2009 16:16

Tymona napisał(a):.... Bo mi kazali na Zlocie :D mówią, że z awatarka nie wyglądam na swoje 18-naście :wink: tylko na więcej :wink: :D....

I bardzo dobrze, że kazali :lol:
Teraz avatarek jest OK lub jak kto woli dźezi, cool i zajefajny :wink:
A żeby było w temacie to........czekam :devil:

Edit: wiem:........... "nie poganiaj mnie bo trace oddech" :lol:
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 05.10.2009 17:35

Jak tak dobrze popatrzeć 8O to bardzo ładnie w tej PÓŁgarii.

A piszą, że Bułgarzy "zabijają" się o klijenta, że jeden drugiemu podbiera. Znajac nasze szczęście też pewnie trafilibyśmy na "zblazowanych" kelnerów.
A co do plaż... nie trzeba do Bułgarii, niestety ja w tym roku tylko rodzime akweny wodne odwiedzałam, i zawsze wracałam zdenerwowana ( mówiąc łagodnie). Czasem wydaje mi się, że nie wszyscy wiedzą do czego służą śmietniki :? :evil: a jeżeli ich nie ma to tak ciężko pozbierać te swoje butelki, puszki, woreczki foliowe i wyrzucić do kosza. Czy ktoś lubi podczas pływania zaplątać się w "reklamówkę"?

Już się zamykam, Majeczka w różowej sukience wyglada bosko :D .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2009 19:30

Magda a nie Cię... :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.10.2009 19:42

Piotrek_B napisał(a):Edit: wiem:........... "nie poganiaj mnie bo trace oddech" :lol:
No bardzo ładna piosenka, i znana i taka fajna stara (choć młoda) Kora :lol: ale nie rozumiem kontekstu... :lol:

kasia34 napisał(a):A piszą, że Bułgarzy "zabijają" się o klienta, że jeden drugiemu podbiera. Znajac nasze szczęście też pewnie trafilibyśmy na "zblazowanych" kelnerów.
Może jakimś wyjściem z sytuacji jest pobyt w jakiejś małej mieścinie, a nie w miejscach turystycznie obłożonych.

kasia34 napisał(a): Czasem wydaje mi się, że nie wszyscy wiedzą do czego służą śmietniki :? :evil: a jeżeli ich nie ma to tak ciężko pozbierać te swoje butelki, puszki, woreczki foliowe i wyrzucić do kosza. Czy ktoś lubi podczas pływania zaplątać się w "reklamówkę"?
No właśnie - bo to jedno i drugie musi zadziałać i współpracować :D :D :D

JacYamaha napisał(a):Magda a nie Cię... :wink:
Jacek - znowu szyfrem mówisz :lol: - co nie mnie? :lol: :lol: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2009 19:46

"ch" mi uciekło. :lol:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.10.2009 19:48

JacYamaha napisał(a):"ch" mi uciekło. :lol:
No dobra, ale teraz mam do wyboru : Magdach ach niech Cięch i dalej nie kumam :lol: :lol:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 05.10.2009 20:02

Magda gratuluję nowej metamorfozy. :D
Nie mogłam się powstrzymać. :lol:

I czekam na cdn............
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.10.2009 20:17

Ania W napisał(a):Nie mogłam się powstrzymać.
:lol: :lol: i bardzo dobrze :lol: w końcu szłam Twoim kameleonowym śladem :wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.10.2009 20:19

Ania W napisał(a):Magda gratuluję nowej metamorfozy. :D
:lol:

Awatarek chyba zmieniony po uwagach na Zlocie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2009 20:24

Tymona napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):Edit: wiem:........... "nie poganiaj mnie bo trace oddech" :lol:
No bardzo ładna piosenka, i znana i taka fajna stara (choć młoda) Kora :lol: ale nie rozumiem kontekstu... :lol:....

Kontekst zaczął się na stronie 9 :wink:
tymi oto słowami:
Tymona napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):Tymona nie bajeruj.........jedziemy dalej :devil:

nie naciskaj, bo się zamknę - jak powiedział pewien Osioł :lol: :lol: ....
:devil:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.10.2009 20:41

Janusz Bajcer napisał(a):Awatarek chyba zmieniony po uwagach na Zlocie :wink:
Janusz - wszystko się zgadza, już Svinanjowi napisałam::
Tymona napisał(a): Bo mi kazali na Zlocie :D mówią, że z awatarka nie wyglądam na swoje 18-naście :wink: tylko na więcej :wink: :D

Piotrek_B napisał(a):Kontekst zaczął się na stronie 9 :wink:
A mnie nie pozostaje nic innego - jak iść w zaparte :wink: i dalej udawać, że nie rozumiem :wink:
p.s. chwilowo pojecie "czasu wolnego" jest mi obce
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 05.10.2009 21:16

Janusz Bajcer napisał(a):
Ania W napisał(a):Magda gratuluję nowej metamorfozy. :D
:lol:

Awatarek chyba zmieniony po uwagach na Zlocie :wink:

Tak, tak....ale my (kobiety) coś z kameleona mamy. :wink:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 06.10.2009 10:26

Tymona napisał(a):...Bo mi kazali na Zlocie :D mówią, że z awatarka nie wyglądam na swoje 18-naście :wink: tylko na więcej :wink: :D...

No i bardzo dobrze,że kazali ,bo dzieki temy z wieeeelkich przeciwsłonecznych okularów wykluła nam sie przecudnej urody dzieweczka :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Zdradziecki rekonesans - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies