Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdrada po 3-kroć, czyli ITALY'11...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:45

Kwaterki zabukowane.
Peschici, Sorrento, Rzym, Montecatini Terme.
Pytań kilka:
1. Czy jest jakaś karta ogolnowloska/rzymska/toskańska na zwiedzanie ze znizkami muzeów.
2. Czy w Rzymie jest jakiś uniwersalny bilet sieciowy/inny/zbiorowy/rodzinny na komunikację publiczną.
3. Co Wam jeszcze do glowy przychodzi?
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.03.2011 21:06

A ja bym we Włoszech udał się tutaj:
http://www.google.com/images?client=saf ... 61&bih=618
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 21:10

Pojadę, lecz ceny kwater mnie skutecznie zniechęcily.... :evil:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.03.2011 21:17

Karta turystyczna ROMA PASS to dobry sposób na zwiedzanie Wiecznego Miasta za dobrą cenę.

Pakiet karty zawiera:
- nieodpłatny wstęp do dwóch pierwszych zwiedzanych muzeów państwowych w Rzymie;
- zniżki do wszystkich kolejnych muzeów państwowych w Rzymie;
- zniżki na niektóre wystawy i spektakle w Rzymie;
- trzydniowy dostęp do środków transportu ATAC (autobusy, tramwaje, trolejbusy, metro A i B, linie metra metra naziemnego Roma-Pantano, Roma-Lido, Roma-Viterbo w obrębie miasta Rzym).
Rzym wstepy.
Domus Aurea = czasowo zamknięte!
Galleria Borghese = 6,50 euro, ulgowy 4,50 euro; UWAGA! Rezerwacja konieczna! + 2 euro za rezerwację w kasie, + 3 euro za rezerwację online. UWAGA! Galeria często zmienia ceny biletów w zależności od proponowanych wystaw okolicznościowych.
Galleria Arte Antica in Palazzo Barberini = 5,00 euro, ulgowy 2,50 euro.
Galleria Nazionale Arte Antica in Palazzo Corsini = 4,00 euro, ulgowy 2,00 euro.
Galleria Spada = 5,00 euro, ulgowy 2,50 euro.
Galeria Sztuki Nowożytnej i Współczesnej (Galleria Nazionale ;Arte Moderna e Contemporanea) = 10 euro, ulgowy 8 euro.
Koloseum + Palatyn + Forum Romanum = normalny 12 euro, ulgowy 7,50 euro; bilet ważny jest dwa dni, ale pozwala na jedno wejście do każdego z obiektów.
Mauzoleum Cecylii Metelli przy Via Appia Antica = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Museo Nazionale Delle Arti Del XXI Secolo = 11,00 euro, ulgowy 7,00 euro (tylko dla grup oraz we wtorki dla over 65).
Museo Nazionale Arte Orientale = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Museo Nazionale del Palazzo di Venezia = 4,00 euro, ulgowy 2,00 euro.
Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia = 8,00 euro, ulgowy 4,00 euro.
Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano) = 7,00 euro (ważny 3 dni) + 3 euro w czasie trwania wystaw okolicznościowych; ulgowy 3,50 euro + 3 euro w czasie trwania wystaw okolicznościowych.
Muzeum Narodowe Instrumentów Muzycznych (Museo Nazionale degli Strumenti Musicali) =
Panteon = gratis.
Park Archeologiczny w Starej Ostii (Scavi di Ostia Antica) = 6,50 euro, ulgowy 3,25 euro.
Termy Karakalli = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Willa dei Quintili = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Zamek św. Anioła (Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo) = 8,50 euro, ulgowy 6,oo euro (+ 3 euro z okazji wystaw okresowych).
Florencja. Galeria Uffizi - 6,50 euro
Katedra Santa Maria del Fiore - gratis
Kopuła Katedry - 8 euro
Baptysterium Katedry - 4 euro
Dzwonnica Giotta - 6 euro
Muzeum Katedry - 6 euro
Palazzo della Signoria (Stary Pałac) - 6 euro
Galeria Palatina (Palazzo Pitti) - 6,50 euro
Muzeum Narodowe Del Bargello - 4 euro
Galeria Akademii - 6,50 euro
Bazylika Santa Croce - 5 euro (3 euro grupy powyżej 15 osób)
Basilica di S. Lorenzo - 2,50 euro
Santa Maria Novella - 2,50 euro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 21:26

Grazie.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 01.03.2011 21:34

FUX napisał(a):Kwaterki zabukowane.
Peschici, Sorrento, Rzym, Montecatini Terme.
Pytań kilka:
1. Czy jest jakaś karta ogolnowloska/rzymska/toskańska na zwiedzanie ze znizkami muzeów.
2. Czy w Rzymie jest jakiś uniwersalny bilet sieciowy/inny/zbiorowy/rodzinny na komunikację publiczną.
3. Co Wam jeszcze do glowy przychodzi?

To ile płacisz w Peschici,w jakim terminie będziecie na Gargano.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 21:42

Ca. 80 /d/2os. z klimą, sniadaniami, etc. Prawdopodobnie druga połowa czerwca. jeszcze mam czas na zmiany rezerwacji. Rozważam także drugą pol. lipca i zamierzam zdublowac rezerwacje.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.03.2011 10:03

A ja bym we Włoszech udał się tutaj:
http://www.google.com/images?client=saf ... 61&bih=618

a ja bym się nie udał i nie udałem :wink:
to jest fajny temat na zwiedzenie, a nie na pobyt
bo wygląda ładnie na zdjęciach - w rzeczywistości trudno o ładne plaże, "normalne" zejście do wody, dobre warunki w dobrej cenie (bo to już południowe południe i południowe standardy)

FUX,
nie chcę Ci mącić, ale jeśli masz jeszcze czas i ochotę na poszukiwania kwater, to zerknij tutaj:
http://www.gabbianobeach.com/
http://www.baialombardi.it/vieste/camping-vieste-village.html
http://www.covosaracini.it/gargano/residence-gargano.html

to są 3 sąsiadujące ze sobą ośrodki nad piękna plażą ... ja byłem w tym środkowym (zdaje się, 68 euro za domek/ 4 osoby, bez śniadania)

pozdrov, Krystof[/url]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2011 14:49

Dzieki za linki. Będę mial chwilę, to rozważę zamiane, jeżeli bedzie coś wolnego.
Na razie zalamał mnie Watykan. Zwiedzanie, same wstepy, ca. 300 juro na 4 osoby + przewodnik 130 juro. 8O
Wiekszość miejsc tylko z przewodnikiem :!:
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 02.03.2011 22:24

5. Później-Garda.
FUX, ja w tym roku również Italy, ale Twój piąty punkt to mój jedyny i zamierzam się zatrzymać tutaj : www.camping-sirmione.it a wybieram się tam pod koniec czerwca.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2011 22:26

Już widzę dzisiaj, że Garda tylko z okien auta... :cry:
Nie styknie czasowo.
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 02.03.2011 22:29

Ja się tam loguję na około 10 dni i planach napewno Wenecja i Mediolan oraz najbliższa okolica, zobaczymy na co jeszcze wystarczy czasu i EURO
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2011 13:34

Mam pytanko.
Jak wygląda sprawa przekąszenia czegoś w ciągu dnia we Włoszech?

Co jest czynne?

Albo co jest permanentnie zamknięte z powodu sjesty.

Pytam pod kątem mojej mlodzieży; jakies mc donaldy, bistra, etc.
zum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zum » 26.04.2011 13:29

Pozwolisz FUX że się podepnę do Twojego wątku ze swoim pytaniem?
Nie chcę zakładać osobnego tematu.
Jeżeli ktoś zna jakieś namiary na campy/apartamenty gdzieś na południu Sycylii to proszę o info. Południe dlatego że chyba gdzieś wyczytałem że w tamtym rejonie są najciekawsze plaże (piasek, ew. drobny żwirek), jeżeli się mylę to plany lokalizacji jak najbardziej mogą ulec zmianie. Sycylia - chęć zwiedzenia tej wyspy. Czasokres - 14 dni (lipiec) łącznie z dojazdem z PL, czyli na miejscu jakieś 10 dni, no chyba że po drodze zahaczę o Rzym.
Nie bardzo znam specyfikę zakwaterowań w Italii, wiem tylko że różni się od tego w CRO. Zorientowałem się już że napewno jest drożej niż w CRO, dlatego proszę o jakieś info w cenach może nie bardzo kosmicznych.
CRO po trzech wyjazdach już narazie idzie w odstawkę, no chyba że Włochy mnie przerażą finansowo... no ale raz się żyje... ;-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2011 13:43

Przeglądałem cenniki i o ile nie jest wielkim problemem miejsce pod namiot, to bungalow jest od soboty do soboty.
Ceny różniste.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Zdrada po 3-kroć, czyli ITALY'11... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies