Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia z delfinem nie będzie - Lošinj i Korčula 2024

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.02.2025 15:56

maslinka napisał(a):Pogled w stronę miejscowości Kneža i wysepek Mala Kneža...

Wszystkie widoczki, które pokazałaś w ostatnim odcinku są piękne :hearts: . Można się rozmarzyć i jednocześnie zestresować, bo u mnie za oknem jesienna plucha.
maslinka napisał(a):Takie dziwne rozkminy mamy, czyli zwykłe (można powiedzieć, że nudne) chorwackie popołudnie :lol:

Nie pogardzę taką nudą na urlopie, chociaż lubię też gdy się coś dzieje. Jednym słowem najlepszy złoty środek :).
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.02.2025 18:26

No niestety, beztroskie wakacje nie są regułą... Coś na ten temat wiem, taki był mój ostatni pobyt w Chorwacji, już lata temu :| .
I tak nieźle, jeśli uda się pojechać / polecieć w zaplanowane miejsce, nam dwa lata temu nie udało się, chociaż przelot do Aten był opłacony (dobrze, że rezerwację noclegów udało się odwołać bez kosztów). Rok temu nawet gdzieś dalej nie planowaliśmy, no i dobrze, gdyż z powodu mojej dość nagłej operacji i tak trzeba byłoby zrezygnować... W tym roku też zupełnie bez planowania, gdyż czekam w kolejce na przydział sanatorium (pewnie będzie później, niż w zwyczajowy dla nas termin wrześniowo/październikowy, ale może jednak niego zahaczy?), "wisi" też nad nami :? rozrusznik dla wnuka (też zapewne jeszcze w tym roku).

Trzeba więc radować się, nawet jeśli nie całkiem beztrosko, z tego co jest nam dane. Wasze wakacje, chociaż skrócone, były piękne. Wypad sylwestrowy oraz ostatnio narciarski, także 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.02.2025 19:05

Marlowe1994 napisał(a):No ten mój mógł tyle ważyć :roll:

Niezły stwór 8O Trochę jak z innego świata ;)

majkik75 napisał(a):To nie smęty, to życie. Bardzo dobrze Cię rozumiem :pociesza: My mamy teraz identyczną sytuację, teściowa jest w trakcie leczenia onkologicznego. Na razie jest w porządku, ale zawsze powtarzam, że rozbawić Boga można mówiąc mu o swoich planach...

Dużo zdrowia dla teściowej i dla Was!
Do planów zawsze podchodzę ostrożnie, ale trzeba je robić, bo, przynajmniej w moim przypadku, dają dużo nadziei i napędzają do życia :)

agus78 napisał(a):Zrobiło się smutno, ale takie jest życie...Niestety, też wiem o czym piszecie :nie:

Piszę to z perspektywy czasu. Od tamtych wakacji minęło ponad pół roku i dużo się zmieniło. Na plus :) Sytuacja jest stabilna, ale wiadomo, że nigdy nic nie wiadomo...

Zresztą z każdym. My też młodsi się nie robimy, a po czterdziestce oboje mamy różne dolegliwości :? :tak:

agus78 napisał(a):Maslinko - ta Korčula coraz bardziej mi się podoba, widoki piękne :hearts: :smo:

Cieszę się bardzo, że Ci się podoba :cmok:

wiola2012 napisał(a):Wszystkie widoczki, które pokazałaś w ostatnim odcinku są piękne :hearts: . Można się rozmarzyć i jednocześnie zestresować, bo u mnie za oknem jesienna plucha.

U nas też paskudnie. Aktualnie bardziej tęsknię za błękitnym niebem nad Alpami i białymi stokami, bo to mam na świeżo :D Chciałabym jeszcze trochę prawdziwej zimy, którą bardzo lubię :)

wiola2012 napisał(a):Nie pogardzę taką nudą na urlopie, chociaż lubię też gdy się coś dzieje. Jednym słowem najlepszy złoty środek :).

Złoty środek to jest to! :tak: Po emocjach związanych z emocjonującą wycieczką kajakową trafił nam się spokojniejszy dzień 8)

dangol napisał(a):No niestety, beztroskie wakacje nie są regułą... Coś na ten temat wiem, taki był mój ostatni pobyt w Chorwacji, już lata temu :| .

Mnie się nieraz zdarzało chorować na wyjazdach czy nawet lądować w szpitalu. Tak bywa...

dangol napisał(a):W tym roku też zupełnie bez planowania, gdyż czekam w kolejce na przydział sanatorium (pewnie będzie później, niż w zwyczajowy dla nas termin wrześniowo/październikowy, ale może jednak niego zahaczy?), "wisi" też nad nami :? rozrusznik dla wnuka (też zapewne jeszcze w tym roku).

Zdrówka! :D Dla Was Wszystkich!

dangol napisał(a):Trzeba więc radować się, nawet jeśli nie całkiem beztrosko, z tego co jest nam dane. Wasze wakacje, chociaż skrócone, były piękne. Wypad sylwestrowy oraz ostatnio narciarski, także 8)

Zawsze bardzo doceniam każdy wyjazd, nawet te najbliższe :D Tak jak pisałam, minęło już ponad pół roku i dużo się wydarzyło po drodze. Tamta sytuacja opanowana. Zawsze z tyłu głowy jest obawa o różne kwestie i o bliskich. Życie...

O zdrowiu się nie myśli, jeśli jest się zdrowym, a choroby czy choćby niedyspozycje mogą skutecznie pokrzyżować plany. Chociaż z drugiej strony - z różnymi dolegliwościami się żyje i normalnie funkcjonuje :) W tym podróżuje. Czasami bywa to utrudnione, ale może dzięki temu bardziej cieszy, gdy pokonuje się te przeciwności. Ja przynajmniej w takich sytuacjach mam pewną satysfakcję :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.02.2025 19:33

Niestety sytuacje zdrowotne potrafią pokrzyżować plany. Też przez to przeszłam, tyle tylko, że my odwoływaliśmy wyjazdy jeszcze przed ich rozpoczęciem. Zdarzyło nam się to już dwa razy. Na szczęście mieliśmy ubezpieczenie, więc odzyskaliśmy poniesione koszty.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2025 07:43

maslinka napisał(a):
O zdrowiu się nie myśli, jeśli jest się zdrowym, a choroby czy choćby niedyspozycje mogą skutecznie pokrzyżować plany. Chociaż z drugiej strony - z różnymi dolegliwościami się żyje i normalnie funkcjonuje :) W tym podróżuje. Czasami bywa to utrudnione, ale może dzięki temu bardziej cieszy, gdy pokonuje się te przeciwności. Ja przynajmniej w takich sytuacjach mam pewną satysfakcję :)

Dobrze powiedziane i dobre podejście.
Mw od 2 lat wyjeżdżamy na urlop z duszą na ramieniu z obawy o najbliższą mi osobę, poza moją Panią.
Czasem pojawia się bezwiednie myśl, gdzie będziemy jak trzeba będzie nagle wracać.

Ja już wstępnie dziękuję za relację, plany mi się zmieniają, przesuwają, ale przed wypadem na Korculę na pewno tutaj zajrzę.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.03.2025 14:51

megidh napisał(a):Niestety sytuacje zdrowotne potrafią pokrzyżować plany. Też przez to przeszłam, tyle tylko, że my odwoływaliśmy wyjazdy jeszcze przed ich rozpoczęciem.

Zdrówka! :D Żeby się już nigdy takie sytuacje nie zdarzały!

te kiero napisał(a):Ja już wstępnie dziękuję za relację, plany mi się zmieniają, przesuwają, ale przed wypadem na Korculę na pewno tutaj zajrzę.

Cieszę się, że Cię zachęciłam do Korčuli :D Myślę, że do końca relacji zostały jakieś 3 odcinki; łącznie z tym, na który właśnie zapraszam 8)

Dzień 19. (17 lipca, środa): Powtórki są fajne :)

Dziś ostatni dzień kajakowania. (Okaże się również, że to ostatni pełny dzień wakacji, ale tego jeszcze nie wiemy. W tym momencie planujemy, że zostaniemy na wyspie do najbliższego piątku...) Pakujemy Osiołka na dach i jedziemy w znanym nam kierunku - do uvali Meja, z której ruszaliśmy w rejs w ubiegły piątek, czyli pięć dni temu. Dokładnie tutaj:

Obrazek

Dzisiaj jest zdecydowanie lepsza przejrzystość powietrza niż ostatnio. Przewiało trochę, ale już na szczęście nie wieje. Widok na część zatoki, w której są tereny wojskowe:

2024-07-17-10h54m40.JPG

Przepiękny kolor Jadranu :hearts::

2024-07-17-10h54m43.JPG

I pogled w drugą stronę - na Hvar i wysepkę Grčik:

2024-07-17-10h53m21.JPG

2024-07-17-10h53m37.JPG

Wiemy, że nie ma sensu do niej dopływać. Poprzednio sprawdziliśmy, że brzegi są niedostępne i nie sprzyjają plażowaniu:

2024-07-17-10h53m41.JPG

Małż ściąga kajak z Maździaka:

2024-07-17-10h55m08.JPG

i ruszamy:

2024-07-17-11h11m03.JPG

Tym razem nie mam zbyt wielu zdjęć z Osiołka, bo tę trasę już pokonywaliśmy. Zresztą wtedy płynęliśmy niemal dookoła półwyspu i wracaliśmy na parking z innej strony. Teraz wrócimy po własnych śladach, najkrótszą trasą, ale najpierw musimy zrealizować plan, a ten jest konkretny, bo mamy upatrzoną pewną półkę skalną :chytry: Kwestia szczęścia czy będzie wolna... Poprzednio się nie udało i miejscówki do plażowania trafiły nam się średnio wygodne. Dlatego wracamy :D

Tutaj leżeć nie będziemy :lol::

2024-07-17-11h23m11.JPG

Zaśmiecona plaża w innej części obszaru wojskowego:

2024-07-17-11h26m33.JPG

I jest: ta-dam! :mg::

2024-07-17-11h37m06.JPG

Wolna i cała dla nas :hearts::

2024-07-17-11h39m09.JPG

Półka jest tak duża, że nie wiadomo, w której części się rozłożyć :lol::

2024-07-17-11h39m34.JPG

Jesteśmy w zatoczce Kursar. Płycizna (wygodne wejście do wody) i widok na Hvar:

2024-07-17-11h55m34.jpg

Szeroki kąt:

2024-07-17-11h55m37.jpg

Jeszcze szerszy :lol::

2024-07-17-16h01m52.jpg

Jestem gdzieś tam, na granicy cienia ;), którego z czasem zaczynało przybywać. I dobrze! To już chyba 10 dzień ukropu na tym urlopie. Chociaż generalnie oboje jesteśmy ciepłolubni, powoli mamy dość temperatury 35-38 stopni :? Nawet rano, gdy koło 8:00 - 8:30 wychodzimy z mieszkania, jest niemożliwie gorąco. Miejsce, w którym jemy śniadanie, jest całkowicie zacienione, co daje tylko częściową ulgę... (Oczywiście nie wyobrażam sobie jedzenia w pełnym słońcu.)

Nasza miejscówka:

2024-07-17-11h56m09.jpg

2024-07-17-12h38m58.JPG

i Różowy Koleżka :mg::

2024-07-17-12h28m54.JPG

Zdecydowanie warto było tu przypłynąć! Mieliśmy szczęście, że upatrzona podczas poprzedniej wycieczki kajakowej półka skalna okazała się wolna :D

Spędzamy na "plaży" 8) kilka pięknych godzin, a koło 16:30 najwyższa pora na ewakuację. Wracamy tą samą drogą, którą tu dotarliśmy.

2024-07-17-16h30m35.JPG

Trochę fal jest, ale bez porównania z tym, co Jadran wyprawiał przedwczoraj ;)

2024-07-17-16h30m39.JPG

Znowu zabudowania wojskowe:

2024-07-17-16h30m58.JPG

Fajnie wyglądający maslinik :D:

2024-07-17-16h41m55.JPG

i półka skalna, która wydaje się równie wygodna jak ta, do której dopłynęliśmy:

2024-07-17-16h48m13.JPG

Wcale nie trzeba wiosłować - ta półka jest blisko parkingu! :mg: Ale kajakowanie to przecież przyjemność sama w sobie :mg: Fajnie jest się zmęczyć, a potem odpocząć :lol:

Koniec wycieczki. Dopływamy prawie do miejsca, w którym czeka na nas Maździak; u góry widać samochody):

2024-07-17-16h48m37.JPG

Kilka przybyło:

2024-07-17-17h10m59.JPG

A oto trasa dzisiejszej i ostatniej na tych wakacjach :idea: wycieczki kajakowej:

Kursar.png

Tym razem rejsik odbył się w spokojnych okolicznościach i przebiegł całkowicie zgodnie z planem. Ma to swoje zalety 8) Natomiast długo nie zapomnę poprzedniego kajakowania - do uvali Mala Trstena :hearts: (tej z martwą mureną ;))

Wracamy na kwaterę. Jest stosunkowo wcześnie, więc Małż postanawia uporać się z kajakiem - spuszcza powietrze z Osiołka i pyta gospodarza, czy może użyć węża ogrodowego do umycia. Oczywiście, nie ma problemu :)

Gadają sobie chwilę. Słyszę dialog, który brzmi mniej więcej tak:
- Dobrze mówisz po chorwacku! (To właściciel domu do Małża.)
- Dziękuję! Ty (Pan) też! :D
:lol:

Ubawiło to naszego gospodarza, który serdecznie Małża uścisnął 8)

Ja z kolei relaksuję się, słuchając koncertu sąsiada. Nie pisałam jeszcze o tym, że od kilku dni, regularnie o 18:00 (jeżeli akurat wtedy jesteśmy w naszym ogródku), mam przyjemność usłyszeć, jak sąsiad gra melodię z Ojca chrzestnego :D To jeden z moich ulubionych filmów, a słuchając Il Padrino często mam ciarki :hearts:

Powiedzmy, że brzmiało to mniej więcej tak:

Sąsiad zdecydowanie ma talent! A codzienna korčulańska "rutynka" po powrocie z kajakowania - zagryzanie kabanosa (mój tegoroczny sposób na wilczy głód, wcześniej nie przepadałam za kabanosami 8O) i słuchanie koncertu w ogródku będzie tym, za czym zatęsknię już bardzo niedługo...

8) 8) 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.03.2025 15:25

Jeśli usłyszę czasem taki tekst jak Twój mąż, też tak odpowiadam 8)
Czasem pada pytanie dlaczego mówię po chorwacku, odpowiadam, z uwagi na to, że jesteśmy w Chorwacji :) I że mam nadzieję że rozmówca będzie mówił po polsku jak przyjedzie do Polski :lool:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.03.2025 22:02

Marlowe1994 napisał(a):Jeśli usłyszę czasem taki tekst jak Twój mąż, też tak odpowiadam 8)

Ludzi z nieco innym poczuciem humoru ;) może to wprawić w lekkie osłupienie :mg:

Marlowe1994 napisał(a):Czasem pada pytanie dlaczego mówię po chorwacku, odpowiadam, z uwagi na to, że jesteśmy w Chorwacji :) I że mam nadzieję że rozmówca będzie mówił po polsku jak przyjedzie do Polski :lool:

Dobre! :lol:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.03.2025 22:14

Fajna sprawa znać chorwacki na takim poziomie żeby swobodnie porozmawiać. Coraz częściej słyszy czy spotyka się takie osoby z Polski, którzy są tylko turystami, a potrafią się porozumieć. Ja niestety znam tylko liczebniki i podstawowe zwroty, ale nie raz pomogło. Nawet kiedyś z żoną zapisaliśmy się na kurs chorwackiego, ale niestety nie ruszył.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.03.2025 00:04

Ja pracowałem z dziewczyną, która prowadzi kursy z Chorwackiego. I jakoś nie ma kiedy się do niej zapisać na zajęcia ;)
No ale ona prawie pół roku w sezonie spędza w Czarnogórze ;)

Maslinka, pokusiłabyś się o subiektywny ranking plaż na Korculi?
Mam w planach powrót na tę wyspę, choć w kategorii powrót wyżej u mnie jednak Vis i Pag.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.03.2025 00:17

empire13 napisał(a):Ja pracowałem z dziewczyną, która prowadzi kursy z Chorwackiego. I jakoś nie ma kiedy się do niej zapisać na zajęcia ;)

Można uczyć się online. Kwestia chęci i wspólnego terminu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.03.2025 00:27

Marlowe1994 napisał(a):
empire13 napisał(a):Ja pracowałem z dziewczyną, która prowadzi kursy z Chorwackiego. I jakoś nie ma kiedy się do niej zapisać na zajęcia ;)

Chęci i czasu.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 03.03.2025 00:33

Agnieszka tak patrzę na twoją maździnkę i przypomniał się mi nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. Nigdy nas nie zawiodła, a pół Europy przejechała z nami i nieraz spaliśmy w bagażniku gdzieś na autostradzie. Z minusów to bardzo lubiła olej, chyba jak ja piwo :piwo:

cro11.jpg

PS tak, wiem flagi są na odwrót :(

empire13 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

Chęci i czasu.

:piwo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.03.2025 11:28

Taki wieczorny krótki koncercik musiał być bardzo przyjemny :hearts:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 15:17

SC, chyba Częstochowa .... Poznałem zza szyby, jak były te objazdy. Dosłownie przez całą Częstochowę i city i bokami. . Ten plac w środku i otoczenie wokół, nawet ładny był // A reszta, jak wszędzie bloki, lidl, biedronka, oil stacja ?? Widać było infrastrukturę byłego miasta wojewódzkiego, która być może, już teraz temu nie służy. Jak w Ostrołęce, Łomży, Radomiu, Sieradzu, czy gdzieś ??

/////
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży