Dawigs napisał(a):maslinka napisał(a):Po drodze można skręcić na szlak prowadzący na wzniesienie Greben Belvedere:
Jednak ta wycieczka (już zdecydowanie piesza) wymaga odpowiedniego obuwia...
Zdecydowanie coś dla mnie .
Kapitańska Baba napisał(a):Dopiero z góry widać, że VL to naprawdę spore miasto Dobrze, że tam zabłądziliście
Epepa napisał(a):Bardzo ładny punkt widokowy. Jeśli chodzi o miejscówkę na Korčuli, to nigdy nie umiałam się na nic zdecydować. Brałam pod uwagę Racišče i okolice między miastem Korčula a Lumbardą ze względu na wysepki.
Kasia i Krzyś napisał(a):Korčula to nasze ostatnie wakacje we dwoje, to był 2017 rok
Stacjonowaliśmy w Korčuli z widokiem na stare miasto.
Vela Luka była tylko punktem wypadowym na Proizd. Tak zupełnie na nas nie zrobiła wrażenia, że nie zrobiliśmy tam żadnego zdjęcia. Chyba że liczyć widok z góry, z Hum Może zyskuje wieczorem, ale mając pod nosem stolicę wyspy, nie chciało nam się tego sprawdzać.
piotrf napisał(a):Widoki wspaniałe , Vela Luka widziana z góry też wygląda na sporo większą miejscowość niż ze spaceru uliczkami
Hum trzeba zdobyć . . .
Marlowe1994 napisał(a):Nigdy nie byłem pobytowo na Korčuli. Odwiedzałem wyspę i miasteczko kilkukrotnie. Jadłem dobre jedzenie w konobie Maslina przy drodze z Korčuli do Lumbardy.
Marlowe1994 napisał(a):Już się z lekka zdziwiłem że ciśniecie z Korčuli do Trstenika, tego na peljeszczaku
Marlowe1994 napisał(a):Mam kolegę który jest mega zakręcony w temacie supa. Pływał w wielu miejscach świata. Jak odkrył cro to był też na Korčuli która tak mu się spodobała, że chciał tam ziemię kupować. Pływał co rano mniej więcej od 5 do 9 rano po tamtejszych wodach.
maslinka napisał(a):Niestety, okazuje się, że plaża jest bardzo zaśmiecona :
maslinka napisał(a):Za to mamy dużo radochy z odkrycia fajnej groty :
maslinka napisał(a):Coraz bardziej wieje Nic dziwnego, wypływamy na pełne morze... Na szczęście po południowej stronie Trstenika udaje nam się znaleźć idealne półki skalne :
maslinka napisał(a): Przypomina się nam historia z Živogošće Blato, kiedy podczas wycieczki kajakowej, wyprzedził nas pies Wtedy postanowiliśmy zmienić kajak
megidh napisał(a):maslinka napisał(a):Niestety, okazuje się, że plaża jest bardzo zaśmiecona :
Ciekawe skąd tam taka spora ilość śmieci ?. Czyżby morze zrobiło sobie tutaj "śmietnik".
megidh napisał(a):Grota faktycznie świetnie się prezentuje. Nie kusiło Was, żeby w niej postawić stopy ?.
megidh napisał(a):Tylko ten kajak bujający się na falach nie dawałby mi spokoju, bo miałabym obawy, że nagle coś spowoduje, że odpłynie na pełne morze. Czy macie jakiś gwarantowany sposób na bezpieczne przymocowywanie kajaka ?
Epepa napisał(a):Ale zatęskniłam za kajakiem! Dzięki za pokazanie miejsc, do których jeszcze nie dotarliśmy.
Kapitańska Baba napisał(a):Ależ Wam się udało z sarenkami Też bym chciała spotkać te ślicznoty na jakiejś wyspie
wiola2012 napisał(a):maslinka napisał(a): Przypomina się nam historia z Živogošće Blato, kiedy podczas wycieczki kajakowej, wyprzedził nas pies Wtedy postanowiliśmy zmienić kajak
Można by spróbować szybciej wiosłować, ale zapewne to zmiana kajaka była potrzebna .
A na poważnie, kiepski sprzęt psuje radość z uprawiania jakiegoś sportu. Ja muszę zmienić rower .
maslinka napisał(a):Mogłoby być bardziej gwarnie , jesteśmy jedynymi gośćmi. Do zamknięcia lokalu zostało 40 minut, może dlatego.
maslinka napisał(a):Pozuję z tym samym obrazem, co w 2009 roku, chociaż siedzimy teraz przy innym stoliku:
Zdjęcie archiwalne z relacji Szutrowym szlakiem przez wyspy, czyli Chorwacja 2009 :
Powrót do Nasze relacje z podróży