Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia podwodne???

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 27.02.2007 12:40

Witam,
wniosek jest taki, że każdy kupuje wg swojego uznania i potrzeb. A i ja się w końcu chyba zdecyduję na taki woreczek :) W tym roku znów cro 15 - 25 sierpnia Sukosan i okolice, więc warto by przywieźć trochę zdjątek spod wody :)
pozdrawiam
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.02.2007 13:33

To może dorzucę coś i ja do tematu.
Na początek zaznaczę, że nie jestem krezusem ale właśnie dlatego nie widzę możliwości korzystania z tzw. półśrodków.
W moim przypadku fotografia podwodna to pasja połączona z nurkowaniem. Zdjęcia robiłem już na głębokościach w okolicy 40 metrów.
Od ok. 3 lat korzystam z Olka C-5000 i obudowy Olympusa dedykowanej do tego aparatu - zestaw nie był tani ale od trzech lat służy mi bez jakichkolwiek problemów.
Jeśli tak jak w moim przypadku focenie pod wodą będzie połączone z zejściami na większe głębokości - nie ma co oszczędzać i trzeba brać sprzęt dający pewność, że uszczelnienia nie strzelą pod wodą - nie ma co myśleć o uratowaniu aparatu w tej sytuacji - dlatego też tylko aparat z dobrą twardą obudową. Co do uszczelnień po prostu trzeba o nie dbać. Niezbędny jest smar silikonowy i dokłądne sprawdzanie czy jakiś "paproszek" (włos, ziarnko piasku) nie dostał się pomiędzy oring lub obudowę
Dodatkowo na większych głębokosciach istotne jest aby aparat miał możliwość manualnego lub półautomatycznego ustawiania balansu bieli - przy zdjęciach podwodnych jest to jeden z istotniejszych parametrów.
Przy pływaniu po powierzchni w ABC lub płytkich zejściach na bezdechu "miękkie" rozwiązanie pewnie sie sprawdzi, ale w tym przypadku byłbym zwolennikiem wsadzenia do worka w miarę dobrego sprzętu (oczywiście cyfrówka) pozostającego w zasięgu finansowym.
Nie jestem zwolennikiem wszelkiego rodzaju wynalazków w rodzaju "podwodnych" aparatów jednorazowych. Sam wpradzie z nich nie korzystałem ale dość dużo nasłuchałem i naczytałem się o loterii wiążącej się z robieniem nimi zdjęć.
Weźcie pod uwagę, że zdjęcia mają być waszą pamiątką z wakacji w Cro. A co jeśli stwierdzicie po powrocie do kraju, że zdjęcia nie wyszły klub są słabej jakości - co najmniej ciśnienie zenit.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.02.2007 13:39

a zapomniałem trochę moich zdjęć z "podwody" jest tu
forum/album_personal.php?user_id=1937&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&start=0
i tutaj
http://www.mojachorwacja.boo.pl/zdjecia.html
i tutaj
http://www.album.astral.pl/album/index. ... itle=Zakrzówek%20październik%202005

Czy takie same wyjdą wam jednorazówką?
Czekam na prezentacje po powrocie z Cro.
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 27.02.2007 13:56

toudee - super stronka, przyłożyłeś się do opisu swoich wakacji, nie ma co :wink:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.02.2007 20:48

Tekla napisała:
toudee - super stronka, przyłożyłeś się do opisu swoich wakacji, nie ma co

Dzięki - a nie miałem co robić wieczorami i wyszło mi takie "cóś"
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.02.2007 12:44

Super toudee, gratuluję.
W Twoim przypadku oczywiscie zakup sprzętu dobrej klasy jest konieczny, o czym pisaliśmy wcześniej dokładnie w ten sposób.
To jest właśnie Twój konik i nie dziwota, że starasz się, żeby wszystko, co z nim związane wychodziło jak najlepiej.
Ale większość zosób, które pytały o obudowy, to osoby nurkujące z fajeczką, najwyżej do 5 m.
I w ich przypadku inwestycja w super sprzet się nie opłaci, póki nie zdają sobie sprawy, ze to jest własnie to coś, co ich "kręci".
Zdajesz sobie pewnie sprawę równie dobrze, jak ja, że w momencie, kiedy im "odbije" ;) , zadne racjonalne argumenty odnośnie ceny sprzetu nie będą do nich trafiały.
Ja np. ostatnio o mało nie wyleciałem z chaty za kask, który kosztował ponad tysiaka :) :)
Ale póki co, myślę że sugerowanie im zakupu obudowy i aparatu za parę tysięcy chyba nie ma sensu.
Każdy musi sam dojrzeć do takiej decyzji.
Jeszcze raz gratuluję zdjątek. Ja obiecuję, że jak dojadę w tym roku do Cro, to spróbuję zrobic kilka zwykłą cyfrówka canona w worku.
Sam jestem ciekaw jak będą wyglądały, a potem porównamy, ok? :)
Jeszcze raz gratuluję zdjątek i pozdrawiam
--
damian
GSX750ES Kózka
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 28.02.2007 21:27

damiangres napisał:
Zdajesz sobie pewnie sprawę równie dobrze, jak ja, że w momencie, kiedy im "odbije" , zadne racjonalne argumenty odnośnie ceny sprzetu nie będą do nich trafiały.

Masz całkowitą rację - musiałem nieźle kombinować gdy kompletowałem cały sprzęt do nurania.
Ale póki co, myślę że sugerowanie im zakupu obudowy i aparatu za parę tysięcy chyba nie ma sensu.

Nie jest tak źle Olka takiego jak mój na Allegro znalazłem za 350 zł.
http://www.allegro.pl/item170159329_sup ... _5000.html
a obudowę do niego (chociaż nie wiem czy to nie pomyłka) za 199 zł
http://www.pstryk.pl/opis.php/2533
tu jest na allegro za 250 zł.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=169532568
Czyli w sumie wychodzi ok. 600 złociszy za całkiem niezły sprzęcik.
Nie jest to może na dzisiejsze czasy super sprzet ale zdjątka - amatorskie wychodzą nim dobre (jak widać po moich wyczynach)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2007 23:17

toudee napisał(a):Zdjęcia robiłem już na głębokościach w okolicy 40 metrów.

To widzę że nieźle cię na dno ściągneło... :wink: Miałeś szczęście że nie było głębiej... :lol:
A twoje fotki podwodne oglądnąłem - fajne są. Ale jedno pytanie; na 40 metrach to chyba jest już ciemno? Więc jak te fotki tam pykasz? Lampa też działa przez obudowę czy jak?
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 01.03.2007 17:16

niezawodny napisał:
To widzę że nieźle cię na dno ściągneło... Miałeś szczęście że nie było głębiej...
A twoje fotki podwodne oglądnąłem - fajne są. Ale jedno pytanie; na 40 metrach to chyba jest już ciemno? Więc jak te fotki tam pykasz? Lampa też działa przez obudowę czy jak?

Szczęście, że nie było głębiej ? - to nie szczęście to wieloletnia praktyka :lol: niżej generalnie nie schodzę. Jednego nurka zrobiliśmy w okolicy Mali Lisinj do 43 metrów i starczy. Tam akurat zaliczyliśmy tylko głębokość bo na dnie był już tylko piaseczek - zeszliśmy w dół przy skalnej ścianie.
Co do ciemności - nie jest tak źle - przecież to Cro a nie nasze jeziora -
zdjęcia wychodzą, a dodatkowo mają tzw. "mroczny" klimat.
Lampa wbudowana w aparat przy wykonywaniu zdjęć podwodnych jest niemal bezużyteczna (chociaż czasem przy idealnych warunkach przydaje się). Obudowa jest wyposażona w (chyba tak się to nazywa) dyfuzor czyli zmętnioną przesłonę lampy aby rozpraszać jej błysk. W wodzie generalnie powinno się stosować światło zewnętrzne wyzwalane np. przez złącze na aparacie lub błyskiem lampy aparatu (ale to już niezła dodatkowa kasa).
Zawarte w wodzie drobinki (a już najgorsze jak ktoś wznieci trochę "kurzu" z dna), po błysku lampy dają efekt małych "luster" odbijających światło. Zdjęcie wychodzi ale jest na nim mnóstwo jasnych punktów - mam kilka takich, żeby mi przypominały jaki ze mnie podwodny fotograf .
tu jest przykład takiego zdjęcia
forum/album_page.php?pic_id=2150
mórek_88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mórek_88 » 02.03.2007 11:17

mój ojciec robił kiedyś zdjęcie podwodne w egipcie zanitem włożonym do worka foliowego. zdjęć tych nie widzialem,wiec nie powiem jak wyszły...
wydaje mi się to dość ryzykowne, worek, moze przecież łatwo pęknąć. ale jeśli ktoś chce spróbować...
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 02.03.2007 11:30

mórek_88 napisał(a):mój ojciec robił kiedyś zdjęcie podwodne w egipcie zanitem włożonym do worka foliowego. zdjęć tych nie widzialem,wiec nie powiem jak wyszły...
wydaje mi się to dość ryzykowne, worek, moze przecież łatwo pęknąć. ale jeśli ktoś chce spróbować...

Ale to pewnie jeszcze w czasach tzw. "wielkiej prowizorki", czyli automatów Kajman, UAN i pianek własnoręcznie szytych :)
Mieliśmy wtedy w klubie cud samochód - IFA się nazywał. Było to wcześniej jakieś wschodnioniemieckie mobilne laboratorium, przerobione na wóż na wyprawy nurkowe - coś wspaniałego.
Wówczas to powstawały takie wynalazki i trzeba tu powiedzieć sumiennie - niektóre z nich całkiem nieźle sobie radziły.
Kiedyś po prostu nie było odpowiedniego sprzętu, dziś masz kasę - masz co tylko zechcesz, więc i "inwencja twórcza" w narodzie osłabła, może nie zupełnie, ale jednak :)
pozdrawiam
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 02.03.2007 14:52

damiangres napsiał:
więc i "inwencja twórcza" w narodzie osłabła, może nie zupełnie, ale jednak

masz rację, że niezupełnie osłabła. Wprawdzie nie dotyczy to bezpośrednio fotografii podwodnej, ale wystarczy spojrzeć jaką "furorę" zrobiła w środowisku nurkowym latarka halogenowa z rury kanalizacyjnej - poważnie - :) tzw. "Groza". sam teraz robię dwie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 02.03.2007 15:04

toudee napisał(a):damiangres napsiał:
więc i "inwencja twórcza" w narodzie osłabła, może nie zupełnie, ale jednak

masz rację, że niezupełnie osłabła. Wprawdzie nie dotyczy to bezpośrednio fotografii podwodnej, ale wystarczy spojrzeć jaką "furorę" zrobiła w środowisku nurkowym latarka halogenowa z rury kanalizacyjnej - poważnie - :) tzw. "Groza". sam teraz robię dwie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jestem zaciekawiony - może jakieś zdjęcie, opis?
pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.03.2007 15:58

mórek_88 napisał(a):wydaje mi się to dość ryzykowne, worek, moze przecież łatwo pęknąć. ale jeśli ktoś chce spróbować...

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Niejeden user tego forum przyszedł na świat bo pękł jakiś worek a jego właściciel "podjął ryzyko"...
Wniosek? Czasem warto ryzykować.... :wink:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 02.03.2007 16:07

ROTFL :D :D :D
Niezawodny, idź już do domu, nie pracuj tyle, weekend, Panie :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone