Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia podwodne???

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.02.2007 15:53

A co sądzisz o niedrogim, cyfrowym aparacie dedykowanym do zdjęć podwodnych?
Bo dla mnie kwestia tych paru stówek to nie jest problem a nie chciałbym żeby coś poszło nie tak i załało mi główny aparat. Bo chrzanić aparat ale fotek to już bym nie przebolał... Tych zrobionych i tych do zrobienia. Więc pomyślałem sobie że oddzielny aparat wodoszczelny rozwiązuje ten dylemat. A fotki faktycznie robiłbym tylko z "powierzchni" bo "nurkuję" wyłącznie z fajką - targanie butli na plecach mnie nie bierze :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.02.2007 16:47

Taki, który jest dedykowany do zdjęć podwodnych, z pewnością jest lepszy od elastycznej obudowy.
Po pierwsze dlatego, że jest dedykowany ;) , czyli wszelkie parametry wykonywania zdjęć są "ustawione" pod kątem zdjęć podwodnych, więc ich jakość będzie pewnie zdecydowanie wyższa.
W przypadku zwykłego aparatu, jak już pisaliśmy, robienie zdjęć pod wodą wymaga pewnej wprawy i próbowania, jak będzie najlepiej.
Można oczywiście uzyskać wóczas zadowalające efekty, ale z pewnością będzie im daleko do tych, jakie wykonasz tym do zdjęć podwodnych.
Dwa - zwykła wygoda - operowanie - deliktane aparatem zamkniętym w worku :) określenie ekspozycji (czyli po prostu miejsca, którego zdjęcie wykonujesz) wymaga pewnej wprawy.
Ciągle zostaje jednak trzy - cena. Jak pisałeś, jest to coś koło tysiąca. Tu każdy musi ocenić sam - jak i ile będzie tego sprzętu używał i czy po prostu nie lepiej zainwestować tego inaczej.
Ja tam wolałbym sobie sprawić np. nowy kask na moto :)
Ale to tylko "moje zboczenie" i pewnie ktoś tam by mnie wyśmiał, bo wolałby np. nowy monitor do kompa ;)
Jeśli masz wolną taką kwotę i czujesz, że mogłoby zacząć Cię to "kręcić" warto chyba spróbować. Może akurat będzie to ten Twój "kask na motor" i za rok kupisz jakiegoś Nikonosa, a za dwa lata obejrzymy Twój film w National Geographic.
I wcale tu nie żartuję - trzeba spełniać swoje marzenia :)
(sam czekałem na ten model mojej suzi 22 lata :) - ale to już temat na inny wątek)
Z resztą każdy CROmaniak to chyba wie.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.02.2007 17:20

Zacznę od marzeń damiangresie; te lubię spełniać i mam liczne ale zdjęcia podwodne wcale do nich nie należą.... Bo jakby należały to kupiłbym profesjonalny sprzęt. Podobnie jest z codzienną fotogrtafią; choć focę spro to jakoś sama technika focenia mnie nie bierze - nie wykorzystuję nawet 10% tego co oferuje mi mój Canon A610 - wolę ciekawą treść ponad formę. I tak samo podchodzę do ew. focenia pod wodą - jestem amatorem bez zacięcia profesjonalnego. Zależy mi żeby uchwycić ciekawą treść a forma wystarczy mi średniej jakości

A teraz co do ceny tego sprzętu "deydikowanego"; wydaje mi się że to było ok 700 złociszów. A ponieważ na motorze nie jeżdżę więc kasku nie potrzebuję... :wink: Ale snoorkuję bardzo chętnie - lubię obserwować podwodną przyrodę - nawet mam w domu kawałek takowej (400 litrów) i delektuję się codziennie jej pięknem :wink:
I jak kupię ten aparat dedykowany to tam go wypróbuję :wink:
A ten worek wodoszczelny to jakoś mnie nie przekonuje. :wink: Wychodzę z założenia że jeśli już focić to focić a taki aparat może mi się przydać na dłużej, zaś worek mógłby mnie znięchęcić...
kaszlaczek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszlaczek » 20.02.2007 18:04

Widzę, że trafiłam w temat:) Przeczytałam uważnie wszystkie posty i teraz zastanawiamy się, co wybrać. Wszystkie propozycje mają swoje plusy i minusy. Teraz zależy wszystko od naszych finansów. Aparat dedykowany to napewno fajna sprawa, ale zastanawiam się czy wart swojej ceny. W końcu 1000 zł to wcale nie tak mało. Obudowa wodoszczelna całkowicie odpada, ponieważ tak jak pisałam wcześniej jest droższa od samego aparatu. A co do jednorazówek to w sklepach jest ich mnóstwo, ceny wahają się od kilku do kilkudziesięciu zł. Może to właśnie będzie najlepszy wybór? Jedziemy do Cro pierwszy raz i nawet, jeżeli zdjęcia nie będą rewelacyjne to zawsze będzie pretekst do tego, aby powrócić tam za rok już z lepszym sprzętem :D A może ktoś z Was ma zdjęcia robione pod wodą i zechce się nimi pochwalić. Napiszcie proszę, jakim aparatem były robione, może to pomoże nam się zdecydować :) Czekamy również na więcej postów. Miło się je czyta i są naprawdę pomocne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.02.2007 18:17

Chyba już ze 3 razy pisałem że ten aparat dedykowany kosztował ok. 7 stówek...załamka :oops:

Co do zdjęć podwodnych; ja robiłem na razie nad wodą ale jakbym teraz włożył film do wody i zrobił odbitki to... :?: :lol:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.02.2007 18:25

Cóż, czasem zdarza się, że amator zrobi lepsze zdjęcie od profesjonalisty - wciąż więc masz szanse.
Mówiąc o tym, że nie wykorzystujesz nawet 10% mozliwości Canona, sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. Bez sensu jest w tym przypadku kupno specjalnego sprzętu.
To tak, jak bym sobie kupił motor, który jeździ 300km/h. Niby mogę, ale po co?
Chyba, że mam duzo kasy i nie mam co z nią robić, ewentualnie chcę pokazać, że mam najszybsze seryjne moto w mieście.
W innym przypadku znajduję sto innych, przyjemniejszych sposobów użycia 700 zł.
A dla amatora "torba" za 120 zł spokojnie wystarczy.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.02.2007 18:50

Rzecz nie w tym czy tą kasę mam czy nie a w tym, że statystycznie do sprawy podchodząc to mam przed sobą jeszcze jakieś ze 30 lat corocznych wakacji więc okazji focenia nie braknie aby te 7 stówek się zwróciło. A ten a worek to chyba trzeba zmieniać co jakiś czas? O wygodzie focenia nie wspominając.
Ale faktycznie - kwestia kasy jest także - i te 7 stówek trzeba bowiem mieć a przypadkiem mam bo np. nigdy nie paliłem :wink: Nadrabiałem browcem :wink:
kaszlaczek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszlaczek » 20.02.2007 19:32

[quote="niezawodny"]statystycznie do sprawy podchodząc to mam przed sobą jeszcze jakieś ze 30 lat corocznych wakacji więc okazji focenia nie braknie aby te 7 stówek się zwróciło. A ten a worek to chyba trzeba zmieniać co jakiś czas?

Worek na pewno trzeba co jakiś czas zmieniać, tak samo jak aparat. No chyba , że masz zamiar przez te 30 lat używać tego samego sprzętu :?: W takim razie kupuj bo na pewno te 700 zł Ci się zwróci. :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.02.2007 19:41

baju baj - uszczelnienia w aparacie szlag trafi po góra 3-4 latach i wydatek "come back" zrobi. Podejrzewam że ten worek które na allegro widziałem już po 124 zł jest rozsądniejszym wyborem - przynajmniej dla mnie bo leży mi w domu stara cyfrówka Kodaka CX 4230 - wolny, jedyne 2 MPix ale pod wodę powinno to wystarczyć. Tam wymogi jakości zdjęć nie są jednak tak wysokie a zawsze jakieś pamiątki zostaną :wink:

Pozdrav
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 20.02.2007 20:09

http://www.allegro.pl/item164935522_sup ... s_skl.html

Nie znam się na zdjęciach podwodnych ,lecz może starczy coś takiego :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.02.2007 20:55

Prawdopodobnie wystarczy, tylko w przypadku tej obudowy, jeśli zapisują do 3m, to musisz pewnie uważać na czas, przez jaki jest w wodzie.
Może to oznaczać po prostu kroploszczelność.
Więc krótko i ostrożnie, bo ... już nie raz w Cro wydawało mi się, że coś leży na 2 metrach, a tak naprawdę ... :) okazywało się po zerknięciu na głebokościomierz, że to 6, albo 8 :) .
No i pozostaje kwestia aparatu - z mojej wiedzy - nie jestem profesjonalistą - wynika, że jest całkiem ok - szczególnie zaciekawił mnie program ekspozycji "spoza szyby". Może się okazać przydatny właśnie do zdjęć pod wodą.
pozdrawiam
damian
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.02.2007 21:03

Rysio napisał(a):baju baj - uszczelnienia w aparacie szlag trafi po góra 3-4 latach i wydatek "come back" zrobi. Podejrzewam że ten worek które na allegro widziałem już po 124 zł jest rozsądniejszym wyborem - przynajmniej dla mnie bo leży mi w domu stara cyfrówka Kodaka CX 4230 - wolny, jedyne 2 MPix ale pod wodę powinno to wystarczyć. Tam wymogi jakości zdjęć nie są jednak tak wysokie a zawsze jakieś pamiątki zostaną :wink:

Pozdrav

124 złote za worek??? To ja wolę dołożyć i mieć aparat. I nie chodzi tu o jakość sprzętu bo wątpię aby amator był w stanie zrobić świetne zdjęcia podwodne - chodzi o wygodę i łatwość focenia z czego też mogą wyniknąć lepsze fotki.
A co do trwałości sprzętu; znam sporo osób, którzy focą 30-letnim sprzętem i powiem krótko; chciałbym żeby moje fotki były takiej jakości...
Bo technika się zmienia ale jakoś póki co aparaty analogowe robią lepsze zdjęcia niż cyfrowe. A przecież fotografię analogową opracowano w początkach XIX wieku i dobrze ma się do dziś...
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 20.02.2007 21:49

damiangres napisał(a):Prawdopodobnie wystarczy, tylko w przypadku tej obudowy, jeśli zapisują do 3m, to musisz pewnie uważać na czas, przez jaki jest w wodzie.
Może to oznaczać po prostu kroploszczelność.
Więc krótko i ostrożnie, bo ... już nie raz w Cro wydawało mi się, że coś leży na 2 metrach, a tak naprawdę ... :) okazywało się po zerknięciu na głebokościomierz, że to 6, albo 8 :) .
No i pozostaje kwestia aparatu - z mojej wiedzy - nie jestem profesjonalistą - wynika, że jest całkiem ok - szczególnie zaciekawił mnie program ekspozycji "spoza szyby". Może się okazać przydatny właśnie do zdjęć pod wodą.
pozdrawiam
damian

Dzięki za wypowiedz.Wydaje mi się że przy cenach obudów to te 550zeta za komplet nie jest straszną,, tragedią'' :wink: Pozdrawiam :papa:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 27.02.2007 08:11

niezawodny napisał(a):Ale może ktoś na CRO.pl testował już coś takiego?

Testowałem taki aparat w Turcji - była to jednorazówka z kliszą ISO400, bez lampy błyskowej i dynamiczego focusa. Zakres 'roboczy' aparatu to 1,5-2,5m od obiektywu: w tej odległości łapie ostrość. Jednorazówka w pełnym tego słowa znaczeniu - bodajże reklamówka programu francuskiego Fort Boyart (czy cuś?). Zdjęcia wyszły zadziwiająco ostre i nasycone kolorami.

Do HR zabrałem 2 takie 'jednorazówki' ale innego producenta - Kodak chyba. Zdjęcia wyszły zdecydowane gorsze - niektóre bez ostrości, kolory wyblakłe. Parametry załadowanej kliszy były te same: ISO400

Wniosek: lepiej kupić 2 szt. takich jednorazówek (koszt rzędu 30zł/szt.) i pstrykać oboma - z którejś zdjęcia będą lepsze :lol:
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 27.02.2007 08:32

Witajcie!

Odpowiedz na post - czyli tani i pewny to :

http://www.allegro.pl/item168211024__e]_pokrowiec_podwodny_do_canon_casio_fuji_wp100.html

Tylko prosze wejsc na ich strone i dopasować typ i rozmiar w/g ich tabeli czyli czy model W 100 czy W 200 czy inny . W razie problemu firma ta służy pomocą.

Pozdrawiam
:):):):)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...